„Senna”, unul dintre cele mai așteptate seriale ale anului, va fi lansat de Netflix pe 29 noiembrie. Miniseria care spune povestea lui Ayrton Senna, considerat de mulți drept cel mai mare pilot de Formula 1, va putea fi urmărită și în România. Iar Gazeta Sporturilor a fost singura publicație sportivă din țară care a putut dialoga cu regizorul și cei doi actori care îi interpretează pe Ayrton Senna și pe Alain Prost.
Ayrton Senna a fost mult mai mult decât un pilot de Formula 1. Brazilianul nu excela doar pe pistă, acolo unde a transformat pilotajul în artă, ci și în afara ei. Senna e un adevărat erou în Brazilia, datorită multiplelor acte caritabile pe care le făcea.
Sfârșitul lui Senna a fost unul tragic și teribil. Totul s-a terminat pe 1 mai 1994, la 34 de ani, în Marele Premiu din San Marino. Pe pista de la Imola, brazilianul a intrat cu 300 km/h în virajul Tamburello. A pierdut controlul mașinii, una mult mai fragilă decât cele de azi, și s-a lovit violent de parapet, cu 218 km/h.
Senna a ajuns în comă la spital cu multiple leziuni şi lovituri la cap. A intrat în operaţie, însă, în cele din urmă, a fost declarat decesul. Lăsând în stare de șoc pe toată lumea.
Acum, la 30 de ani de la acea zi tristă, Netflix lansează serialul „Senna”, o miniserie de 6 episoade care încearcă să spună povestea lui Ayrton, atât în Formula 1, cât și în afara pistei.
Gazeta Sporturilor a avut ocazia să discute cu producătorul executiv Vicente Amorim și cu doi dintre actorii principali: Gabriel Leone, cel care va juca rolul brazilianului, și Matt Mella, cel care îl interpretează pe colegul și rivalul lui Senna, Alain Prost.
Cei trei au vorbit despre ce înseamnă realizarea unui serial despre unul dintre cele mai importante nume din sport, despre provocări și despre responsabilități.
- Domnule Vicente Amorim, ce înseamnă să realizați un serial despre unul dintre cele mai mari, dacă nu chiar cel mai mare, nume din sportul brazilian?
- Să faci un serial de Ayrton Senna e o mare provocare. Nu doar din punct de vedere tehnic, ci și personal. În Brazilia, Senna înseamnă foarte mult. E o mare responsabilitate. Și nu vorbim doar de sport, ci și de viața personală și de ce a reprezentat el pentru societate. E ceva ce m-a ținut treaz noaptea. E cea mai mare responsabilitate a vieții mele! Dar e bine, am fost mereu atent să iasă o treabă cât mai bună.
- Care a fost cea mai mare provocare? Partea personală? Cea sportivă?
- Am avut multe provocări. Au fost provocări tehnice, pentru că a trebuit să redăm curse care au avut loc din 1964, când a primit primul kart, până la decesul din 1994. Deci acoperim 30 de ani. A trebuit să aducem la viața acele mașini și acele circuite.
Și în același timp a trebuit să spunem povestea unui om pe care mulți îl știau din media. Și era un erou. A trebuit să găsim o poveste coerentă și captivantă, fără să excludem nimic și, în același timp, să decidem ce să spunem în cele aproximativ 6 ore. A fost o provocare uriașă să unim acțiunea și drama. Asta a fost cheia. Să găsim un echilibru între dramă, acțiune, politică, iubire, familia lui și toate aspectele care l-au făcut să fie un erou. Acesta a fost obiectivul nostru, să înțelegem de ce într-un sport cu atât de mulți piloți extraordinari există doar un erou. Iar acesta e Ayrton Senna.
- Cred că toții fanii Formulei 1 vor urmări acest serial. Pe cei care nu sunt pasionați de acest sport, cum i-ați convinge să se uite?
- Acest serial nu e doar despre sport. E povestea unui om care a luptat contra sistemului de când și-a început viața în motorosport. E povestea unui om bun într-o lume rea. E povestea unui om care a stăpânit timpul. E o poveste umană, cu care poți relaționa. Senna nu a fost un playboy căruia nu-i păsa decât de motorsport. Asta e una dintre caracteristicile care l-au făcut un erou. Îi păsa de oamenii din jurul lui, de țară, de alți piloți. E vorba de o poveste a unui om care trece peste toate obstacolele apărute în fața lui, așa cum facem cu toții. Senna a fost un exemplu. Și cred povestea lui va atinge inimile tuturor, nu doar a celor pasionați de Formula 1.
Gabriel Leone și Matt Mella au vorbit și ei cu Gazeta Sporturilor, despre ce a însemnat să-i interpreteze pe Senna și Prost.
- În primul rând, avem o întrebare pentru Gabriel. Îl interpretezi pe unul dintre numele uriașe din sportul brazilian. Ce înseamnă asta?
- A fost ceva incredibil pentru mine. E cea mai mare onoare din cariera mea, dar și cea mai mare provocare pe care am avut-o ca actor. E probabil cel mai mare idol. Lumea încă îl iubește. E incredibil să pot spune povestea lui, să-i reconectez cu Senna pe cei care l-au urmărit, dar și să prezint povestea lui către generația tânără. Ca brazilian, nu îmi pot imagina un personaj mai interesant. Am avut momente incredibile.
- Cum ați reacționat când ați aflat că ați primit rolurile?
Matt Mella: „Eu am spus «OK. Aia e» (n.r- râde). Să fiu sincer, mi-am dorit foarte mult asta. De când am auzit că se țin audiții pentru rolul lui Prost, am spus «Trebuie să obțin acest rol!». Am crezut că am o șansă. Am așteptat mult, am discutat de multe ori cu agentul meu, care a muncit din greu pentru ca eu să dau această audiție.
Când m-a sunat și mi-a zis «Mergi în America de Sud pentru 7 luni pentru că-l vei juca pe Prost», a fost ceva incredibil. Nu am putut spune decât «OK». Asta a fost reacția mea. Apoi m-am gândit că trebuie să învăță să pilotez, să înțelegem multe lucruri. Dar, sincer, am făcut-o împreună. Ne-am pregătit 6 luni. A trebuit să ne dăm seama cine au fost cei doi, ce relație au avut. Am făcut asta împreună, am făcut mult research”.
Gabriel Leone: „Eu eram în Italia. Filmam pentru filmul «Ferarri». Am dat audiție, pentru că trebuia să am acceptul Netflix SUA, pentru că vorbim mult în engleză, dar trebuia să fiu acceptat și de familia lui Senna. Eram în Italia când am primit vestea. Și a fost o coincidență incredibilă, pentru că am ajuns să interpretez doi piloți într-un an (n.r- în filmul „Ferrari”, Gabriel Leone joacă rolul fostului pilot Alfonso de Portago). Și sunt foarte diferiți. Dar știam că cea mai mare provocare. Cred că am explodat de fericire. Mi-am sunat părinții, ambii au fost fani ai lui Senna. Au fost foarte emoționați. Și am început să simt ce responsabilitate am”.
- Ce caracteristică a personajelor pe care le interpretați v-ați dori să aveți în viața de zi cu zi?
Matt Mella: „Părul. Omule, dă-mi acel permanent din anii ’80. Părul meu e drept, nu pot să-mi fac permanent”.
Gabriel Leone: „Cred că mă regăsesc în personalitatea lui Senna. Și în comportamentul lui. Era determinat și concentrat când voia ceva, când își urmărea visul. Nu renunța niciodată când avea obstacole. Cred că am trăit așa în cariera mea. Dar m-a inspirat foarte mult să mă conectez cu personalitatea lui Senna”.
Dacă vreodată voi avea un accident grav, sper să fie unul fatal. Nu aș vrea să fiu într-un spital. Nu aș vrea să rămân imobilizat într-un scaun cu rotile. Dacă va fi să trăiesc, vreau să trăiesc la maximum, foarte intens, pentru că sunt un om plin de viață. Ar fi îngrozitor să nu pot trăi la intensitate maximă, mi-ar ruina viața.
– Ayrton Senna