Cine sunt arbitrii cu cele mai multe prezența în cabina VAR? După disputarea a 70% din etapele sezonului regulat, patru „fluierași” se diferențiază pe această listă. Cătălin Popa, omul care a fost delegat în camera VAR și la EURO 2024, conduce la capitolul menționat, cu 21 de prezențe.
În ierarhizarea contorizată de Gazeta Sporturilor, mai există, pe lângă piteșteanul Cătălin Popa, alte trei nume pe care CCA le deleagă frecvent în rolul de arbitru VAR: Sorin Costreie (20), Florin Andrei (15) și Iulian Dima (14).
Ovidiu Hațegan, cel care mai activează doar în camera VAR, contabilizează opt astfel de prezențe, în timp ce Istvan Kovacs, „centralul” #1 al României, a îmbrăcat rolul de arbitru VAR de cinci ori în actuala stagiune.
Imagine din camera VAR, la un meci din prima ligă
Alte nume consacrate, precum Sebastian Colțescu, Radu Petrescu sau Horia Mladinovici, au șapte apariții în camera VAR, în timp ce Horațiu Feșnic are doar două apariții în rol de arbitru VAR.
Prezențe în cabina VAR:
Arbitru
Apariții
Cătălin Popa
21
Sorin Costreie
20
Florin Andrei
15
Iulian Dima
14
Viorel Flueran, Ovidiu Hațegan
8
În ceea ce privește poziția de arbitru AVAR, lider la delegări este Lucian Rusandu, „veteranul” de 43 de ani din Sfântu Gheorghe (12). Acesta e urmat de Claudiu Marcu (11) și Cristina Trandafir (10 apariții). Cu prezențe consistente ca arbitru AVAR mai sunt și Ferencz Tunyogi (9) și Marius Omuț (8).
👉Important de menționat: doar arbitrul de centru poate să fie VAR și aVAR, în timp ce asistenții pot să fie doar aVAR. Niciodată un arbitru asistent nu poate fi delegat ca arbitru VAR.
Prezențe ca AVAR:
Arbitru
Apariții
Lucian Rusandu
12
Claudiu Marcu
11
Cristina Trandafir
10
Ferencz Tunyogi
9
Marius Omuț
8
Alt element de interes desprins din statistica întocmită de GSP vizează numele arbitrilor care au avut, într-o formă sau alta, nevoie de intervenția și analiza celor din cabina VAR. Concret, la fazele „încinse”, unde s-a pus în discuție acordarea unui penalty sau a unui cartonaș roșu.
Szabolcs Kovacs, de exemplu, e arbitrul care a dictat cele mai multe penalty-ui pe durata sezonului, cinci. Două dintre ele au fost „validate” după intervenția VAR. Fratele său, Istvan Kovacs, e aproape, cu patru lovituri de pedeapsă dictate, unul dintre ele dictat în urma intervenției colegilor de la VAR.
Cele mai multe penalty-uri dictate:
Penalty-uri acordate
Cu VAR
5, Szabolcs Kovacs
2
4, George Rareș Vidican, Horia Mladenovic, Iulian Călin
2
4, Istvan Kovacs, Horațiu Feșnic, Ionuț Coza
1
3, George Cătălin Găman
1
3, Marcel Bîrsan, Radu Petrescu, Sebastian Colțescu
0
La capitolul eliminărilor, lider absolut este Marian Barbu, cu cinci cartonașe roșii dictate în 11 apariții la centru. Trei dintre ele au avut nevoie de validare/corecții din cabina VAR.
De altfel, Barbu e „inamicul” dinamoviștilor, eliminând trei jucători de-ai lui Kopic: Sivis și Homawoo, în același meci, plus Opruț, în încăierarea din finalul derby-ului cu Rapid, de la finalul lui decembrie.
Marin Barbu a avut de furcă în derby-ul Dinamo - Rapid / FOTO: Cristi Preda (GSP)
Eliminări:
„Roșii” dictate
Cu VAR
5, Marin Barbu
3
3, Szabolcs Kovacs
2
3, Viorel Flueran, Florin Andrei
1
3, Marcel Bîrsan, Sebastian Colțescu
0
2, George Găman, Sorin Vădana, Andrei Moroiță
1
2, Horațiu Feșnic, Vlad Baban, Ovidiu Robu
0
Potrivit unor informații publicate de GSP.ro în 2023, arbitrul video câștigă jumătate din venitul unui „central” și cu aproape 20% mai puțin decât un asistent. Practic, cei doi asistenți adună împreună mai mult de dublu față de VAR
Arbitru
Suma (lei)
„Central”
6.000
Asistent
3.700
VAR
3.000
Rezervă
2.000
AVAR
2,000