România este printre zece țări europene care cer UE să renunțe la importurile de gaze din Rusia atât prin conducte, cât și pe mare sub formă de gaze lichefiate (LNG), potrivit unui document citat de Reuters.
Până acum, UE nu a impus eliminarea totală a importurilor de gaze din Rusia, pentru că unele țări încă depind de ele.
În această perioadă, UE pregătește un nou pachet de sancțiuni pentru Moscova, al 16-lea de la începutul războiului cu Ucraina. Cele 10 țări semnatare ale documentului sunt România, Cehia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Irlanda, Letonia, Lituania, Polonia și Suedia.
„O alternativă la interdicția totală ar putea fi reducerea treptată a utilizării gazului rusesc și a LNG, așa cum a fost deja stabilit în Foaia de parcurs RePowerEU”, se arată în document, referindu-se la scopul existent al UE de a pune capăt utilizării combustibililor fosili din Rusia până în 2027.
UE a sancționat deja importurile de petrol pe mare din Rusia, dar până acum nu a interzis importurile de gaze din Moscova prin conducte, deoarece unele țări UE continuă să se bazeze pe ele. Cele 10 țări susțin că navele rusești de LNG ar trebui interzise în interiorul UE.
Potrivit Reuters, Comisia Europeană elaborează un plan mai detaliat pentru a îndepărta țările de energia rusă. Sancțiunile – cea mai directă modalitate de a opri importurile de combustibil rusesc – ar necesita aprobarea unanimă din partea tuturor țărilor UE.
Premierul ungar, Viktor Orban, s-a opus anterior sancțiunilor energetice rusești, în timp ce prim-ministrul slovac Robert Fico a declarat săptămâna trecută că a asigurat aprovizionarea cu gaze a Slovaciei în timpul unei întâlniri cu președintele rus Vladimir Putin în decembrie.
Importurile de gaze ale Europei de la fostul furnizor de top Rusia au scăzut din 2022, iar blocul comunitar a crescut importurile de LNG din SUA și producția de energie regenerabilă.
Importurile de gaze rusești au scăzut și mai mult în această lună, când a expirat un contract care aducea combustibil rusesc în Europa prin Ucraina. Slovacia a precizat însă că încearcă să reia acordul.