„Lumea de ieri”, de Stefan Zweig, un cântec de lebădă care trebuie să rămână irepetabil - GAZETA de SUD

„Lumea de ieri”, de Stefan Zweig, un cântec de lebădă care trebuie să rămână irepetabil - GAZETA de SUD
📅 2025-02-05

Relativ recent, Editura Humanitas a readus în atenția cititorului român ultima operă a lui Stefan Zweig, ”Lumea de ieri – amintirile unui european”.

”Lumea de ieri – amintirile unui european”, cutremurătorul jurnal-manifest al celebrului scriitor austriac Stefan Zweig, scris cu puțin timp înainte de a se sinucide, în 1942, este, și azi, una dintre cele mai actuale lucrări, prin mesaj și conținut, care ar fi putut fi scrise de un condeier autentic.

Făcând abstracție de epoca istorică și de numele conducătorilor de atunci, în rest totul este terifiant de actual.

Pentru ca tragicul sfârșit al lui Zweig să nu fie dat uitării, pentru ca sentimentele sfâșietoare ale dezrădăcinării, ale dezumanizării – în cele din urmă, ale inutilității – să își găsească o alinare, un pandant am ales să prezentăm cititorului, în mod succint, fragmente din acest jurnal, privit și prin prisma prezentului în care am fost aruncați ca ”în groapa cu lei” de oameni pe care nu îi cunoaștem și care nu reprezintă, din punct de vedere uman, nimic pentru noi și pentru existențele noastre zbuciumate.

Cităm din Cuvântul înainte:

”Fiecare dintre noi, chiar și cel mai mic și mai neînsemnat, a fost răscolit în existența sa cea mai intimă de convulsiile seismice aproape neîntrerupte din viața Europei noastre”.

”Chiar și patria pe care și-o alesese inima mea, Europa, este pierdută pentru mine din momentul în care, pentru a doua oară, s-a aruncat în măcelul sinucigaș al unui război fratricid”.

”Lumea în care am crescut și cea de azi, precum și aceea prin care am ajuns de la prima la aceasta din urmă le simt rupându-se tot mai mult una de alta”.

”Nouă ne-a fost dat să vedem din nou (…) atrocități pe care ultimele cincizeci de generații nu le-au mai cunoscut și pe care, să sperăm, generațiile viitoare nu le vor mai avea de suportat. Dar, paradoxal, în aceeași epocă în care lumea noastră, din punct de vedere moral, a fost împinsă înapoi cu o mie de ani, am văzut aceeași omenire ridicându-se prin tehnică și creație spirituală la performanțe nebănuite”.

Asemănarea cu prezentul este izbitoare.

Criza cea mai profundă este una morală, a conștiinței, nu a tehnicii sau a descoperirilor științifice.

Consecințele războaielor și ale prefacerilor sociale ne lovesc pe toți

Consecințele războaielor și ale prefacerilor sociale ne lovesc pe toți. Civilizațiile și valorile se disjung, individul este aruncat într-o criză existențială.

Războiul este unul ”fratricid”, un ”măcel sinucigaș”, după cum scria Zweig.

Iar în începutul jurnalului, Zweig notează: ”În asemenea întoarceri la barbarie, cum ar fi războaiele între popoarele Europei, lumea credea tot atât de puțin ca și în vrăjitoare și stafii”.

Într-adevăr, orice om își proiectează un viitor normal, bazat pe valori morale și echitate, pe descoperiri puse în slujba umanității.

Numai că uneori istoria are alte planuri.

Iar istoria a fost, din păcate, scrisă și de scelerați și de dictatori, pe lângă conducătorii autentici.

Zweig evocă valorile culturale și atmosfera specific vieneze transmișând cititorului date esențiale despre acele vremuri: ”Totdeauna arta ajunge la maximă înflorire acolo unde ea devine cauză vitală a unui întreg popor”.

O vestită maximă vieneză: ”A trăi și a lăsa și pe alții să trăiască”

”A trăi și a lăsa și pe alții să trăiască” era o vestită maximă vieneză, mai notează scriitorul austriac evreu.

”Tocmai în ultimul deceniu, erupția bruscă a politicii cu rafalele ei violente a dislocat calmul vieții confortabil clădite”, scria Zweig anticipând dezastrul care avea să urmeze. Enunț valabil și astăzi, din păcate. Aproape totul este valabil și azi. Sperăm că nu și colapsul, sinuciderea, sfârșitul.

De aici până la efectele unui război ”pe care nu-l voise nimeni, nici popoarele, nici guvernele, un război pe care-l scăpaseră, fără să vrea, din mâna lor neîndemânatică, diplomați care se jucaseră și trișaseră cu el” n-a fost decât un pas.

Un pas pe care istoria, rece, tăcută, l-a consemnat ca atare și care l-a aruncat și pe Zweig, ca și pe alți intelectuali sau oameni simpli, într-o prăpastie, în aneantizare fizică și hău moral.

Rămâne totuși un mister de ce Zweig a ale calea suicidului, cât timp jurnalul său se încheie atât de frumos și cu un mesaj peren:
”Soarele strălucea în toată plinătatea și puterea lui. Cum mergeam spre casă, am observat deodată în fața mea propria-mi umbră, așa cum văzusem umbra celuilalt război în spatele celui de-acum. În tot acest timp, ea, această umbră, nu s-a desprins de mine, zi și noapte s-a așternut peste fiecare gând al meu; poate că și pe unele pagini ale acestei cărți și-a aplicat conturul întunecat. Dar, în definitiv, orice umbră este și ea un copil al luminii și numai cine a cunoscut vreme însorită și vreme întunecată, război și pace, elan și prăbușire, numai acela a trăit cu adevărat”.

Autor Mihai Gîndu

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri gds

„Lumea de ieri”, de Stefan Zweig, un cântec de lebădă care trebuie să rămână irepetabil

Relativ recent, Editura Humanitas a readus în atenția cititorului român ultima operă a lui Stefan Zweig, ”Lumea de ieri – amintirile unui european”. ”Lumea de ieri – amintirile unui european”, cutremurătorul jurnal-manifest al celebrului scriitor austriac Stefan Zweig, scris cu puțin timp înainte...

Mozart şi Salieri – o rivalitate artistică

Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791) a fost unul dintre cei mai prodigioşi creatori în domeniul muzicii clasice. Reamintesc cititorilor mei că în această gazetă am scris în mai multe rânduri despre remarcabila personalitate. În scurta sa viaţă el a compus 41 de simfonii, 27 de concerte pentru pian...

Trump vrea ca SUA „să preia Fâşia Gaza“

Preşedintele Donald Trump a promis marţi că SUA vor prelua Fâşia Gaza devastată de război, după ce palestinienii vor fi relocaţi în altă parte, şi o vor dezvolta din punct de vedere economic, un demers ce ar distruge decenii de politică americană faţă de conflictul israeliano-palestinian, comente...

Candidaţii la Bacalaureat susţin proba de evaluare a competenţelor digitale

Potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei, candidaţii la prima sesiune a examenului de Bacalaureat susţin, de miercuri şi până vineri, proba de evaluare a competenţelor digitale – proba D. Elevii beneficiari ai unor burse de studiu în străinătate care nu pot participa la probele A, B,...

Alegerile din România, studiu de caz în Occident privind impactul manipulării pe reţelele sociale

Un raport realizat de Serviciul de supraveghere şi protecţie împotriva ingerinţelor digitale străine (VIGINUM) din Franţa arată că alegerile prezidenţiale din România din noiembrie 2024, primele alegeri democratice majore din Europa ale căror rezultate au fost anulate din cauza suspiciunilor de i...

(VIDEO) Reținuți pentru trafic de droguri de risc

Procurorii DIICOT Timișoara au reținut, ieri, 2 inculpați, de 26 și 34 de ani, pentru trafic de droguri de risc.Măsurile au fost luate după ce nculpații au fost prinși în flagrant, în municipiul Timișoara, în cadrul a două acțiuni succesive. Bărbatul de 34 de ani a procurat de la coinculpat, cu s...

Bugetul de stat pe 2025 intră în dezbaterea plenului reunit

Bugetul de stat pe 2025 intră în dezbaterea plenului reunit al Parlamentului României, astăzi, în jurul orei 14.00. Potrivit programului aprobat de conducerea Parlamentului, până la ora 13,00 Comisiile pentru buget, finanțe și bănci trebuie să depună rapoartele cu privire la proiectul legii buget...

Incendiu la o casă din Roești

Pompierii militari vâlceni au fost solicitați, azi noapte, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o casă de locuit, în localitatea Roesti.S-au deplasat de urgență la locul evenimentului forțe din cadrul Detașamentului de Pompieri Drăgășani și Gărzii de Intervenție Măciuca cu: La sosirea pompi...

Dezbatere publică pentru construirea unei centrale pe gaze de către SE Craiova

Craiovenii sunt invitați în luna martie la o dezbatere publică pe tema raportului privind impactul asupra mediului al proiectului construirii unei centrale pe gaze de către Societatea Electrocentrale Craiova SA. Noua centrală urmează să fie amplasată în proximitatea celei pe cărbune, în Bariera V...

Cum ne ferim de poluarea din aer?

Conform celor mai recente statistici, poluarea aerului continuă să fie o problemă majoră de sănătate publică, care afectează nouă din zece persoane care trăiesc în zonele urbane din întreaga lume.  Urbanizarea, practicile agricole nesănătoase și dezvoltarea industrială au dus la o creștere ș...

Good News

Only good and positive news.