Rapid și-a prezentat astăzi noul doctor, pe Misael Rivas, în vârstă de 48 de ani. Medicul de origine mexicană are o experiență de mare anvergură, activând de-a lungul timpului la cluburi cu nume importante precum Espanyol, Almeria și Al Shabab, însă nu totul a fost roz în activitatea sa.
Specialistul i-a tratat, la ultimul club, pe Ever Banega, Ivan Rakitic și Yannick Carrasco, jucători plătiți cu milioane de euro anual, dar reversul provocării profesionale a fost pe măsură. A trăit alături de fostele vedete ale fotbalului internațional cea mai mare traumă a carierei.
Fotbalul din Arabia, în ciuda investițiilor în jucători, ascunde foarte multe elemente negative: salarii întârziate, condiții groaznice de pregătire și infrastructură medicală inexistentă.
Misael Rivas Lopez a dat piept cu toate problemele fotbalului arab în 2022, când a acceptat oferta celor de la Al Shabab, la puțin timp după ce Marius Șumudică părăsea echipa.
Plecarea antrenorul român de la Riad a coincis și cu schimbarea viziunii: șeicii au pornit infuzia de capital masiv în transferuri, însă nu și în infrastructură.
Astfel, actualul doctor de la Rapid s-a trezit în fața unei situații greu explicabile. Rivas a fost nevoit să-și exercite profesia înconjurat de un zid al negațiilor, în care era refuzat de fiecare dată când solicita conducerii aparatură medicală, posibilitatea de a efectua teste la clinici externe sau tratamente pentru jucători.
Dezvăluirile mexicanului au fost făcute după despărțirea de Al Shabab din cauza temerii că arabii s-ar putea răzbuna ca urmare a declarațiilor sale.
„Există o frică. Este a doua oară când vorbesc cu presa despre acest subiect pentru că acum mă simt în siguranță întrucât am părăsit țara. Mi-e teamă de răzbunare.
La nivel de infrastructură, totul era foarte deficitar. Nu aveam utilajul necesar să-mi practic profesia, nici capitalul uman pentru că eram inferiori în ceea ce privea personalul. Am fost șeful serviciilor medicale și medic la prima echipă și la echipa de rezervă. În Europa nu se întâmplă așa ceva. Kinetoterapeuții foloseau propriile instrumente pentru a-și face treaba, totul era gol, fără aparate și cu puțină lume”, declara Misael Rivas anul trecut, ce care avea în subordine un alt medic și un singur fizioterapeut.
Misael Rivas, noul doctor de la Rapid, l-a cunoscut pe Aron Boupendza la Al Shabab, însă nu și pe Marius Șumudică, Antrenorul a plecat cu puțin timp înainte ca mexicanul să fie instalat. Foto: FC Rapid
Doctorul a întâmpinat obstacole și în momentul în care dorea să efectueze teste jucătorilor accidentați.
„Clubul nu voia să-i trateze pentru trebuia să plătească, deși nu era scump. Argumentul lor era întotdeauna că sunt costuri mari. Testele medicale erau diferite pentru că dacă ești un jucător renumit primești un tratament mult mai bun”, și-a continuat medicul discursul.
Al-Shabab nu dispunea nici măcar de un aparat cu ultrasunete cu ajutorul căruia să fie examinate accidentările fotbaliștilor, motiv pentru care recidivele erau la ordinea zilei:
„La un moment dat, mi-au cerut ca un jucător să revină rapid, dar nu am avut unde să-i evaluez progresul. Pentru mine, nu era pregătit să joace, dar i-am permis să se antreneze din cauza presiunii clubului. Nu aveam cu ce să-l ajut oricât de mult îl prețuiam”.
Potrivit specialistului, vedetele care se transferă în Arabia sunt surprinse de condițiile cumplite pe care le au la dispoziție. Este și cazul lui Ever Banega și Yannick Carrasco, cu care a interacționat direct atunci când au avut probleme fizice.
„Ei ajung și găsesc o echipă care are bani să plătească salarii mari și care nu investește în servicii medicale. Pentru ei este un adevărat șoc. Vin dintr-un mediu european, complet îngrijit și profesionist”, a completat Rivas într-un podcast Cadena SER.
4cluburi are în CV doctorul Misael Rivas: Merida FC (2013-2017), UD Almeria (2017-2018), Espanyol Youth (2018), Espanyol B (2018-2022), Espanyol (2019-2022) și Al Shabab (2022-2023);
Experiența a fost un „iad” nu doar pentru doctori, ci și pentru jucători. Doctorul și-a găsit aliați în vedetele clubului, care s-au plâns conducerii că nu pot fi tratați din cauza infrastructurii.
Jucătorii, în schimb, nu se plâng board-ului pentru a nu-și face problemele.
„Jucători ca Ferreira Carasco și Ever Banega cred că clubul greșește că nu acordă importanță acestui aspect, dar nici nu vor să-și creeze necazuri mai sus. Am vorbit cu Banega și mi-a spus în față că nu poate cere de la mine nimic în condițiile acestea. Dar acest feedback nu a ajuns și la conducere sau cel puțin nu știu eu.
Acolo, se încalcă în mod constant legea muncii și asta îl face pe angajat să se simtă inconfortabil. Se întâmplă la toate cluburile din câte știu eu, dar la al meu a fost prea mult. Nu am avut act de rezidență un an, nu puteam avea contul meu bancar, familia mea nu putea avea permis de ședere. Nu am avut niciodată asigurări de sănătate, ceva ce era impus de lege”, sunt afirmațiile doctorului într-un interviu pentru Relevo.
Nu-i văd fericiți pe jucătorii din Arabia. Îi văd concentrați doar pe îndeplinirea contractului; Evident, cu cât îți merg lucrurile mai bine în campionat, cu atât îți merge mai bine contractul. Președintele de la Al-Shabab avea 27 de ani. Fără nicio experiență în spate, lua decizii fără sens la un club care jucase în Liga Campionilor Asiei. Nu înțeleg cum poate conduce o astfel de persoană.
- Misael Rivas, fost doctor Al Shabab
Giuleștenii suferă de mai mult în timp în ceea ce privește departamentul de diagnoză și recuperare a jucătorilor. Gazeta Sporturilor a dezvăluit miercuri cazul mijlocașului Diogo Mendes, căruia i s-a dat un diagnostic greșit ceea ce a condus la prelunirea absenței de pe teren.
Verdictul preliminar al doctorilor a fost de entorsă, motiv pentru care portughezul a fost nevoit să poarte atelă ghipsată pentru a proteja zona.
După ce durerile au continuat, Mendes a aflat, ca urmare a unui control amănunțit, că a suferit, de fapt, o ruptură a ligamentelor încrucișate ale gleznei, astfel că a avut nevoie de o operație, la care a fost supus în luna decembrie.