1. Mercedes-Benz W201

Mercedes-Benz W201, cunoscut intern și ca seria 190, a fost prima mașină compactă produsă de Daimler-Benz între 1982 și 1993. A fost alintat „Baby Benz” în gama de mașini Mercedes-Benz, fiind îndreptat către un segment auto complet nou.  

Cercetările pentru producerea lui W201 au început însă cu câțiva ani înaintea lansării oficiale. Inginerii Mercedez-Benz au dorit o mașină în patru uși, un adevărat „executive sedan” al acelor timpuri. Pe lângă această cerință principală, Mercedes-Benz 190 era o provocare în ceea ce privește performanțele și dotările speciale.

În cele din urmă, liniile clasice și elegante asigurau o aerodinamică foarte bună la drum, suspensiile independente față s-au dovedit a fi o inovație impresionantă în ceea ce privește confortul în timpul conducerii, iar motoarele erau disponibile în 4, 5 sau 6 cilindri. Modelul 190 E/ 190 E 2.0 a fost printre cele mai căutate. 

  1. BMW E30

Cum BMW era în strânsă competiție cu rivalii de la Mercedes-Benz, aceștia au proiectat, prin modelul BMW E30, a doua generație de Seria 3. E30, tot un „executive sedan”, a fost produs aproape fix în aceeași perioadă cu Mercedes-Benz W201. 

BMW E30 a fost comercializat în patru tipuri de caroserii, sedan, coupe, coupe decapotabil și touring, semn că producătorul a urmărit să acopere cât mai multe preferințe ale clienților săi din acele vremuri. 

Indiferent de motorizare, designul lui E30 impunea o ținută sportivă, cu o grilă față, mai ales prin forma iconică a farurilor-bulb, care a scris o istorie frumoasă. 

De seria E30 se leagă câteva premiere. De exemplu, modelul E30 325iX a fost primul cu tracțiune integrală din istoria BMW. De asemenea, avem și primul model M3, celebra linie de motorsport & performance a producătorului de mașini din Bavaria. 

  1. Alfa Romeo 75

Alfa Romeo 75 era o berlină cu personalitate, având o manevrabilitate foarte bună pe șosea. De altfel, avea o înfățișare inedită, cu un design autentic și o sportivitate pur italiană. Producția a început în 1985 și s-a încheiat în 1992, odată cu lansarea lui Alfa Romeo 155. 

Alfa 75, care celebra 75 de ani de la lansarea Alfa Romeo, a fost un real succes în lumea auto, chiar înainte ca producătorul de automobile Fiat să cumpere fabrica din Torino. 

Ca particularități tehnice, echilibrul dintre puntea față și spate era o realizare impresionantă. Pe suspensia față se regăsea o bară de torsiune care reușea să absoarbă șocurile din timpul condusului. De asemenea, computerul de bord, cu funcții check control, era o mândrie a inginerilor italieni. 

  1. Subaru Impreza

Subaru Impreza a început să fie lansat începând cu anul 1992. În prezent, a ajuns la cea de-a șasea generație de mașini. 

Încă de la început, Subaru Impreza a oferit mai multe opțiuni potențialilor cumpărători, de la tracțiune FWD sau AWD, la caroserii sedan sau break. 

Particularitatea Impreza, concepută, de altfel, cu succes de japonezii de la Subaru, a fost echilibrul gravitațional al șasiului, fapt ce permitea o stabilitate și o manevrabilitate desăvârșite. Desigur, versiunea WRX (World Rally eXperimental) era dorința oricărui pasionat de „street race”.

  1. Maserati Biturbo

Maserati Biturbo, un sedan „grand tourer” cu valențe sportive, a fost gândit ca un model mai ieftin față de ceea ce obișnuia brandul auto de lux, stabilit în orașul Modena, să propună pieței auto. 

Poate din această cauză, Biturbo a căpătat mai multe critici în lumea auto a anilor ’80. De exemplu, publicația americană „Time” a considerat că este cel mai prost model de mașină din anul 1984. Principalele aspecte negative făceau referire la calitatea construcției și fiabilitate. 

Chiar și în aceste condiții de imagine nu prea bună, modelul Biturbo a fost o opțiune a celor care nu își permiteau mai mult, dar voiau să se diferențieze în trafic cu un motor V6 și un interior atrăgător sub sigla Maserati. 

Chiar dacă sunt modele clasice de mașini care nu se mai produc în prezent, au un statut aparte în istoria automobilistică. Dacă îți dorești să cumperi un anumit model, asigură-te că se află într-o stare bună, respectiv a fost recondiționat corespunzător. 

Sursă foto: Shutterstock