Ziua Culturii Naționale, marcată începând din 2011 pe 15 ianuarie, va fi sărbătorită în 2025 printr-o serie de spectacole, concerte, expoziții, proiecții de film și tururi ghidate la nivel național.
Cu acest prilej, accesul în mai multe muzee va fi gratuit, iar vizitatorii vor putea explora expoziții tematice dedicate contribuției culturale românești, transmite Ministerul Culturii. Ziua Culturii Naționale marchează, totodată, pe 15 ianuarie 2025, 175 de ani de la nașterea poetului național Mihai Eminescu.
Universalitatea operei sale poetice a fost recunoscută şi de UNESCO, poemul Luceafărul a intrat în Guiness Book of Records, iar numele poetului a fost atribuit unui crater de pe Marte şi chiar unei mici planete.
„Ar fi meritat un Nobel pentru literatură, dar acest premiu nu se acordă postum”, afirma academicianul Eugen Simion, fostul preşedinte al Academiei Române, care a militat şi a reuşit, cu sprijinul Academiei, ca ziua de 15 ianuarie să fie legiferată drept Zi a Culturii Naţionale.
Parlamentul a aprobat această lege în 2010, iar în expunerea de motive a iniţiatorilor legii se arată că ”Ziua Culturii Naționale va fi, în viziunea noastră, o zi în care nu numai celebrăm un mare creator, dar și o zi de reflecție asupra culturii române, în genere, ţi a proiectelor culturale de interes naţional”.
Există precedente pentru această sărbătoare şi în alte ţări europene, în Spania, Ziua culturii a fost fixată de ziua morţii lui Miguel de Cervantes, iar în Portugalia, de ziua naşterii lui Luis de Camoes. Mai mult, şi autorităţile din Republica Moldova au hotărât ca ziua de naştere a lui Mihai Eminescu să devină Ziua Culturii Naţionale.