Conflictul de secole dintre sârbi şi kosovari este descris pe larg în cartea „Kosovo: o scurtă istorie”, scrisă de Sir Noel Robert Malcolm, istoric și academician englez, care este un cercetător de renume mondial la All Souls College, Oxford.

Pentru sârbi, istoria a început la începutul secolului al șaptelea, când s-au stabilit în Balcani, dar au cucerit Kosovo abia la începutul secolului al 13-lea, așa că afirmația că regiunea ar fi „leagănul” sârbilor nu este adevărată.

Sârbii au controlat zona aproximativ 250 de ani, până la preluarea definitivă a otomanilor la mijlocul secolului al 15-lea.

Kosovo a rămas teritoriu otoman până când a fost cucerit de forțele sârbe în 1912. Noel Malcolm face o distincție între statul sârb medieval și Serbia de astăzi, comparându-le cu Imperiul Bizantin și Grecia.

Istoricul britanic dezminte și ideea că sârbii ar fi „eliberat” teritoriul, având în vedere că populația sârbă ortodoxă era mai mică de 25%.

Populația majoritară era albaneză și nu a fost de acord cu stăpânirea sârbă, așa că Malcolm folosește termenul de „cucerire” când se referă la intervenția sârbă.

Din punct de vedere legal, Kosovo nu a fost încorporat în regatul sârb în 1912, rămânând un teritoriu ocupat până în 1918, când a fost anexat statului iugoslav.

Până la dezmembrarea Iugoslaviei, Kosovo avea un statut dublu. A fost numită o parte a Serbiei, dar era și una dintre cele opt unități ale sistemului federal.

Teritoriul ocupat acum de statul Kosovo se află între Serbia şi Albania şi are o suprafaţă puţin peste 10.000 de kilometri pătraţi.

Statul Kosovo are 1,6 milioane de locuitori, conform unui recensământ din iulie 2024, dintre care 92% sunt etnici albanezi, în timp ce comunitatea sârbă are un procent de doar 4%.

Kosovo și-a declarat independența față de Serbia pe 17 februarie 2008, iar în următorii doi ani şi jumătate, peste 100 de state ONU au recunoscut această independență, inclusiv toți vecinii săi, cu excepția Serbiei.

Statul Kosovo nu este recunoscut de România, dar naționalele și echipele de club se pot întâlni în competițiile UEFA și FIFA.