Nord-coreeni ar fi fost răniți sau uciși pentru că nu au experiență de luptă
Coreea de Nord a trimis mii de soldați pentru a lupta de partea Rusiei, inclusiv în regiunea rusă Kursk, unde trupele ucrainene au lansat în luna august o contraofensivă și au reușit să pună stăpânire pe un teritoriu de câteva sute de kilometri pătrați.
„Câteva sute de victime este ultima noastră estimare pe care a suferit-o RPDC (n. red- numele oficial al Coreei de Nord”, a spus oficialul sub rezerva anonimatului. În aceeași ordine de idei, oficialul american a mai precizat că ar fi vorba de soldați răniți ușor sau uciși „în acțiune”, adăugând și că printre victime figurează militari de „toate gradele”.
„Acestea nu sunt trupe antrenate în luptă. Nu au mai fost în luptă înainte”, a mai adăugat acesta. Oficialul este de părere că acesta ar fi „motivul pentru care au suferit pierderile pe care le-au suferit din partea ucrainenilor”.
Declarațiile oficialului american au fost făcute în contextul în care comandantul-șef al armatei ucrainene, Oleksandr Sîrskîi, a afirmat că Moscova a implicat în ofensiva din Kursk soldați nord-coreeni.
Relațiile dintre Moscova și Phenian au ajuns la un nou nivel, având în vedere faptul că au parafat un tratat de apărare reciprocă. Acest acord a intrat în vigoare joi, 4 decembrie.
Ce ar vrea Kim Jong Un să obțină din trimiterea soldaților nord-coreeni în Rusia
Specialiștii susțin că liderul nord-coreean Kim Jong Un, care are în posesie arme nucleare, este interesat să capete tehnologie avansată din Moscova și ca trupele sale să câștige experiență de luptă.
Administrația președintele american Joe Biden a acordat un important Ucrainei, oferindu-i miliardare de dolari înainte ca Donald Trump să revină la Casa Albă în luna ianuarie.
Președintele ales Donald Trump a lansat numeroase critici la adresa sprijinului oferit Ucrainei și a susținut că ar putea opri războiul în doar câteva ore.
Un înalt oficial din domeniul apărării a susținut marți că nu există șanse ca toate fondurile rămase ( n.-red 5,6 miliarde de dolari) să fie folosite în timp util.
„Aş anticipa cu siguranţă că… ar putea exista o autoritate rămasă care să treacă şi să fie disponibilă pentru a fi utilizată de următoarea administraţie”, a mai spus oficialul sub rezerva anonimatului.