Sensul lecturii, între trâmbițele Apocalipsei - GAZETA de SUD

Sensul lecturii, între trâmbițele Apocalipsei - GAZETA de SUD
📅 2025-01-10

Ce este lectura știe toată lumea. Pentru a fi riguroși, să cităm totuși definiția din Dex, care menționează, simplu, că lectura este ”faptul de a citi”, iar a citi este ”A parcurge un text (pronunțând cuvintele sau nu) pentru a lua cunoștință de cele scrise”. Un pic ambiguu spre final, fiindcă ”a lua cunoștință” este cam sec spus dacă ne gândim că îi putem citi, între alții, pe Poe, Byron, Blaga, Eminescu, Dostoievski…

Am învins! Am luat la cunoștință că ”nu strivesc corola de minuni a lumii/Și nu ucid cu mintea/tainele ce le-ntâlnesc în calea mea” (sic!).

Dar care (mai) este sensul lecturii în momentul de față, când societatea pare a fi deraiat complet, iar lumea în ansamblu o putem asemui cu cea descrisă în Biblie la trâmbițele Apocalipsei?

De ce spun asta. Sunt prea multe vărsări de sânge inutile, prea multe războaie atroce, prea multă ură, prea multă rapacitate și mercantilism, prea multă promiscuitate pentru a nu ne gândi la ”vremurile cele din urmă”. Dacă adaug că piesele de teatru politic la care asistă, dar este și parte poporul român au atins culmi ale demagogiei și absurdului aș putea fi acuzat că am ceva cu politica – dar nu vreau să politizez, ci doar să înțeleg adevărul despre perioada istorică pe care o parcurgem.

În privința dorinței de a citi în România, cel care dorește să facă o statistică relevantă se împiedică între studii care afirmă că ne situăm printre locurile codașe în Europa în acest sens și realitatea care arată totuși că librăriile mai și vând, iar oamenii citesc în parcuri, în mijloacele de transport, acasă etc.

Personal, cred că există o doză de adevăr în ambele observații – pe de o parte, ”aruncat” în tumultul vieții contemporane, cu un stil de a trăi meschin, dedicând job-ului și îndatoririlor familiale aproape tot timpul, iar restul consumându-l pe petreceri, omul modern nu-și mai găsește prea mult timp pentru a citi și poate deveni chiar dezinteresat în acest sens.

Pe de alta, faptul că există lume care se străduiește să citească chiar și atunci când stă pe bancă în parc sau când merge cu troleibuzul sau cu metroul (verificat) îl interpretez ca pe o necesitate firească, ca pe un instinct de a-și cultiva spiritul care nu dispare, oricât de neprielnice ar fi condițiile (și sunt neprielnice!).

Atenție! Nu este o problemă strict autohtonă. Într-un material recent, revista franceză de cultură Télérama arăta cum diverși factori, de la o oarecare lipsă de interes a publicului până la taxele prea mari și salariile pe care librarii le consideră insuficiente, au pus lanțurile de librării din Franța într-o situație delicată. Nu disperată, dar delicată.

Probabil una dintre cele mai reușite formulări în ceea ce privește noțiunea de lectură este oferită de Aura Christi, într-unul dintre eseurile sale, intitulat ”Dincolo de ușă”, din volumul ”Surâsul prințului Mîșkin”: ”Lectura ca prilej de îmbogățire și tatonare sufletească, ca șansă de a salva viul lăuntric”.

(Pentru cine nu cunoaște, Aura Christi este o poetă, romancieră și eseistă română, originară din Republica Moldova).

Superb spus! Sublim!

(Din opera aceleiași autoare, recomand cu căldură eseul ”Prizonierul Zeului”, o scriere superbă despre lupta dintre spirit și materie, despre cunoaștere și autocunoaștere, despre poezie văzută ca o poartă către un infinit din care am venit, dar pe care nu ni-l mai amintim. Dacă un celebru dicton (atribuit lui Socrate) spunea ”Singurul lucru pe care îl știu este că nu știu nimic”, după parcurgerea acestui eseu vei ști aproape totul despre tainele poeziei, ale cunoașterii și ale dualității spirit-materie – desigur, între limite terestre).

Acel ”viu lăuntric” este chiar sufletul omului, acel teritoriu misterios și fascinant care nu a putut fi descifrat în totalitate, dar care ne caracterizează pe toți, care ne animă în acțiunile, dar și contemplațiile noastre, care ne definește ca ființe superioare.

Dacă încercăm să ucidem acest viu lăuntric prin ură, decadență, superficialitate și promiscuitate, nu vom reuși în totalitate, fiindcă în orice om, chiar și în cel mai rău, există o fărâmă de divinitate care nu poate fi ștearsă. În schimb, ne vom complica teribil existența, tinzând către aneantizarea propriei conștiințe, cu consecințe dintre cele mai grave.

Însă lectura, în mod cert, este șansa pe care o avem de a salva viul lăuntric, după cum scria autoarea amintită.

Intrăm pe același culoar cu marile spirite ale omenirii, ne hrănim din experiențele lor de viață, din trăirile lor unice, irepetabile, descrise în cuvinte de o rară expresivitate. Ne îmbogățim pe noi înșine. Mai mult, învățăm!

Învățăm ce înseamnă valorile autentice, libertatea spiritului, problemele de conștiință, viziunile artistice.

Iar când experiențele descrise de marii literați sunt unele traumatizante, când descrierile sunt ale Infernului (Poe, Rimbaud, Baudelaire ș.a.), vom afla, când vom ajunge la capătul drumului, că și acestea au avut un sens, că a trebuit să cunoaștem Întunericul pentru a prețui Lumina.

Da, din toate aceste considerente, lectura este o șansă pentru a ne autosalva și, chiar dacă în momentul de față sunt unii care o ignoră, ea este în ADN-ul uman și nu va pieri niciodată.

Autor Mihai Gîndu

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri gds

Horoscop

BERBECPentru Berbeci urmează o perioadă excelentă din punct de vedere profesional, o promovare sau o mărire de salariu. Să profite acum, pentru că şansa va trece repede. Vor primi un ajutor de la cineva din anturaj şi vor descoperi că se pot baza pe prietenii lor. Reîntâlnirea cu o fostă iubire l...

Bancul Zilei

Un infractor este interogat la poliţie: Care este asemănarea între:Între un bebeluş şi un ness:– E uşor de făcut şi nu te lasă noaptea să dormi…Între bani şi cheful de mun-că:– Vin ca melcul şi dispar ca fulgerul.Între copilărie şi o beţie cruntă:– Toţi ştiu ce isprăvi ai comis, mai puţin tu.Într...

Acumularea nepermanentă Rovinari, o minideltă a Gorjului

O minideltă s-a format în acumularea de pe râul Jiu, din zona Rovinari. Aici, în diminețile însorite de iarnă poate fi admirat, în depărtare, vârful munților plin de zăpadă, iar pe lac dansul păsărilor ce se plimbă grațios pe luciul apei. Amplasată pe cursul mijlociu al râului Jiu, aflată în aval...

Şeful armatei libaneze a fost ales președinte al țării

Șeful armatei libaneze, Joseph Aoun, a fost ales președinte după eforturile puternice ale Arabiei Saudite și ale Statelor Unite de a aduna sprijin pentru oficial, care este apropiat de Washington și Riad, informează CNN. Libanul a rămas fără președinte de la sfârșitul mandatului fostului președin...

Superliga / Şi UTA a anunţat transferul unui atacant!

După Sepsi, şi UTA a anunţat astăzi un transfer. Englezul Shayon Harrison este noul atacant al UTA-ei, după ce a semnat un contract până în 2026. “Crescut de academia celor de la Tottenham, vârful de 27 de ani a debutat în 2016, la prima echipă, într-un meci oficial împotriva celor de la Liverpoo...

Dacia Bigster, disponibilă în România

De pe 9 ianuarie, Dacia Bigster este disponibilă și în România și poate fi cumpărată cu un preț de pornire de 23.000 de euro. Modelul produs exclusiv la Mioveni a fost prezentat în premieră mondială la Salonul Auto de la Paris din octombrie 2024.   Modelul Bigster este disponibil începând de la 2...

Superliga / Sepsi OSK l-a transferat pe atacantul Dorian Babunski

Clubul Sepsi OSK l-a transferat, astăzi, pe atacantul Dorian Babunski (28 de ani). Acesta are 7 selecții în echipa națională a Macedoniei de Nord. “Sepsi OSK a perfectat un nou transfer. Clubul nostru a ajuns la un acord și cu atacantul Dorian Babunski (în vârstă de 28 de ani). Jucătorul cu 7 de ...

Slovacia amenință că va opri ajutorul pentru Ucraina

Slovacia analizează posibile măsuri contra Ucrainei, printre care oprirea ajutorului pentru această ţară, dacă nu este găsită o soluţie la stoparea tranzitului de gaz rusesc pe teritoriul ucrainean, a declarat joi premierul slovac Robert Fico, după discuţiile avute la Bruxelles cu comisarul europ...

Când se va lua o decizie finală referitoare la schema de plafonare a prețurilor la energie electrică și gaze

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat joi, într-o conferinţă de presă, că unul dintre scenariile de lucru aflate pe masă este păstrarea schemei de compensare-plafonare şi după 1 aprilie 2025, iar o decizie finală va fi luată până pe 1 februarie. „Considerăm că avem argumente pentru ca...

Edupedu: Unul din șapte liceeni spune că fumează zilnic sau aproape zilnic

Potrivit unui studiu privind Calitatea vieții liceenilor din România, foarte mulţi elevi de liceu declară că fumează, consumă alcool sau produse de tip fast-food / snacks, iar 1% admit că apelează zilnic la droguri, conform edupedu.ro Situația problematică este semnalată în condițiile în care, po...

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.