Complexul Energetic Oltenia a stabilit un buget semnificativ pentru a sprijini funcționarea termocentralelor din cadrul său pentru o perioadă de doi ani.
Suma alocată depășește 60 de milioane de lei (aproximativ 12 milioane de euro) și este destinată achiziționării materialului esențial procesului de desulfurare. În cadrul instalațiilor aferente grupurilor energetice, acest proces utilizează filerul de calcar ca materie primă principală.
Conform planificării, cantități considerabile de filer de calcar vor fi livrate începând cu sfârșitul lunii viitoare. Pentru a asigura aprovizionarea constantă și eficientă, se are în vedere încheierea unui acord-cadru cu unul sau mai mulți furnizori. Produsul „filer de calcar” este indispensabil în funcționarea instalațiilor de desulfurare a gazelor de ardere (IDGA), utilizate pentru reducerea emisiilor de sulf rezultate din arderea cărbunelui energetic. Acest demers are ca scop respectarea legislației în domeniul protecției mediului, precum și conformarea cu limitele impuse privind emisiile poluante.
Bugetul estimat pentru acordul-cadru pe o perioadă de 24 de luni este cuprins între o valoare minimă de 11.700.000 lei și o valoare maximă de 60.300.000 lei. De asemenea, valoarea celui mai mare contract subsecvent ce ar putea fi încheiat în cadrul acestui acord este estimată la 23.400.000 lei.
Filerul de calcar urmează să fie livrat către Sucursala Electrocentrale de la Rovinari, situată în județul Gorj, și către Sucursala Electrocentrale de la Ișalnița, situată în județul Dolj. Acest demers reflectă angajamentul Complexului Energetic Oltenia de a menține în funcțiune grupurile energetice până cel puțin în primăvara anului 2027. Este important de menționat că Planul de restructurare și decarbonare al Complexului Energetic Oltenia prevede modificări semnificative în funcționarea unităților energetice.
Conform acestui plan, începând cu 1 ianuarie 2026, grupurile energetice și carierele miniere ar urma să fie transferate în regim de rezervă operațională, activarea acestora urmând să fie realizată doar la solicitarea Ministerului Energiei și cu aprobarea ministrului de resort. Această strategie evidențiază atât măsurile pe termen scurt pentru menținerea conformității cu standardele de mediu, cât și tranziția pe termen lung către un model de funcționare care să sprijine obiectivele de decarbonare și sustenabilitate.
Instalaţiile de desulfurare au fost construite şi la toate grupuri energetice din cadrul companiei şi sunt utilizate, în general, la termocentralele care folosesc cărbune pentru producerea de energie electrică. Instalaţiile de desulfurare montate la blocurile energetice ale termocentralelor Complexului Energetic Oltenia folosesc drept materie primă calcarul, ca substanţă absorbantă. În urma procesului de reţinere a bioxidului de sulf rezultă ca produs secundar gipsul. Bioxidul de sulf nu mai este eliberat în atmosferă şi este reţinut cu ajutorul instalaţiilor de desulfurare.
Complexul Energetic Oltenia a derulat proiecte de investiţii pentru respectarea condiţiilor de mediu impuse, aplicând cele mai bune tehnologii de depoluare, dar şi pentru prelungirea duratei de viaţă a capacităţilor de producţie existente. S-au investit peste 1,1 miliarde de euro în lucrări de mediu, timp de șapte ani. CE Oltenia este singurul producător de energie care are implementate instalaţii de desulfurare a gazelor de ardere şi de evacuare în slam dens a zgurii şi cenuşii rezultate în urma procesului de ardere a cărbunelui. Cu toate acestea, România a decis ca până în 2032 să renunțe definitiv la energia pe bază de cărbune.