Doctorița Cătălina Poiană, președinta Colegiului Medicilor din România, s-a aflat vineri la Spitalul Județean de Urgență din Târgu Jiu, unde a stat de vorbă cu medicii implicați în cazul adolescentului de 16 ani care a murit neoperat.
La discuții au participat Colegiul Director al Spitalului Județean de Urgență din Târgu Jiu, președintele Consiliului Județean Gorj, Cosmin Popescu, precum și șefii de secții din unitatea medicală.
Doctorița Cătălina Poiană a precizat că vizita a avut rolul de a identifica soluții pentru ca astfel de tragedii să nu se mai întâmple. Potrivit președintei Colegiului Medicilor din România, când există urgență amenințătoare de viață, medicul este obligat să intervină.
De asemenea, legislația îi permitea medicului de la Târgu Jiu să intervină să îi opereze pe copil, chiar dacă nu avea specializare în chirurgie pediatrică.
„A fost prezent la discuții și medicul chirurg. A considerat că gravitatea cazului îi depășește competența. S-a decis transferul. Nici acum nu există linie de gardă de chirurgie pediatrică…Au fost luate și câteva măsuri. S-a scos la concurs un post de chirurgie pediatrică. Medicul specializat în chirurgie pediatrică și care activa numai în Ambulatoriu are o modificare de contract și poate să participle la operații, așa cum s-a întâmplat și în cazul elevului înjunghiat. Unele probleme țin de manager și de directorul medical.
Trebuie implementare și verificate proceduri. Atunci deciziile au fost luate de către medicul UPU și chirurg. Nu a fost anunțat nici managerul, nici directorul medical. Este nevoie de mai multă comunicare. O soluție ar fi și telemedicina, pentru a avea la dispoziție un medic specialist și pentru a nu mai umbla cu pacientul între pavilioane, la consultații.”, a declarat doctorița Cătălina Poiană, președinta Colegiului Medicilor din România.
Aceasta a mai spus că dosarul care vizează moartea adolescentului se află la Comisia de disciplină din cadrul Colegiului Medicilor Gorj. În maximum 6 luni trebuie să se vină cu un verdict. Momentan, a fost cerută o expertiză medico-legală și un raport de toxicologie. Totodată, Colegiul Medicilor Gorj s-a autosesizat și în cazul bebelușului mort la Spitalul din Cărbunești.