Ioan Horoba, fostul președinte de la Gloria Bistrița și Gaz Metan Mediaș, un personaj cu multiple conexiuni în fotbalul din zona Ardealului, e de părere că „statul paralel l-a scos din fotbal pe Arpad Paszkany”, omul care a finanțat CFR Cluj în perioada 2001-2017.
Într-un interviu extins acordat Gazetei Sporturilor, în care i-a caracterizat pe Gigi Becali și ceilalți oameni de fotbal cu care a interferat în perioada în care era în activitate, „veteranul” Ioan Horoba, 74 de ani, a vorbit în termeni laudativi despre Arpad Paszkany, pe care-l consideră unul dintre cei mai iscusiți patroni de club din perioada postdecembristă.
După ce și-a manifestat admirația față de Paszkany, Horoba și-a condimentat declarația oferită Gazetei, mărturisind că fostul patron al „feroviarilor” ar fi fost eliminat din fotbal de statul paralel.
*„Statul paralel” a fost un concept controversat și ambiguu în politica românească, apărut în anii 2017-2019 pentru a descrie presupuse structuri de putere informale sau ascunse care ar acționa independent de guvernul oficial. În România, termenul a fost popularizat după 2017, fiind folosit frecvent de unii politicieni care au criticat implicarea și influența serviciilor secrete și a instituțiilor din justiție în sfera politică. Criticii acestui concept consideră că ideea de „stat paralel” este folosită mai degrabă ca o formă de discurs politic populist, destinat să justifice acțiuni împotriva justiției independente sau pentru a delegitima cercetările anticorupție. În general, ideea de „stat paralel” rămâne mai mult o noțiune teoretică și polemică.
„Dacă tot am vorbit despre Becali, a mai fost un om, Paszkany, care a susținut și el fotbalul românesc în acea perioadă groaznică din anii 2000, când a venit criza economică.
Dacă ar fi în activitate, fără supărare, dar îl puneam pe primul loc pe Paszkany (n.r. peste Becali). La el, când vorbeai ceva, chiar și la telefon, era contract!
Noi am dat foarte mulți jucători la CFR Cluj, și când erau în Liga 3, și când au promovat în Liga 2. Ei au cumpărat și un loc, când echipa noastră secundă a promovat în Liga 2. CFR a luat locul și i l-a dat Dejului, că ei jucau la Dej atunci, își făceau stadionul. Paszkany, un om extraordinar!
Păcat că a dispărut din fotbal. Dacă e să fim la modă, probabil că din cauza «statului paralel». Așa cred eu! Paszkany și Gigi Becali au ținut fotbalul românesc în viață o lungă perioadă de timp, au ajutat cluburile mai sărace, cum era Bistrița, cum e Botoșaniul”, a declarat Ioan Horoba, în exclusivitate pentru GSP.ro.
Reporterul GSP i-a amintit lui Horoba că, dincolo de profilul pozitiv pe care i l-a atribuit lui Paszkany, de numele fostului șef de la CFR Cluj se leagă diverse controverse. Replica acestuia?
„Da, dar ca organizare, ca manager, ca patron, nu a avut egal în România. Și trebuie să recunoaștem că, după ce a ajuns în Liga 1, CFR s-a prezentat superonorabil în competițiile europene”.
Și Neluțu Varga e un tip deosebit ca patron. Nu-i de anvergura lui Paszkany, e adevărat, dar este un tip extroardinar de bun la suflet.
- Ioan Horoba
Arpad Paszkany a fost patron la CFR timp de peste un deceniu și jumătate, între 2001 și 2017. Paszkany a creat un club foarte important: a cucerit 3 titluri și a participat de 3 ori în grupele Champions League.
CFR a ajuns în insolvență în 2015, după care Paszkany i-a cedat acțiunile actualului proprietar, Nelu Varga, în 2017. Paszkany a decis să plece și din România, iar în prezent trăiește în Ungaria, la Budapesta.
Arpad Paszkany
În 2020, la GSP Live, Iuliu Mureșan, fostul președinte de la CFR Cluj, declara că fostul finanțator al clubului, Arpad Paszkany, a fost presat să renunțe la afacerea din fotbal, sugerând că ar fi fost șantajat cu un dosar serios de evaziune fiscală. În 2016, procurorii DIICOT au deschis un dosar penal în care Arpad Paszkany este suspect de evaziune fiscală și delapidare. La câteva luni după deschiderea dosarului, Paskazny vindea clubul.