Vladimir Putin a respins în mod explicit o propunere din planul de pace atribuit de presă echipei președintelui ales al SUA, Donald Trump, potrivit căreia o condiție pentru încheierea războiului din Ucraina ar putea fi amânarea aderării Ucrainei la NATO pentru cel puțin un deceniu, a evaluat Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) din SUA.
Experții de la Institutul pentru Studierea Războiului (ISW) au evaluat că Vladimir Putin a respins practic o propunere elaborată de echipa președintelui ales al SUA, Donald Trump, pentru un posibil plan de pace în Ucraina.
Președintele rus a răspuns pe 26 decembrie la solicitarea unui jurnalist de a comenta informaţia atribuită de presa americană echipei lui Trump de a amâna aderarea Ucrainei la NATO cu 10 până la 20 de ani în schimbul unui acord de pace. Putin a declarat că nu contează dacă Ucraina intră în NATO „azi, mâine sau peste 10 ani”.
Declarația lui Putin face parte dintr-o serie de comentarii recente care arată refuzul său de a lua în considerare compromisuri cu privire la condiţiile cerute de el la sfârșitul anului 2021 și începutul lui 2022, au evaluat analiştii de la ISW în ultimul său raport, prezentat joi.
„Condiţiile lui Putin includeau forțarea Ucrainei să devină un stat permanent neutru care nu se va alătura niciodată NATO, impunerea unor limitări severe asupra dimensiunii armatei ucrainene și înlăturarea guvernului ucrainean”, a explicat ISW.
Vladimir Putin a declarat joi că Joe Biden i-a propus în 2021 o amânare a aderării Ucrainei la NATO cu 10-15 ani. „În 2021, actualul preşedinte (american Joe) Biden mi-a propus exact asta: amânarea aderării Ucrainei la NATO cu 10-15 ani pentru că nu era pregătită”, a declarat liderul de la Kremlin într-o conferinţă de presă televizată.
„I-am răspuns în mod rezonabil „da, nu este pregătită în prezent. Însă o veţi pregăti şi o veţi accepta””, a adăugat Vladimir Putin. Or, pentru Rusia, „care e diferenţa azi, mâine sau în zece ani?”, a întrebat el retoric