Craiovenii care şi-au montat centrale în speranţa că vor scăpa de costurile pentru căldura furnizată din sistemul centralizat plătesc acum scump această independenţă. Costurile pentru căldura pe părţile comune au ajuns să egaleze factura unora dintre vecinii fără centrale, dar care au repartitoare şi ţin caloriferele închise.
Cum au ajuns mulți dintre proprietarii din Craiova, care şi-au montat centrale de apartament, să plătească pentru căldura pe părţile comune aproape cât vecinii fără centrale? Oamenii, deşi s-au desprins de sistemul centralizat, plătesc scump acest lucru, în sensul că factura la căldură pentru părţile comune este destul de mare.
De exemplu, un proprietar dintr-un bloc cu patru etaje din cartierul Brazda lui Novac, deţinător de centrală, a plătit în luna noiembrie căldura pe părţile comune 112 de lei, într-un apartament de 41 mp, în timp ce vecinul care primeşte căldură din sistemul centralizat a plătit 247 de lei atât pentru căldura din apartament, cât şi părţile comune.
Mult mai rău stau proprietarii dintr-un bloc din cartierul Calea Bucureşti. Aici, un proprietar cu centrală termică, într-un apartament cu o suprafaţă utilă de 71,58 mp, are de plătit pentru căldura comună 240 de lei, în timp ce vecinul lui, cu aceeaşi suprafaţă utilă, dar cu repartitoare, plăteşte consumul individual 223 de lei.
„Oamenii sunt foarte supăraţi în asociaţie. Cei cu centrale nu înţeleg cum de sunt obligaţi să plătească pentru căldura comună. Am vorbit cu ei şi le-am explicat că asociaţia nu are nicio vină. Nici cei care au rămas la pauşal, nu au făcturi mici la căldură, au plătit şi câte 749 de lei doar căldura“, a spus preşedintele Asociaţiei de proprietari.
Locatarii spun că nu mai înţeleg de ce trebuie să mai plătească la termoficare din moment ce au ales să renunţe la sistemul centralizat de încălzire.
„Eu, la apartamentul 11, cu centrală, am de plătit căldura comună 107 lei, vecinul meu cu câteva etaje mai sus, la apartamentul 21, are 109 lei, iar un altul, la apartamentul 22, care are conductele care trec prin apartament izolate, chiar zidite, plăteşte 109 lei. Cei de la repartitoare spun că este un cadru legal nou şi trebuie să plătim toţi“, este de părere o proprietară.
Altă asociaţie, o problemă similară. Proprietarii cu centrale dau pentru căldura comună jumătate cât plătesc vecinii lor pentru căldura din apartamente. Este cazul proprietarul unui apartament cu centrală şi suprafaţă utilă de 94 mp, acesta plătește pentru căldura pe părţile comune, în luna noiembrie, 206 de lei. O diferenţă ciudată pe care locatarii nu o înţeleg este consumul pe coloanele care tranzitează apartamentele, majoritatea fiind identice.
„Modul de calcul practicat de firmele de repartitoare este o noutate şi pentru noi. Proprietarii cer tot felul de explicaţii. Ei s-au despins de sistemul centralizat tocmai pentru a nu mai plăti căldura furnizată de Termoficare, dar se pare că debranşarea îi costă mai mult. O altă nemulţumire vine din partea celor care şi-au izolat coloanele de distribuţie şi de încălzire din interiorul apartamentelor, care sperau să plătească foarte puţin, dar au avut surpriza să fie taxaţi ca şi vecinii lor”, spune respectivul proprietar.
La cealaltă extremă, sunt apartamente care au plătit 20, 30 de lei pentru căldura comună
„Partea comună se calculează la suprafaţa apartamentului. Să zicem că într-un condominiu sunt 20 de apartamente, 10 au 50 de mp, nu contează că sunt branşate sau debranşate, în luna respectivă proprietarii plătesc la fel. Cei care au altă suprafaţă diferă. Calculul la suprafaţa comună se efectuează în funcţie de mai mulţi factori: de zonă, de numărul de apartamente branşate şi debranşate, cu cât numărul de apartamente debranşate este mai mare, cu atât acest factor este mai mare. Este un calcul deosebit faţă de ce a fost până acum. Dacă factura de la Termoficare este mare şi suma care se împarte la numărul de apartamente este mare. Dacă apartamentele cu repartitoare au ţinut închise caloriferele, partea comună creşte simţitor pentru toate apartamentele. Până acum nu au fost discrepanţe mari, depinde de bloc. Facturile în luna noiembrie au fost mai mici, dacă acestea au fost afişate către sfârşitul lunii decembrie, impactul abia acum se resimte. Vom vedea ce va fi în luna decembrie şi ianuarie.”, a explicat Mariela Florescu, reprezentantul firmei ISTA.