Primăria Craiova a lansat în consultare publică Planul de acțiune pentru reducerea zgomotului în Municipiul Craiova, necesar conform Legii nr. 121/2019 privind evaluarea și gestionarea zgomotului ambiant. Câteva artere de circulație depășesc pragurile admise de lege, impunându-se măsuri urgente pentru reducerea zgomotului.
Persoanele interesate pot trimite sugestii până la data de 05.02.2025, utilizând formularul ON-LINE sau pot înregistra adrese scrise la Serviciul Centrul de Informare pentru Cetățeni, str. Târgului nr. 26. Data încheierii consultării publice este 05 februarie.
În cadrul analizei pentru acest plan, au fost identificate zonele cele mai poluate fonic și s-au propus măsuri pentru reducerea nivelului de zgomot. Data de referință a planului este 31.12.2022.
Din datele transmise de APM Dolj, sunt cinci unități industriale care intră sub incidența Legii nr. 121/2019 privind zgomotul ambiant. Acestea sunt SC Ford Romania SA, SC Magna Exteriors&Interiors Craiova SRL, SC Heineken Romania SRL, SC ECO Total SRL și Societatea Complexul Energetic Oltenia SA – Sucursala Electrocentrale Craiova II.
Analiza hărților strategice de zgomot pentru traficul rutier a relevat depășiri ale valorilor de prag de 70 dB(A), pe mai multe artere de categoria I și II. Pe următoarele străzi, nivelul de presiune acustică la fațade depășește valorile de prag, fiind considerate zone ce necesită ameliorare urgentă: Calea Severinului Calea București (până la intersecția cu str. Amaradia), Bd. Tineretului (tronson de la Calea Severinului la Str. George Enescu), str. Brestei, str. Râului, Calea Dunării, Str. Arieș, str. Caracal.
Depășiri ale unor valori de prag mai mic, de 60 dB(A), s-au observat și pe alte artere, precum Știrbei Vodă, Carol I, bd. Decebal, Calea Unirii, bd. Oltenia sau bd. Dacia.
Din analiza hărților de zgomot realizate și a planului de acțiune anterior, a reieșit că municipalitate își asumă păstrarea ca zone liniștite a oazelor de verdeață și relaxare. Astfel, zonele de liniște sunt Parcul Nicolae Romanescu, Parcul Tineretului și Grădina Botanică.
Printre măsurile pe care primăria și le-a asumat deja se numără câteva acțiuni finalizate în ultimii doi ani, precum străpungerea Traian Lalescu, reabilitarea unor străzi, modernizarea căii de tramvai și semaforizarea unor intersecții. În plan se află modernizarea parcului auto pentru transportul public, cu mijloace de transport cu consum electric, stații de încărcare pentru vehicule electrice, ecologizarea rețelei de transport, prin sisteme inteligente de trafic, amenajare de piste de biciclete şi altele, însă pentru unele dintre măsuri termenul de realizare este abia anul 2030.
Pe străzile care nu necesită ameliorare urgentă, se ia în calcul adoptarea unei limite de viteză de 30 km/h în zonele rezidențiale, în dreptul creșelor, grădinițelor, școlilor, liceelor, unităților din sistemul sanitar de stat sau privat. Măsura a început să fie implementată în anul 2018 și continuă implementarea acesteia până în 2026, se menționează în planul pentru reducerea zgomotului,
O altă măsură propusă este ca la eliberarea certificatului de urbanism să se țină cont de rezultatele hărții de zgomot a municipiului Craiova astfel încât nivelul de zgomot la fațada propuselor locuințe să nu depășească 55 dBA pe timp de zi (07.00 – 23.00) sau 45 dBA pe timp de noapte (23.00 – 07.00).
Depăşirile pragurilor prevăzute de lege privind zgomotul poate avea mai multe efecte dăunătoare. Cele luate în calcul în planurile privind reducerea nivelului de zgomot sunt: cardiopatiile ischemice (ischaemic heart disease – IHD) care corespund codurilor BA40-BA6Z din clasificarea internațională ICD-11 stabilită de Organizația Mondială a Sănătății; gradul ridicat de disconfort (high annoyance – HA) și gradul ridicat de tulburare a somnului (high sleep disturbance – HSD).
CITEŞTE ŞI: Primăria Craiova face încă o dezbatere publică pentru PUG,…