„Pe varianta prin Veliko eviți camioane, tiruri și autocare”, scrie unul dintre români pe Forum Grecia, un grup de Facebook dedicat turiștilor care merg pe țărmul Mării Egee.

Avantajul îl constituie starea mai bună a drumului și faptul că nu se trece prin multe localități, conform acestora.

„L-am făcut și pe Pleven acum 2 săptămâni. Nu e de speriat, dar clar pe Veliko e mai bun”, recomandă unul dintre șoferii care au accesat postarea.

Atenție, însă la camere și radare, notează un alt internaut.

„Clar prin Veliko! E drumul mult mai bun și nu treceți prin 255 de localități până la autostradă”, opinează încă unul dintre comentatori.

Ce spune Google

Conform Google Maps, traseul prin Pleven – Sofia – Kulata are 494 kilometri și se parcurge în 5 ore și 38 de minute.

Potrivit aceleiași surse, drumul prin Veliko Târnovo – Stara Zagora – Plovdiv – Sofia- Kulata are 614 kilometri și se face în 7 ore și 20 de minute.

Un traseu intermediar, Ruse – Loveci – Sofia – Kulata are 545 de kilometri lungime și un timp estimat de parcurgere de 7 ore și 12 minute, conform Google.

Se închide parțial Podul Prieteniei

Mai greu este însă să ajungi în Ruse, notează un alt internaut, după ce partea bulgară a anunțat că va închide parțial podul Giurgiu-Ruse pentru lucrări de întreținere.

Reparațiile vor începe de pe 10 iulie, iar lucrările vor dura câte patru luni și jumătate pentru fiecare bandă.

Circulația se va face semaforizat, pe câte o bandă de mers.

Alternativ, cei care nu vor să aștepte trecerea la pod, pot trece granița prin Călărași-Silistra, cu bacul.

De acolo traseul are două variante: una prin Ruse – Pleven – Sofia – Kulata (629 de kilometri, 8 ore) și alta via Șumen – Veliko Târnovo (658 kilometri, 8 ore 22 minute).

Pentru românii care vin din Transilvania, Banat și Oltenia există o alternativă de mers către vama Kulata. Este vorba de traversarea pe podul Calafat-Vidin, pentru evitarea cozilor la podul Giurgiu – Ruse.

Traseul trece prin Montana – Sofia – Blagovgrad – Kulata. În total, sunt 379 de kilometri, care se pot parcurge în 5 ore, conform Google.

De asemenea, trebuie menționat că este necesară achiziționarea vinietei electronice pentru folosirea infrastructurii rutiere.

Potrivit lui Traian Bădulescu, consultant în turism, anual merg în Grecia în jur de 1,3 milioane de români, iar în Bulgaria alți 800.000.