Guvernul Statelor Unite ale Americii a retras finanțarea acordată Agenției Mondiale Anti-Doping (WADA), în contextul în care în ultimul an a existat un conflict între această fundație și Agenția Americană Anti-Doping (USADA).
La începutul lunii decembrie a anului trecut, Olivier Niggli, directorul Agenției Mondiale Anti-Doping, vorbea despre situația complicată în care se află organizația pe care o conduce și afirma că „singura modalitate de a continua este să ne facem munca, cât de curat posibil”.
O lună mai târziu, criza în care se află WADA este tot mai adâncă. Asta pentru că Guvernul Statelor Unite ale Americii, în ultimele săptămâni cu Joe Biden la Casa Albă, a luat decizia de a retrage finanțarea acordată principalei fundații care se ocupă de asigurarea unui sport lipsit de dopaj.
„WADA trebuie să facă acțiuni concrete pentru a restaura încrederea în sistemul mondial anti-doping și să le asigure sportivilor încrederea deplină pe care o merită. Atunci când dolarii plătitorilor de taxe americani sunt alocați, trebuie să ne asigurăm că există o dare de socoteală totală și este responsabilitatea noastră să ne asigurăm că acele fonduri sunt folosite în mod corespunzător”, a transmis Casa Albă, potrivit New York Times.
Finanțarea retrasă de către Guvernul american este de 3,6 milioane de dolari, adică aproximativ 7% din bugetul Agenției. În ultimele săptămâni, au existat discuții între Dr. Rahul Gupta, reprezentantul SUA în cadrul WADA, și oficialii organizației.
Conform publicației americane, acesta a avut următoarele solicitări: WADA să se supună unui audit exterior, să renunțe la procesul de defăimare pe care l-a înaintat împotriva USADA și să vadă dovada conform căreia s-a renunțat la o plângere depusă împotriva lui.
În ultimul an, între WADA și USADA a existat un conflict, stârnit de modul în care forul internațional a tratat cazul celor 23 de înotători chinezi prinși dopați. Americanii au pus la îndoială integritatea și obiectivitatea WADA, în timp ce organizația condusă de Olivier Niggli a depus o plângere pentru defăimare contra USADA.
„Acest caz a devenit public într-un mod orchestrat în Statele Unite, cu puțin timp înainte de Jocurile Olimpice. Nu a fost nimic la întâmplare în cronologia evenimentelor. USADA, cu un an înainte, ne-a abordat investigatorii cu întrebări legate de cazul chinezilor. Știau de el, le-am răspuns, ne-am oferit să continuăm și nu am primit niciun răspuns timp de un an până când a ajuns în presă. A fost o poveste pur politică. Dacă nu era China, nu știu dacă am mai fi vorbit despre asta”, afirma Niggli, într-un interviu pentru L’Equipe.
Agenția Americană Anti-Doping nu și-a ascuns bucuria față de decizia luată de Guvernul SUA.
„USADA susține pe deplin decizia Statelor Unite ca singura alegere corectă de a proteja drepturile sportivilor și o competiție corectă. Din păcate, liderii din prezent ai WADA nu au lăsat altă opțiune Statelor Unite după ce au eșuat în a livra în legătură cu câteva cereri foarte rezonabile pentru a obține transparența și responsabilitatea de care WADA are nevoie pentru a arăta că este potrivită pentru scopul de a proteja sportivii lumii”, a declarat Travis Trygart, președintele USADA, citat de The Guardian.
WADA a răspuns prin eliminarea lui Rahul Gupta, reprezentantul SUA, din comitetul executiv al board-ului organizației. În plus, NY Times susține că oficialii Casei Albe se tem că SUA ar putea fi pedepsită prin refuzarea dreptului de a organiza Jocurile Olimpice de Iarnă din 2034, care ar trebui să aibă loc în Salt Lake City.