Finalul mandatului lui Marius Șumudică la Rapid vine cu un bilanț mai degrabă modest pentru antrenorul în care fanii giuleștenilor își puseseră toate speranțele vara trecută. Tehnicianul n-a calificat echipa în Europa, iar play-off-ul a expus vulnerabilitățile care au împins echipa într-un blocaj fără ieșire.
Marius Șumudică părăsește Giuleștiul fără să fi atins obiectivele pe care și le-a asumat, câștigarea Cupei și calificarea în cupele europene. Unica țintă atinsă, cea intermediară, e reprezentată de calificarea în play-off, unde Rapidul are doar două victorii în nouă meciuri.
Bilanțul tehnicianului liber de contract începând de astăzi însumează 38 de meciuri, dintre care 16 victorii, 11 egaluri și 11 remize, o medie de 1.55 puncte/meci. Grosul acestora a fost realizat în sezonul regulat, unde giuleștenii au fost nevoiți să ducă o cursă de recuperare pentru a prinde play-off-ul.
Cu Șumudică pe bancă, Rapid a triumfat în trei derby-uri, cu Universitatea Craiova și Dinamo. Alb-vișiniii i-au învins pe olteni atât în sezonul regulat, cât și în play-off, acolo unde au înregistrat un succes și cu Dinamo.
Dar situația generală din play-off e mai degrabă negativă: 19 puncte în spatele liderului FCSB și 10 sub CFR Cluj, ocupanta locului secund, în contextul în care distanțele fuseseră minuscule la startul mini-campionatului. Golaverajul e și el unul negativ, 10-15.
La fel de dureros pentru fani, echipa s-a „împotmolit” în semifinalele Cupei, varianta la îndemână pentru un trofeu și pentru accederea în preliminarii. Rapid a pierdut pe terenul unei echipe de play-out, Hermannstadt, în ceea ce a reprezentat începutul sfârșitului pentru mandatul lui Șumudică în Grant.
Pe lângă faptul că și-a încheiat aventura la Rapid printr-o „ruptură” evidentă față de un segment important al suporterilor, Șumudică pleacă din Giulești și cu o statistică deloc confortabilă: cinci înfrângeri suferite acasă în meciuri cu miză: două cu U Cluj, unul cu Craiova, unul cu FCSB și ultimul din listă, cel cu CFR Cluj.
Extrasportiv, Marius Șumudică s-a remarcat și printr-o răfuială publică avută cu Victor Angelescu, pe care l-a contestat la TV imediat după victoria din Bănie, cu Universitatea, dar și prin conflicte mocnite cu Daniel Sandu și Viorel Moldovan. Pe primul l-a înjurat grosolan după înfrângerea de luni cu CFR Cluj.
Suprinzător pentru imaginea sa de antrenor adulat de fani, Șumudică și-a deteriorat relația cu o parte a galeriei, care l-a contestat încă de la instalare. Ostilitățile s-au mai calmat pe durata sezonului, însă aceeași „falangă” a dat tonul scandărilor prin care îi cereau demisia.
În momentul în care a fost prezentat la Rapid, Marius Șumudică declarase de față cu Dan Șucu că se va tempera și nu se va expune conflictelor de orice tip.
Vine Șumudică și începe circul, așa am auzit de la voi... Nu o să înceapă niciun circ, fotbal și atât.
- Marius Șumudică, pe 21 august 2024
Există și aspecte pozitive în mandatul de aproape 10 luni la Rapid:
Luni seara, „secundul” Cristi Petre, cel care și-a făcut apariția în locul lui Șumudică la conferința de presă de după umilința cu CFR Cluj, a fost întrebat de reporterul GSP cum ar radiografia sezonul giuleștenilor:
„În momentul în care am venit din Turcia, am sperat că venim la Rapid și vom reuși să creăm performanță, să facem ceva. Ne-am bătut până aproape de finalul campionatului, n-am reușit... După meciul cu Dinamo (n.r. încheiat 0-0), am început să ne pierdem încrederea, ceea ce s-a întâmplat și cu staff-ul. Până atunci, am fost optimiști.
Noi am vrut să plecăm după meciul cu Hermannstadt (n.r. din Cupă), dar n-am fost lăsați să plecăm. Am dus până la capăt sezonul atât cât am putut. Locul 5, semifinală de Cupă, ne-am bătut până în penultima etapă cu șanse mai mici sau mai mari pentru Europa, dar atât s-a putut.
[Considerați că e un mandat eșuat?] E un mandat cum au fost și celelalte două sau trei de dinaintea noastră. Locul 5 și o semifinală de Cupă nu înseamnă mare lucru la un club precum e Rapid.
Dar ținând cont că am avut cea mai tânără echipă din prima ligă, nu cu foarte mulți jucători cu experiență... Ne-a lipsit acea «șmecherie» fotbalistică pe care ți-o poate da doar experiența competițională”, a afirmat Petre, concluzionând: „N-a existat niciun clinci în lot. Totul a fost mental, la cap”.
Nu am înțeles atitudinea echipei din meciul cu CFR. Măcar pentru Săpunaru ar fi trebuit să joace altfel. Nu știu ce se întâmplă, pur și simplu sunt blocați la ora actuală! N-am văzut de când suntem la echipă atâtea erori. Nu mi-am închipuit că vom vedea o astfel de atitudine.
- Cristi Petre, „secundul” lui Șumudică