Universitatea Craiova s-a impus în fața celor de la FCSB, scor 2-0 în ultima rundă din Grupa B a Cupei României. După acest rezultat, oltenii merg în „sferturi”, în timp ce roș-albaștrii sunt eliminați din competiție, criteriul meciurilor directe fiind favorabil oltenilor. Alături de Craiova, revelația Metalul Buzău merge în următoarea fază, de pe prima poziție!
FCSB - Universitatea Craiova, derby în Cupa României. Cu jumătate de oră înaintea primului fluier al partidei, scenariul era unul cu iz de western. Dacă chiar am vorbi de o peliculă, ne-am putea imagina cum scaieții s-ar rostogoli în tribunele celui mai mare stadion al țării. Totuși, până la start, roș-albaștrii au mai umplut scaunele tricolore pe Arenă. Simbioza dintre temperaturile scăzute, apropierea față de Sărbători, dar și ziua de disputare se reflectă în asistența scăzută: 5.487 suporteri, mult sub media campioanei.
Pe vremuri, era arhicunoscut faptul că pohta patronului celor de la FCSB nu era Cupa României. În acest sezon, deși roș-albaștrii au tratat pe cât de serios se putea competiția, între disputele de pe scena continentală, nu a fost suficient pentru a obține biletele spre „sferturi”.
Universitatea Craiova s-a impus cu 2-0 grație a două faze fixe, pe model Arsenal. Mai întâi, Mora a punctat în urma unei lovituri de colț, apoi Mitriță a oferit lovitura de grație, direct din lovitură liberă, în minutul 84. După un start dezastruos de campanie, după eșecul cu Metalul Buzău, oltenii și-au respectat blazonul și merg în „sferturile” Cupei României.
La FCSB, programul infernal, cu jocuri la 3-4 zile, și-a spus cuvântul, iar roș-albaștrii cedează pe primul front în acest sezon. Curios: într-o grupă cu Dinamo, FCSB, Petrolul și Universitatea Craiova, echipe de play-off, Metalul Buzău termină pe primul loc!
Primul sfert de oră a fost departe de a fi rodnic, fără vreo șansă notabilă la porțile păzite de Târnovanu sau Lung jr. Roș-albaștrii, cu un plus la capitolul inițiativă ofensivă, dar atât.
Cu gândul la vacanța invernală, jucătorii celor două formații evoluau la alibi, cel puțin în prima parte a reprizei întâi. Primul șut la poartă i-a aparținut lui Koljic, al cărui șut a deranjat doar plasa laterală a porții situate înspre bulevardul Basarabia.
Koljic a fost secondat de omologul de la FCSB, Musi, însă torpila acestuia a trecut mult peste poarta goalkeeper-ului „leilor” din Bănie. Curios. Cu aproape toți titularii în teren, Craiova lui Gâlcă era ținută în șah de formula experimentală a campioanei en titre, fără „greii” Bîrligea, Olaru, Șut sau Dawa.
În minutul 25, Zajkov l-a încălzit pe Târnovanu cu lovitura sa de cap. Spre sfârșitul reprizei, presați și de obligativitatea celor trei puncte, oltenii au devenit mai insistenți în proximitatea careului roș-albastru, însă exprimarea din terenul advers lăsa mult de dorit.
În minutul 42, consemnăm cea mai importantă șansă din primele 45 minute. Andrei Ivan a furat startul în spatele fundașilor celor de la FCSB, însă s-a lăsat intimidat de Târnovanu și nu a reușit să deblocheze tabela din situație de unu la unu. 214 zile au trecut de la ultima reușită a fostului puști prodigios din Bănie, devenit între timp rezervă de lux.
Oltenii au dat lovitura în prelungirile primei reprize. În urma unui corner executat de Mitriță, Zajkov s-a înălțat peste defensiva roș-albastră, a trimis cu capul spre poartă, Carlos Mora a intervenit pe traiectoria balonului și a trimis în „ațe”. La intrarea la cabine, 1-0 pentru Universitatea Craiova, iar FCSB era eliminată din competiție.
În mitanul secund, simțind cuțitul aproape de os, Charalambous a apelat la mantra salvatoare. Olaru, Dawa și Bîrligea au fost introduși la firul ierbii, Phelipe și Daniel Popa fiind înlocuiți. Iar schimbările au avut efectul scontat, observând un plus de energie în jocul bucureștenilor.
De cealaltă parte, Lukic, dezamăgitor de altfel în tricoul alb-albastru, l-a înlocuit pe conaționalul Koljic. În minutul 53, Ștefănescu, căpitan în această seară invernală, a trecut pe lângă egalare, fiind imprecis în execuție. În minutul 57, șutul lui Mitriță din lovitură liberă a fost respins în lateral de Târnovanu.
Oltenii își arătau și ei colții. În minutul 61, același Ivan a recidivat, trecându-și în cont o altă șansă uriașă irosită. Servit perfect de Mitriță, acesta nu a reușit să îl învingă pe Târnovanu din poziție ideală, în apropierea punctului cu var.
În minutul 68, moment în care a intrat și Șut pe teren, lansat perfect în adâncime de Ștefănescu, Bîrligea nu a izbutit să se impună în duelul fizic cu Maldonado, ratând ocazia de a restabili egalitatea.
Oltenii nu forțau golul doi, fiind în continuă expectativă, în timp ce roș-albaștrii păreau amorțiți. Mai mult, șansele importante din partea secundă le-au aparținut tot oltenilor. FCSB, plictisită, nu a creat pericol la poarta lui Lung jr. Mitriță, respectându-și statutul de MVP, a închis partida, trecându-și numele pe lista marcatorilor, după lovitura liberă de la marginea careului din minutul 84. Oltenii merg în sferturile de finală, FCSB părăsește competiția.
Marcatori: Carlos Mora 45+1', Alex Mitriță 84'
5.487 suporteri (cifră oficială) sunt prezenți în tribunele celui mai mare stadion al țării.
Minutul 84: GOL Universitatea Craiova! Mitriță marchează din lovitură liberă, de la marginea careului.
Minutul 68: Lansat perfect în adâncime de Ștefănescu, Bîrligea nu a reușit să se impună în duelul cu Maldonado. În același timp, intră și Șut pe teren, luându-i locul lui Baba Alhassan.
Minutul 61: Ocazie imensă pentru olteni. Servit perfect de Mitriță, Ivan nu a reușit să finalizeze din poziție ideală, din apropierea punctului cu var.
Minutul 57: Șutul lui Mitriță din lovitură liberă este respins în lateral de Târnovanu.
Minutul 48: Musi, accidentat în zona inghinală, a fost înlocuit de Toma.
A început repriza secundă. La pauză, Lukic i-a luat locul conaționalului Koljic la olteni. La FCSB, au fost introduși Olaru și Bîrligea, înlocuindu-i pe Luis Phelipe și Daniel Popa.
Pauză pe Arena Națională. La intrarea la cabine, 1-0 pentru Universitatea Craiova. La aceste scoruri, FCSB este eliminată din competiție (Agricola Borcea - Metalul Buzău 0-1 / Dinamo - Petrolul 0-0).
Minutul 45+1: GOL Universitatea Craiova! După o lovitură de colț, Zajkov a trimis cu capul spre poarta lui Târnovanu, Mora a intervenit pe traiectoria balonului și a deviat în „ațe”.
Minutul 45: Baba Alhassan a fost avertizat.
Minutul 42: Cea mai mare șansă a primei reprize. Scăpat singur cu Târnovanu, Ivan nu a reușit să deblocheze tabela.
Minutul 39: Craiova, din ce în ce mai insistentă în proximitatea careului roș-albastru, oltenii fiind presați și de necesitatea victoriei, singura opțiune pentru ca alb-albaștrii să continue în competiție.
Minutul 33: Primul avertisment al partidei a fost încasat de Daniel Bană, tânărul jucător al oltenilor.
Minutul 25: Zajkov l-a încălzit pe Târnovanu cu o lovitură de cap, care nu i-a creat probleme goalkeeper-ului primei reprezentative.
Minutul 21: Se joacă la alibi, partida este lipsită de ritm. Notăm un prim șut expediat către poartă al roș-albaștrilor, torpila lui Musi trecând mult peste poarta lui Lung jr.
Minutul 10: Nicio șansă importantă la vreuna dintre porți. Roș-albaștrii domină teritorial, având mai multă inițiativă pe plan ofensiv. Notăm un șut imprecis al lui Koljic, care a ajuns doar în plasa laterală.
A început partida. Bate vântul pe Arena Națională! Aproximativ 3.000 suporteri sunt prezenți în tribunele celui mai mare stadion al țării, dintre care și un grup de 20 fani deplasați din Oltenia.
FCSB: Târnovanu - Pantea, Ngezana, Kiki, Panțîru - Alhassan, Chiricheș - Musi, Ștefănescu, Phelipe - D. Popa
Rezerve: Udrea, Dawa, Dăncuș, Bîrligea, Șut, Colibășanu, M. Toma, Olaru
Antrenor: Elias Charalambous
David Kiki, fundaș stânga de meserie, va juca în centrul apărării roș-albastre, în timp ce stoperul Vlad Chiricheș va începe partida ca închizător.
Universitatea Craiova: S. Lung - Mora, Maldonado, Zajkov, Bancu - Oshima, Căpățînă - Bană, Mitriță, A. Ivan - Koljic
Rezerve: L. Popescu, Screciu, Paradela, Baiaram, Ndong, Cicâldău, Lopez, Kukic, Sierra
Antrenor: Costel Gâlcă
Arbitru: Horațiu Feșnic
Asistenți: Valentin Avram și Marius Badea
Rezervă: Andrei Moroiță
Ultima rundă din Cupa României se dispută fără ajutorul sistemului de arbitraj video.