Inter și Barcelona au oferit spectacolul suprem în cea de-a doua manșă a semifinalelor Ligii Campionilor, într-un duel al reprezentațiilor de careu, cu abundență și nerenunțări. La capătul celor 120 de minute de joc, „i nerazzurri” s-au calificat în marea finală, scor final 4-3.
„ Totu-i tactica” este un proiect GSP care își propune să analizeze modul în care antrenorii aleg să abordeze tactic partidele-cheie. Pentru a determina cele mai importante date, ne folosim de platforma Wyscout, care oferă parametri și informații relevante colectate de 250 de experți din toată lumea.
Dacă în meciul tur cele două combatante au oferit o antiteză tactică de studiat, la retur, s-au concentrat pe propriile calități, fără să-și modifice jocul în funcție de nevralgiile adverse. Până într-un punct.
L. Martinez (21'), Calhanoglu (45+1'), Acerbi (90+3') și Frattesi (99') au înscris pentru gazde, în timp ce Garcia (54'), D. Olmo (60'), respectiv Raphinha (87') au fost marcatorii catalanilor.
Era de așteptat ca fluierul final al partidei din Catalunia, din urmă cu șase zile, să încolțească în mințile celor doi antrenori gândul de a repeta prestația în cel de-al doilea meci, pentru că, într-o logică absurdă, partida s-ar fi dus în prelungiri sau hazardul ar fi decis calificarea.
În fond, ar fi fost o lașitate, în detrimentul căutării de soluții și a îmbunătățirii perpetue, „de la o săptămână la alta”, cum spun tehncienii.
Inter, în 3-5-2 și pe apărare. Zona lui Yamal, asigurată de Dimarco. Foto generat de Wyscout
Când Yann Sommer a respins cu vârful degetelor șutul de excepție al lui Lamine Yamal, cu interiorul piciorului drept, la colțul cel mai îndepărtat al porții, toată lumea a înțeles: Inter-Barcelona era destinat să intre în panteonul meciurilor legendare din Champions League.
S-a văzut și în filosofiile celor doi antrenori. Punând în balanță, pe San Siro, Simone Inzaghi (3-5-2) a fost cel care a supralicitat tactic, printr-un alt mod de a avansa, mult mai direct și avansat, conștient fiind că posesia și intensitatea Interului sunt net inferioare. Avea nevoie ca unul dintre mijlocașii centrali să prindă o zi de grație. Anticipările îl aveau în prim plan pe Calhanoglu, dar Mkhitaryan a fost maestrul, asumându-și mai multe roluri.
Dimarco, autorul a unei pase de playmaker în Inter - Barcelona. Foto generat de Wyscout
De cealaltă parte, Hansi Flick (4-2-3-1) nu a apelat din primul minut la Lewandowski, mutare care ar fi schimbat total jocul. Și-a expus linia defensivă atacurilor în profunzime ale Interului și, în același timp, a acceptat agresivitatea, știind că italienii, mai devreme sau mai târziu, vor cădea în plasa erorilor, în tot acest ritm.
După 60 de minute, a dat roade. În plus, a permite multiple contraatacuri nerazzurrilor s-a dovedit a fi o alegere extrem de riscantă.
147.5 kma alergat în total Inter. Barcelona - 146,4
Pedri și-a luat responsabilitatea de a face un pressing ultra-avansat, în contextul în care Ferran Torres s-a deconstruit minut cu minut.
A rezultat un duel al versatilității: Dimarco - playmaker la golul lui Lautaro, șutul de atacant al lui Garcia (2-1), poziționarea de Inzaghi... Pippo a lui Acerbi la 3-3 și, peste toate, Sommer coborât din alte stratosfere.
Calitatea poate fi fluidă, toate aceste elemente sunt mărturii.
Faza după care Simone Inzaghi a decis să-l schimbe pe Dimarco, în eroare aici, pierzându-l pe Garcia din marcaj, Foto generat de Wyscout
Erorile Interului din repriza a doua nu sunt altceva decât efectele secundare ale încercării lui Inzaghi de a se opune fotbalului Barcelonei și al ei motor turat la maximum. Un ritm cu care jucătorii săi nu sunt obișnuiți, ca stil de joc. În plus, vârsta lotului și-a spus cuvântul.
Gazdele au picat și pe fondul schimbării din flancul stâng, acolo unde Dimarco i-a lăsat locul lui Carlos Augusto, creându-se astfel o zonă inflamată.
Mkhitaryan a dublat de fiecare dată când a fost nevoie. Foto generat de Wyscout
Altfel spus, a fost un deliciu, neutru fiind, să-l urmărești pe antrenorul italian încercând până la capăt să se răzvrătească împotriva inevitabilității fotbalului pe care l-au propus junii catalani.
Când Raphinha, inexistent tot meciul, a marcat în minutul 87, a părut că asistăm la completarea revenirii deceniului.
69%a fost acuratețea paselor Interului. Cu 18 procente mai mică decât cea a Barcelonei
3 contra 2 în Inter - Barcelona. Cubarsi și Inigo Martinez au stat tot timpul în apărare. Foto generat de Wyscout
S-a opus, însă, latul lui Acerbi din ultimele secunde de prelungiri, care a reconstruit acele aripi ce păreau complet topite de dinamica jocului.
Bătălia s-a dat între experiența Interului și îndrăzneala Barcelonei, în prelungiri. O luptă de la un careu la altul, așa cum o arată acel 6-6 afișat pe tabelă, care a spus mai mult decât orice altceva despre ce au însemnat cele 180 de minute anterioare.
22de șuturi pe poartă a trimis Barca, cu 9 mai mult decât Inter
Dacă titularii nu au mai putut face diferența, a venit rândul rezervelor să demonstreze. Din această categorie au făcut parte doi dintre cei mai criticați jucători ai sezonului: Taremi a rezolvat în careu, iar Frattesi, ca la Munchen, a găsit golul care a rupt echilibrul, bucurându-se atât de tare încât a văzut negru. La propriu.
Thuram acționează excelent în ofensivă. Își găsește culoar de pasă, apoi Taremi servește decisiv la șutul lui Davide Frattesi. Foto generat de Wyscout
A urmat ofensiva Barcei în timp ce Interul a trecut în modul „contraatac ușor”. Sommer a fost cel care și-a câștigat sanctificarea cu două parade în fața lui Lewandowski și Yamal.
Rapiditatea în reacții a fost factorul esențial care a făcut-o pe Inter finalistă, în completarea nerenunțării știind că golul Barcelonei va veni întotdeauna. Dintre toate echipele lumii, Inter este, astăzi, cea care caută cel mai bine golul.
Inter - Barcelona putea să nu se termine niciodată. Un spectacol fără de risipă, cu combinații în șase metri cum rar se văd, emoții și forțe unice pe care suporterii fotbalului de azi le-au perceput, dar nu știu încă să și le explice, în tot acest context al unicului.
Ce le-am spus înainte de prelungiri? Că schimbările o să ne ajute, că trebuie să credem cu tărie că vom ajunge în finală şi că trebuie să încercăm să le limităm opțiunile ofensive. Au fost niște probleme, dar cu suflet am trecut peste fiecare obstacol. S-a vorbit mult despre Yamal, dar vreau să îl felicit în primul rând pe De Jong, este și el extraordinar şi a făcut o partidă mare. M-a impresionat: este mereu bine poziționat, intervine sigur, degajează rapid pericolul şi e chiar capabil să transforme acţiunile adverse în contra-atacuri pentru echipa sa.
- Simone Inzaghi, antrenor Inter
Parametru
Inter
Barcelona
Posesie
29%
71%
Situație de gol
13
22
Acuratețea paselor
69%
87%
Șuturi cadrate
7
10
Cornere
5
7
Mingi recuperate
72
70
Sunt dezamăgit, dar nu de prestația echipei. Au dat totul. Suntem eliminați, dar anul viitor vom încerca din nou și vom face fericiți suporterii și întregul club. Și Interul joacă, este o echipă mare. Se apără foarte bine, au atacanți buni. Nu vreau să vorbesc prea mult despre arbitru, dar fiecare decizie pe care o lua, dacă era una de 50-50, mergea în favoarea lor. Vom învăța din acest meci. Este un progres. Vrem să continuăm să învățăm.
- Hansi Flick, antrenor Barcelona