Voturile exprimate în cadrul tradiționalei anchete a Gazetei Sporturilor din finalul de an l-au plasat pe Elias Charalambous pe locul 3 în clasamentul celor mai buni antrenori din 2024. Merita cipriotul să fie mai sus, având în vedere că a câștigat titlul și a calificat-o pe FCSB în primăvara europeană?
Trei jurnaliști ai Gazetei, directorul Ovidiu Ioanițoaia, reporterul Eduard Apostol și redactorul Daniel Grigore au dezbătut situația antrenorului principal de la FCSB în cadrul galei Superlativelor GSP. Iată pozițiile fiecăruia.
Ovidiu Ioanițoaia: „Fără îndoială, Charalambous este un tehnician cu calități. El și Pintilii au contribuit din plin la ascensiunea FCSB-ului, singura echipă românească rămasă într-o competiție europeană. Dar faptul că Gigi Becali se erijează de multe ori în postura de antrenor, declarând că el este cel care face echipa, care dictează schimbările la telefon din lojă sau din fața televizorului, afectează imaginea lui Charalambous, altminteri un antrenor remarcabil.
El și Pintilii merită atenția și respectul nostru, dar conjunctura nu-i este favorabilă lui Charalambous, pe care lumea-l privește cu detașare, dat fiind faptul că este una dintre rotițele mecanismului pe care-l dirijează patronul Becali”.
Eduard Apostol: „Elias Charalambous are norocul de a antrena o echipă care să-i pună la dispoziție materialul rulant pentru a-și etala eventualele calități de tehnician, dar are și ghinionul să aibă un patron precum Gigi Becali. La FCSB este o întreagă echipă tehnică. Sunt cel puțin 2-3 antrenori care elaborează partitura tehnico-tactică a echipei campioane, care cred că a fost cea mai bună echipă românească din 2024.
Numai că are ghinionul de a nu avea el toate meritele muncii care se vede pe scenă, iar asta îl trage în jos, deși este, din cât am interacționat cu el în cantonamente și la meciuri, un antrenor foarte bun. Probabil că vom afla cu adevărat măsura valorii lui după ce va pleca de la FCSB. Momentan, combinația de acolo dă roade. Drept dovadă, performanțele roș-albaștrilor atât în Liga 1, cât și în competiția europeană”.
De la stânga la dreapta: Eduard Apostol, Ovidiu Ioanițoaia și Daniel Grigore și-au explicat voturile din cadrul Anchetei GSP
Daniel Grigore: „Problema la FCSB este că nu există, sau cel puțin nu știu eu o formulă exactă de calcul prin care să poți atribui precis meritele fiecărei părți din angrenaj. Există pe de-o parte Gigi Becali, cel care dictează schimbările din timpul meciurilor și echipele de start, respectiv Pintilii și Charalambous, care pregătesc împreună meciurile.
Altfel, Elias Charalambous a arătat că știe meserie și, foarte important, a arătat că are și componenta care le lipsește multor antrenori români, cea interumană, abilitatea de a face jucătorii să se simtă apreciați, să simtă că fac parte din grup.
Un episod elocvent l-a povestit sud-africanul Siyabonga Ngezana, care a povestit că după ce a venit în România, fiind prima dată când și-a părăsit țara natală, Elias Charalambous l-a ajutat să se simtă ca acasă. A mers la el și i-a vorbit în dialectul natal, o mare bilă albă pentru Charalambous, care pare că deține și componenta asta, foarte importantă în fotbalul modern”.
Să nu uităm contribuția lui Mihai Stoica la toată această poveste. Este o voce foarte ascultată la FCSB. Dacă tot vorbim despre patron și despre corpul tehnic, cred că trebuie pomenit și MM Stoica.
- Ovidiu Ioanițoaia, director GSP
Eu și domnul Ovidiu l-am prins pe Mihai Stoica și într-o altă etapă a vieții și carierei lui, când era mult mai exuberant, mai vulcanic. Acum este echilibrat, un factor de echilibru la FCSB, un liant potrivit între cele două entități, echipă și patronat.
- Eduard Apostol, reporter GSP
1. Edward Iordănescu
22p
2. Răzvan Lucescu
15p
3. Elias Charalambous
14p
4. Mircea Lucescu
7,5p
5. Ioan Ovidiu Sabău
6p
6. Zeljko Kopic
5p
7. Florin Maxim
4,5p
8. Daniel Pancu
1p