Eric Bicfalvi (37 de ani) a povestit ce impact a avut revenirea acasă după o perioadă îndelungată petrecută în Rusia, la peste 3.500 de kilometri depărtare. Și a dezvăluit un detaliu din propria casă
Aproape un deceniu petrecut în Rusia. Mai exact, nouă ani. Eric Bicfalvi, 37 de ani, a stat o perioadă îndelungată printre străini, la mare depărtare de casă. Fostul internațional, jucător important la Steaua și la Dinamo, printre altele, a semnat săptămânile trecute cu Oțelul Galați și se resimte deja la echipă impactul pozitiv al transferului.
3.543de kilometri este distanța între Ekaterinburg și București
„(Cum ai regăsit România?) Da, diferit puțin. Mi se pare că scârțâim puțin la infrastructură. Bine, după 10 ani în Rusia, e normal să văd altfel. Acolo, mergeam cu charter-ul la fiecare meci și, normal, e ciudat. Și uitasem de unele chestii de aici.
Un mic detaliu: aici, mergem la masă la ora 7:00 seara, iar la ora aia trebuie să fii la masă. Acolo, în Rusia, era masa între 7:00 și 8:30, seara, dar fiecare venea la masă în funcție de cum simțea. Uite, aici, am întârziat la masă și trebuie să plătesc amendă, normal. Sunt obișnuințe ce nu prea se schimbă ușor.
România e țara noastră, așa că o iubim cu toții. Oamenii sunt la fel. (Crezi că suntem pe drumul cel bun?) Nu știu. Dacă suntem pe drumul bun, nu știu, poate... Cred că există multe supărări, de multe ori impulsivitatea asta e foarte rapidă, la o înfrângere suportul dispare...
Acolo, era un pic diferit. La greu te susțineau mai tare, aici poți să bați trei meciuri, să ai trei victorii, la primul eșec, ești curățat", a declarat Eric în cadrul unui interviu-eveniment acordat Gazetei Sporturilor.
Nu cred că am căpătat alură de rus. Până la urmă, ești imaginea pe care o simți. După 24 ani a început să-mi crească barba. Abia de vreo zece ani a început să fie mai deasă barba. Cred că dacă o tund și fac barba mai scurtă, se enervează soția pe mine. Nu-i place. O să par prea puștan și o să-mi facă un contract nou pe 5 ani, că o să creadă că am 19 ani
- Eric Bicfalvi, mijlocaș Oțelul
(Crezi că România e pe un drum bun?) Depinde din ce punct de vedere. (n.red Pare ca plutește ceva în aer) Păi, plutește în aer pentru că e făcut să plutească în aer toată chestia asta! Jocuri de putere în spate, care cred eu că se întâmplă în orice țară și, până la urmă, jocurile astea de putere vor controla România.
Ce e mai important este, până la urmă, cetățeanul român să o aducă bine, să mergem înainte cu infrastructură, sănătate, medicamente, pensii pentru oameni, să avem o anumită credință, că numai așa putem merge înainte. Dacă nu ai credință, din punctul meu de vedere, nu ai o bază spirituală pe care poți clădi. Acum, cine o fi președinte pe viitor, sper să facă ceea ce trebuie pentru cetățenii români.
Eu trăiesc... Noi, fotbaliștii, oricum trăim în bula noastră, ăsta e adevărul, mai ales dacă ai o stabilitate financiară, normal, trăiești în bula ta. Vreau să-mi trăiască copiii fericiți, nu vreau să se maturizeze mai repede decât trebuie. Încercăm să-i lăsăm să fie copii", a mai declarat ardeleanul, căsătorit și cu doi băieți, unul de 7, altul de 10 ani.
„(Care e cel mai bun sfat pentru copiii tăi?) Cel mai mult îmi doresc să fie fericiți, sănătoși. Asta îmi doresc pentru ei. Ceea ce cel mai mult încerc să-l implementez la ei este să aibă puterea să zică "nu". Să aibă puterea să zică "nu".
Să nu-i intereseze părerea celor din jurul lor și să meargă cu efectul de turmă. Să gândească critic, să aibă puterea să zică «nu». Dacă vrea bine lui sau are o idee în cap și trebuie să știe să se abată de la unele chestii, să se rupă de la unele chestii și să meargă doar pe obiectivele lui.
Educația trebuie să vină de la cei ce mai apropiați, mamă, tată, bunici. Trebuie să primească iubire, dragoste, stabilitate, încredere. Copiii mei au câteva propoziții pe care trebuie să le zică zi de zi, dimineața, se uită în oglindă și să le zică.
«Eu sunt frumos, eu sunt deștept, eu sunt puternic, eu sunt iubit, eu o să reușesc». Asta sunt motto-urile pe care ei trebuie să le zică zi de zi pentru ei și mie îmi place să îi văd cu încredere. Atunci nu mai contează ce-i în jurul lor, dacă au încredere în ceea ce vor să facă", a transmis Eric Bicfalvi.
10echipe a adunat în carieră Bicfalvi: Fink Fenster (Ungaria), Jiul Petroșani, Steaua București (a plătit 300.000 de euro pe transfer), Gloria Buzău, Volyn Luțk (Ucraina), Liaoning (China), Dinamo, Tom Tomsk, Ural (ambele din Rusia) și Oțelul