Până la 23 de ani, a jucat în ligile inferioare, s-a luptat cu alcoolul și depresia și a învins cancerul de două ori. Astăzi este campion european și al Italiei și va juca a doua finală de Liga Campionilor în doi ani. Veteranul lui Inter, Francesco Acerbi (37 de ani), are o poveste de viață remarcabilă. Marți seara, la returul cu Barcelona, a fost eroul echipei lui, marcând golul de 3-3, în minutul 90+3, care a împins duelul în prelungiri, acolo unde italienii au dat lovitura de grație.
Inter Milano a fost la un pas de eliminare în returul semifinalei Ligii Campionilor contra Barcelonei, după ce a irosit un avantaj de două goluri. Fundașul central în vârstă de 37 de ani, Acerbi, a salvat echipa, după ce a ajuns în atac, a șutat puternic sub transversală și a trimis meciul în timp suplimentar. Inter a învins astfel gigantul catalan într-un meci electrizant, scor 4-3, și s-a calificat în finală cu scorul general de 7-6.
În timpul sărbătoririi golului, Acerbi și-a scos tricoul, dezvăluind o multitudine de tatuaje. Pe lângă aripile de înger impunătoare de pe spate, corpul său este decorat și cu două portrete de leu. Acestea simbolizează puterea și le-a făcut după ce a învins cancerul, potrivit sport.aktuality.sk.
A fost diagnosticat cu cancer pe când juca la AC Milan. Până atunci, evoluase în ligile inferioare din Italia, debutând în Serie A cu trei luni înainte de a împlini 24 de ani.
La Milan trebuia să-și lanseze cariera, dar s-a întâmplat contrariul. Cu puțin timp înainte de transfer, tatăl său a decedat, iar tânărul fotbalist a căzut pradă disperării.
„Voiam să-i arăt tatălui meu cât de departe pot ajunge. După moartea lui, am simțit un gol imens, iar fotbalul și-a pierdut sensul. Din acel moment, totul a mers prost și am ajuns la fund.
Parcă uitasem cum să joc fotbal și de ce jucam. Am început să beau și, credeți-mă, beam orice. De multe ori veneam la antrenamente mahmur”, a declarat el în trecut, pentru La Repubblica.
S-a luptat cu depresia, insomnia, uneori nici nu mânca. „Trata” durerea emoțională cu alcool. Din această cauză, nu s-a impus la AC Milan, jucând doar 6 meciuri în campionat.
După transferul la Sassuolo, în timpul controlului medical de rutină din presezon, a avut valori anormale la analizele de sânge. Investigațiile ulterioare au relevat că suferea de cancer testicular.
La șase luni după extirparea tumorii și 13 meciuri jucate, a picat un test antidoping. A negat că ar fi folosit substanțe interzise. S-a dovedit că motivul era nivelul neregulat de hormoni cauzat de recidiva cancerului.
A urmat nouă săptămâni de chimioterapie și a ratat restul sezonului. A ieșit învingător și din a doua luptă cu boala nemiloasă. A apelat la ajutor specializat și și-a schimbat complet stilul de viață. A renunțat la alcool și la viața de noapte, a început să mănânce sănătos și, pe lângă antrenamentele fizice, și-a antrenat și mintea.
„Pare un paradox teribil, dar cancerul mi-a salvat viața. Aveam ceva nou cu care să mă lupt. E esențial să ai provocări în viață, oricare ar fi ele.
Credeam că voi juca la cel mai înalt nivel la AC Milan timp de 15 ani. Dar, dacă nu era cancerul, aș fi terminat la 28 de ani. Probabil aș fi fost în liga a doua. Cu cancerul, viața mea abia a început, am primit o a doua șansă”, a mai povestit acesta.
A dezvăluit că încă lucrează cu un psihanalist. A încetat să-și mai seteze obiective mari, a început să se bucure de lucrurile mici. Și, paradoxal, de atunci a obținut mari succese.
A debutat în naționala Italiei abia la 27 de ani, iar în 2021 a devenit campion european. De la Sassuolo, prin via Lazio, a ajuns la Inter Milano, cu care a câștigat titlul în sezonul precedent. Are în palmares și două Cupe ale Italiei.
Acum va juca a doua finală de Liga Campionilor. Dacă Inter va câștiga, la 37 de ani, 3 luni și 21 de zile, va deveni al doilea cel mai vârstnic câștigător al competiției, după legendarul Paolo Maldini (38 de ani, 10 luni și 27 de zile).
Acerbi a devenit un model și o sursă de inspirație în Italia. Vizitează regulat copii bolnavi de cancer în spitale și lucrează cu persoane cu dizabilități. În 2015, a primit premiul Pallone d’Argento pentru fair-play, integritate morală și ajutorarea celor slabi.