Pe întreg teritoriul Siriei sunt, în prezent, câteva zeci de cetățeni români și membri ai familiilor lor. Potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului de Externe, Ambasada României de la Damasc este în contact permanent cu ei. Și susține că diplomații noștri sunt în siguranță.
Potrivit Ministerului Afacerilor Externe, numărul românilor care încă mai sunt în Siria este foarte mic. Mulți cetățeni au părăsit țara în cei 13 ani de război civil.
„Colegii noștri de la Ambasada României la Damasc țin legătura în permanență cu cetățenii români aflați pe teritoriul Siriei. În acest moment, condițiile de securitate sunt volatile și complicate, în consecință, prioritate este siguranța, securitatea. La acest moment, nu se pune problema unor deplasări în siguranță“, a declarat Andrei Țărnea, purtător de cuvânt al MAE.
Foarte mulți sirieni se bucură acum de fuga lui Bashar al-Assad, dar sunt îngrijorați de ce le-ar putea aduce ziua de mâine.
Cum în vestul Siriei puterea este acum în mâna unor jihadiști desprinși din Al-Qaeda, analiștii se tem ca nu cumva sirienii să aibă din nou parte de un califat. Spectrul unui nou război civil este real, în condițiile în care, în țară, sunt foarte multe facțiuni cu agende și interese complet diferite.
Și Iranul și Rusia au interese mari în Siria, mai ales că Moscova riscă să piardă controlul celor două baze deținute în țară.
SUA au și ele în jur de 1.000 de militari în partea de est, care i-au sprijinit pe kurzi în lupta cu Statul Islamic, însă Trump a anunțat deja că i-ar putea retrage.