Înghețarea de 90 de zile de către președintele american Donald Trump a ajutorului extern al SUA și revizuirea Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) au oprit eforturile umanitare.
Ordinul lui Trump a lăsat lucrătorii din domeniul sănătății globale blocați și programele de salvare închise.
Consecințele ar putea avea un impact asupra tratamentului împotriva malariei în Africa, eforturilor de încetare a focului în Gaza și redresarea războiului în Ucraina, potrivit France 24.
Când administrația Trump a preluat conducerea pe 20 ianuarie, Anne Linn era consilier principal în domeniul sănătății comunitare la Inițiativa președintelui împotriva malariei (PMI) – o inițiativă guvernamentală de combatere a malariei implementată de Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID). Ea și-a petrecut două decenii construind o carieră pe care a considerat-o „incredibil de importantă” și „împlinită”, lucrând îndeaproape cu lucrătorii locali din domeniul sănătății din 30 de țări diferite din Africa sub-sahariană.
Apoi, în decurs de o săptămână, cariera lui Anne Linn s-a destrămat.
Primul semnal a venit atunci când Trump a semnat un ordin executiv în prima zi a președinției sale care a întrerupt noile obligații pentru ajutorul extern al SUA, ceea ce înseamnă că nu puteau fi finanțați noi parteneri. Patru zile mai târziu, lucrurile au escaladat rapid pentru Linn și colegii ei.
Ordinul a venit cu o înghețare de 90 de zile a asistenței externe existente pentru dezvoltare pentru a verifica dacă alocarea ajutorului SUA este sau nu în conformitate cu politica externă a lui Trump.
Într-o clipă, toată munca pe care o făcea Linn s-a oprit. Lucrătorii din domeniul sănătății comunitari cu care a colaborat în țări precum Nigeria, Kenya și Camerun și-au încetat activitatea. Conductele care transportau medicamentele care salvează vieți împotriva malariei de la producători la populații greu accesibile au fost închise.
Site-ul USAID s-a închis, la fel ca și site-ul PMI. Și apoi, pe 28 ianuarie, împreună cu alți 390 de colegi, Linn și-a pierdut locul de muncă.
„Nu am fost niciodată mai uluită de nimic în viața mea”, și-a amintit Linn. „Nu știu cum ar putea cineva să justifice asta. Cruzimea și risipa de toate, spuse ea, cu vocea tremurândă.
„Întregul meu sector, toți cei pe care i-am cunoscut profesional, s-au evaporat cu o lovitură necugetată a unui stilou.”
Site-ul web al PMI scrie acum: „Pentru a fi în concordanță cu ordinele executive ale președintelui, acest site web este în prezent în curs de întreținere, deoarece revizuim rapid și amănunțit tot conținutul.” Apoi redirecționează către site-ul web USAID.
„Vineri, 7 februarie 2025, la ora 23:59 (EST), tot personalul USAID angajat direct va fi plasat în concediu administrativ la nivel global, cu excepția personalului desemnat responsabil cu funcțiile esențiale pentru misiune, conducerea centrală și programele special desemnate”, se arată în document.
Administrația Trump a interzis angajaților să intre luni în sediul agenției din Washington, DC, iar acum viitorul USAID stă în mâinile miliardarului Elon Musk, care are sarcina de a supraveghea eficiența acesteia. Musk a numit agenția o „organizație criminală” și a susținut că „este timpul să moară”.
O parte din sarcina lui Linn a fost să raporteze Congresului impactul pe care PMI îl avea în lupta împotriva malariei, care a încercat să se asigure că banii erau bine cheltuiți. Accesul la cel mai recent raport PMI este posibil printr-o versiune arhivată prin intermediul site-ului web Wayback Machine. Acesta afirmă că inițiativa a ajutat la salvarea a 11,7 milioane de vieți și la prevenirea a 2,1 miliarde de cazuri de malarie din 2000.
„Malaria este foarte sezonieră, deoarece țânțarii înfloresc în timpul sezonului ploios. Planificarea unor lucruri precum distribuirea de plase de pat și de medicamente preventive pentru copii are o cronologie precisă care se va destrama, făcând această activitate mai puțin eficientă, dacă se întâmplă deloc”, a scris Linn într-o postare pe Facebook care a fost distribuită de peste 2.000 de ori. „Copiii… vor muri inutil.”
USAID a salvat literalmente vieți. Agenția a supravegheat programele de ajutor extern, ajutor în caz de dezastre și dezvoltare internațională.
Și chiar dacă ajutorul extern reprezintă mai puțin de 1 % din bugetul federal total al SUA, țara este de departe cel mai mare donator din lume – contribuind cu 4 dolari din fiecare 10 dolari care se adresează ajutorului umanitar. Potrivit Națiunilor Unite, SUA au furnizat aproximativ 42% din tot ajutorul umanitar pe care organizația a urmărit-o în 2024.
Lucrătorii de primă linie umanitară și civilii care se bazează pe programele finanțate de SUA se numără printre cei care suportă greul pauzei. Sistemele globale puse în aplicare de USAID pentru a oferi asistență care salvează vieți celor afectați de boli mortale – sau pentru a avea acces la apă curată și canalizare, sau pentru a sprijini inițiativele de trai economice sau pentru a oferi ajutor pentru agricultură – au fost toate puse de pauză. Și, deoarece unele țări se luptă pentru a umple golul de finanțare, multe nu au bani pentru a face acest lucru. Găsirea de noi donatori ar putea dura ani de zile, iar acele întârzieri prelungite vor afecta cu siguranță organizațiile non-profit care se bazează pe granturi pentru a-și desfășura activitatea.
Munca pe care Linn a făcut-o pentru a ajuta la combaterea malariei a fost doar o parte a eforturilor vaste depuse în Africa sub-sahariană, care a fost cel mai mare beneficiar regional al ajutorului SUA.