Firmele de asigurare sunt obligate, de la 1 ianuarie 2025, să raporteze la ANAF, semestrial, persoanele care au contractat asigurări de viață, precum și alte tipuri de asigurări, informează News.ro.
Este vorba despre prevederile din OUG 125/2024.
Nerespectarea obligației de raportare se va sancționa contravențional cu amendă de la 20.000 lei la 100.000 lei.
În preambulul acelei ordonanțe scrie că astfel se respectă art. 5 din Directiva 2010/24/UE privind asistența reciprocă în materie de recuperare a creanțelor legate de impozite, taxe și alte măsuri și este necesar ca Agenția Națională de Administrare Fiscală să colecteze date referitoare la asigurările de viață și alte produse financiare încheiate de persoanele fizice rezidente pe teritoriul României.
Specialiștii cu care HotNews.ro a discutat ne-au spus că sunt multe cazuri în care românii primesc amenzi de circulație în afara țării pe care nu le plătesc. Când autoritățile de-acolo fac pași în sensul recuperării sumelor, constată că nu au ce recupera, iar apoi și-au pus întrebarea dacă au asigurări de viață.
Codul civil românesc interzice poprirea pe asigurările de viață. Totuși, având în vedere că banii intră într-un cont bancar, ANAF poate impune poprire. Este ca la salariu, unde la angajator se pune poprire pe o treime din el, dar pe contul bancar nu există limitarea, deoarece se consideră că acolo pot intra orice fel de sume de bani.