Cu doar două zile înainte de turul al doilea al alegerilor prezidențiale, în care urmau să se confrunte Elena Lasconi și Călin Georgescu, o decizie fără precedent a fost luată de Curtea constituțională. Măsura vine în condițiile în care votarea în diaspora a început deja.
În ședința din data de 6 decembrie 2024, Curtea Constituțională, în vederea asigurării corectitudinii și legalității procesului electoral, și-a exercitat atribuția prevăzută de art.146 lit.f) din Constituție și, cu unanimitate de voturi, a hotărât următoarele:
1. În temeiul art.146 lit.f) din Constituție, anulează întregul proces electoral cu privire la alegerea Președintelui României, desfășurat în baza Hotărârii Guvernului nr.756/2024 privind stabilirea datei alegerilor pentru Preşedintele României din anul 2024 și a Hotărârii Guvernului nr.1061/2024 privind aprobarea Programului calendaristic pentru realizarea acţiunilor necesare pentru alegerea Preşedintelui României în anul 2024.
2. Procesul electoral pentru alegerea Președintelui României va fi reluat în integralitate, Guvernul urmând să stabilească o nouă dată pentru alegerea Preşedintelui României, precum și un nou program calendaristic pentru realizarea acţiunilor necesare.
3. Prezenta hotărâre este definitivă și general obligatorie, se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi se aduce la cunoştinţă publică.
Argumentele reținute în motivarea soluției pronunțate de Plenul Curții Constituționale vor fi prezentate în cuprinsul hotărârii, care se va publica în Monitorul Oficial al României.
Guvernul urmează să stabilească o nouă dată pentru alegerea președintelui României, precum și un nou program calendaristic pentru realizarea acțiunilor necesare.
Având în vedere calendarul electoral, alegerile pot avea loc cel mai devreme în luna februarie 2025. În cursă pot fi cu totul alți candidați, pentru care se vor strânge semnături, precizează știripesurse.ro.
În spațiul public au apărut voci care spun că doar Biroul Electoral Central poate lua o decizie finală privind alegerile.
Reacții
Elena Lasconi: „Statul român a eșuat să apere democrația! Condamn cu tărie ceea ce s-a întâmplat astăzi. Cred că au distrus tot ce am realizat cu greu în ultimii 35 de ani. Astăzi au distrus 35 de ani de muncă grea, decizia CCR este ilegală, imorală și zdrobește însăși esența democrației, votul. O astfel de abatere ne va costa scump în anii care vin”
Marcel Ciolacu: „Decizia CCR privind anularea alegerilor prezidențiale este singura soluție corectă după desecretizarea documentelor din ședința CSAT care arată că rezultatul votului românilor a fost denaturat flagrant, în urma intervenției Rusiei. Alegerile prezidențiale trebuie reluate. În același timp, anchetele autorităților trebuie să arate cine sunt vinovații pentru tentativa de a influența masiv rezultatul scrutinului prezidențial. Românii au nevoie de răspunsuri clare din partea autorităților, bazate pe dovezi solide, pentru că de această anchetă depinde în mod fundamental încrederea publicului în instituțiile statului și în procesele democratice care stau la baza funcționării țării.”
George Simion: „RUȘINE!!! Lovitură de stat în plină desfășurare! Nu ieșim în stradă, nu ne lăsăm provocați, acest sistem trebuie să cadă democratic!”
Deputatul USR Emanuel Ungureanu: „Curtea Constituțională vrea neapărat un om al sistemului PSD-PNL în fruntea statului”
Nicolae Ciucă: „Decizia Curții Constituționale de a anula primul tur al alegerilor prezidențiale este fără precedent în istoria democratică a României. Într-un moment atât de important, este esențial să dăm dovadă de calm, unitate și maturitate, punând în prim-plan interesul Țării și apărarea valorilor democratice.”
Surse ziarul Adevărul: „PNL îl propune pe Ilie Bolojan candidat la prezidențiale, după anularea alegerilor decisă de CCR”
Diana Șoșoacă: „Praful si pulberea s-a ales de aceste alegeri, lovite de nulitate absolută odată cu excluderea mea de pe lista candidaților la prezidențiale! Acum mă mai opriți să candidez sau veți da încă o lovitură de stat? Aștept arestarea judecătorilor CCR și a întregului sistem!”
Kelemen Hunor: „În primul rând, dacă vrem să recâştigăm încrederea oamenilor în instituţiile statului, atunci avem nevoie de transparenţă totală legată de acest ‘dosar Georgescu’ şi de ce au ajuns la această hotărâre. Deci, Preşedinţia, Procuratura, Serviciile de informaţii trebuie să vină cu mai multe informaţii, de această dată, şi aşa putem restabili încrederea în instituţiile statului, fiindcă aici e clar că au fost foarte multe probleme şi pentru aceste probleme cineva trebuie să răspundă”.
Călin Georgescu a anunțat că la ora 21 va ieși cu o poziție față de decizia de anulare a alegerilor.