CEO susține decalarea termenelor de închidere a capacităților de producție a energiei pe bază de cărbune pentru o tranziție echilibrată și protejarea securității energetice a României.
Ministrul Energiei, Sebastian-Ioan Burduja, împreună cu președintele Directoratului Societății Complexul Energetic Oltenia S.A., au participat la o serie de reuniuni bilaterale cu înalți oficiali ai Comisiei Europene.
Conform unui comunicat al CEO, în cadrul întâlnirilor, aceștia au purtat discuții cu comisarul european pentru energie, Dan Jørgensen, coordonatorul PNRR la nivel european, Celine Gauer, și cu reprezentanții DG Competition. Scopul discuțiilor a fost identificarea unor soluții pentru decalarea termenelor privind închiderea capacităților de producție a energiei pe bază de cărbune.
Ministerul Energiei a propus și a prezentat o inițiativă pentru prelungirea termenelor de exploatare a centralelor pe cărbune, iar Complexul Energetic Oltenia susține acest demers, având în vedere că închiderea prematură a capacităților de producție a energiei pe bază de cărbune ar putea afecta negativ securitatea energetică națională și locurile de muncă din regiunile respective.
„Energia noastră trebuie să fie sigură, ieftină și curată — în această ordine. Pe baza argumentelor noastre și a discuțiilor de la Bruxelles, vom transmite oficial către Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene propunerea de prelungire a termenelor de închidere a capacităților pe bază de cărbune. În curând vom trimite și motivarea extinsă, pe care o voi prezenta Guvernului României. Urmează să depunem formal cererea la Comisia Europeană și să continuăm negocierile. Nu avem timp de pierdut.”, a declarat Ministrul Energiei, Sebastian Burduja.
„În timpul discuțiilor cu oficiali ai Comisiei Europene, au fost prezentate toate argumentele pentru menținerea activității de producție a energiei pe bază de cărbune, având în vedere că Societatea Complexul Energetic Oltenia este capabilă să asigure o producție de peste 12 milioane de tone de lignit pe an. În contextul în care energia României trebuie să fie una sigură, iar investițiile demarate cu partenerii selectați nu sunt încă finalizate, nu avem alternative viabile pentru a înlocui grupurile pe cărbune și pentru a continua pașii începuți în vederea unei decarbonări sustenabile.
Dialogul rămâne unul deschis. Complexul Energetic Oltenia trebuie să pregătească în perioada următoare toate documentațiile necesare și să le transmită Comisiei Eurpene pentru susținerea cererii României”, a declarat președintele Directoratului Complexului Energetic Oltenia, Iulius Dan Plaveti.
Prin decalarea termenelor pentru închiderea capacităților de producție a energiei pe bază de cărbune, se realizează premisele necesare pentru o tranziție energetică sustenabilă, care să nu pericliteze securitatea energetică a României. Având în vedere că Societatea Complexul Energetic Oltenia poate asigura între 10% și 15% din producția totală de energie electrică a țării, este esențială menținerea unui echilibru între obiectivele de decarbonizare și necesitatea asigurării unei producții de energie din surse stabile, conform unui comunicat.