Pagina de cultură de Vasile Mic

Pagina de cultură de Vasile Mic
📅 2025-04-18
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jocul de-a lumea al poetului din Nord, Vasile Mic

       Vasile Mic e numele unui vrednic poet, pictor și publicist din Țara Oașului. Nu cunosc biografia în amănunt a acestui om de cultură, dar știu că a trăit o perioadă în Statele Unite.
Dintr-o Americă robotizată, poetul a simțit nevoia să se întoarcă la rădăcinile sale din Oaș, mai aproape de izvoarele pure pe care le celebrează într-un poem recent.Reîntors în nordul său cu izvoare albe și mesteceni, a fost atras o vreme de politică, nu știu cu ce rezultate. În vremurile recente, s-a dedicat pasiunii sale pentru arta plastică și unei gospodării de la țară. Nu a părăsit nici lira lui Orfeu, publicând un număr însemnat de volume.
Antologia O replică de argint /Una battuta d’argento, apărută la prestigioasa editură Școala Ardeleană (Cluj-Napoca, 2017), e o ediție bilingvă, cu versiunea italiană semnată de cunoscutul italienist Ștefan Damian. Cartea poetului sătmărean e prevăzută cu o excelentă prefață a criticului-univesitar Nicolae Oprea, care îi remarcă universul simbolic al poemelor și nota accentuat morală. De altfel, despre volumele de poezie ale lui Vasile Mic au scris condeie strălucitoare: Constantin Cubleșan, Gheorghe Mocuța, Emilian Marcu, Mircea Dinutz, Alexandru Pintescu, George Vulturescu, Horia Bădescu, Ioan Es. Pop, Ion Vădan, Alexandru Zotta, Ioan Nistor, Grigore Scarlat, Radu Ulmeanu, Cornel Munteanu, Livia Mărcan, Dumitru Augustin Doman, Petru M. Haș, Adrian Țion și alții.
Regretatul critic Petru Poantă a surprins, cu fineţea-i caracteristică, câteva din trăsăturile lirismului practicat de Vasile Mic: „Laconismul expresiei este, totuşi, consecinţa unei elaborări lucide şi nu a spontaneităţii naturale, şi asta se vede în special în piesele compuse în manieră epigramatică”.
Sunt caracteristici ce se vor regăsi și în volumul de față, Jocul de-a lumea (editura Napoca Star, Cluj-Napoca, 2025). Apar aici, ca o noutate, referiri la mitologia creștină, cum ar fi motivul biblic al țapului ispășitor, nu fără aluzii discrete la un prezent istoric neliniștit și neliniștitor (În pustie).Cu o scriitură suplă și sugestivă, poetul consemnează evenimente simbolice tulburătoare, cum ar fi cel în care spațiul sacru al mănăstirii e invadat de profan, călugării îndrăgostindu-se cu toți de o femeie, nu fără complicitatea astrului nocturn (După brățara sa).Un fantezism jucăuș pare să domine uneori cele mai recente creații ale poetului din Nord.În peisajul său zboară „spiriduși înaripați”(Și când floarea), „tineri zei” coboară de pe stânci (Pictând pentru zei). Aceste note fanteziste dispar grabnic căci poetul ține să evite manierismele ludice, și să îmbrățișeze o expresie lirică simplă, după modelul evocat în unul din versurile poemului Pictând pentru zei, idealul său de frumusețe având „simplitatea florilor de câmp”.
Aflat la deplina maturitate a creației sale, poetul Vasile Mic își cultivă lirismul cu dezinvoltura trăirilor sincere, nesofisticate de prejudecățile modelor de ultimă oră.

ION CRISTOFOR

Fănuș, frumosul nebun…

       Fănuş Neagu, acel „frumos nebun al marilor oraşe” s-a născut în 5 aprilie 1932, la Grădiștea de Sus, judeţul Brăila, şi a fost un apreciat povestitor, memorialist, nuvelist, romancier şi dramaturg, chiar cronicar sportiv.
A studiat primii cinci ani de şcoală primară în satul natal. Şi-a continuat studiile între anii 1944-1948 la Liceul Militar din Iaşi şi a urmat Şcoala Pedagogică nr. 2 din Bucureşti, iar în 1952 a devenit cursant al şcolii de literatură „Mihai Eminescu”, până în anul 1953, fiind coleg de generaţie cu Nicolae Labiş, Radu Cosaşu etc. Între anii 1954 şi 1957 învaţă la Facultatea de Filologie din Bucureşti, dar nu îşi încheie studiile.
În anul 1954 debutează cu povestirea „Duşman cu lumea”, în revista „Tânărul scriitor”, iar în anul 1960 are loc debutul editorial, cu volumul de povestiri „Ningea în Bărăgan”, retipărit în 1964 sub titlul „Cantonul părăsit”.
În anul 1960 publică „Somn de la amiază”, iar în 1962, „Dincolo de nisipuri”, în anul 1967 publică „Vara buimacă”, iar piesa „Scoica de lemn” este pusă în scenă la Teatrul Nottara din Bucureşti. Publică ulterior, în anul 1979, „Cartea cu prieteni”. În anul 1985 i se joacă piesele „Echipa de zgomote”, la Teatrul Majestic, şi „Olelie”, la Teatrul Naţional din Bucureşti.
Printre volumele pe care le-a scris se mai numără „Întâmplări aiurea şi călătorii oranj” (publicistică), romanul „Scaunul singurătăţii”, nuvelele „Dincolo de nisipuri”, iar în anul 1993 i se joacă la Teatrul Naţional din Bucureşti şi la Teatrul Naţional din Timişoara piesa „Casa de la Miezul Nopţii sau Paiaţa soseşte la timp”.
A primit, printre altele, premiul Uniunii Scriitorilor din România, pentru volumele „Cantonul părăsit”, „Frumoşii nebuni ai marilor oraşe”, „Echipa de zgomote”, „Casa de la Miezul Nopţii sau Paiaţa soseşte la timp”.
În perioada decembrie 1993 – 1996, Fănuş Neagu a fost director al Teatrului Naţional din Bucureşti. În noiembrie 1993 devine membru corespondent al Academiei Române, iar pe 21 decembrie 2001 a devenit membru titular al aceleiaşi instituţii.
Scriitorul şi dramaturgul Fănuş Neagu a murit în ziua de 24 mai 2012, la spitalul Elias din Capitală, în urma unei îndelungi suferinţe.

Ionică Moldovan

Caragiale … în Sonata lunii

       S-a aşezat pe canapeaua roşnită din colţ şi mi-a pus mîna pe umăr…

       –„Am un plan pentru vara asta… viu acolo la Răşinari la tine, cu nevasta şi cu copiii… Mi-a plăcut mult satul tău colo la poala munţilor… Să vie şi Vlahuţă… Să stăm aşa pînă la toamnă… Nu ne trebuie nimic… Numai un pian să fie şi unul să-i ştie rostul… Cînd se face sară şi iese luna albă-gălbuie de după mesteceni pe coasta ceia, noi să stăm întinşi în iarbă şi pe fereastra deschisă să pătrundă Beethoven: Sonata lunii…

       Sub ochelari mi-s-a părut că tresar genele în tremurul unei clipe, pare că undeva departe ar fi trecut prin văzduh o fîlfîire de aripi negre… Dar, nenea Iancu s-a recules într-o clipeală, s-a ridicat, m-a îmbrăţişat şi m-a sărutat ca un părinte… Şi-a tras pălăria ştrengăreşte pe ochi…

       -„Acum plec s-apuc trenul de la amiazi…”.

       -„Cum, nu te duci la Bucureşti ?…”.

       -„Nu, n-am vreme… Mă-ntorc la Berlin… Am venit numai să te văd… Ian vezi de scapă odată de-aici din Kecskemét…”. Încă o strîngere de mînă şi trăsura care aştepta la poartă îl ducea pe nenea Iancu, întovărăşit de privirea respectuoasă a sergenţilor, de dragostea copiilor şi de neţărmurita mea admiraţie.

       Cine ar fi crezut atunci că flutură umbra morţii deasupra trăsurii care-l ducea? Cînd am cetit că s-a prăbuşit de fulgerul unei clipe, am rămas uluit şi nu-mi pot închipui nicidecum imaginea stranie a morţii lui Caragiale. Un nenea Iancu neputincios, cu grumazul plecat de povara bătrâneţii sau un Caragiale cu mîinile încrucişate pe piept, amuţit pentru totdeauna, niciodată nu mi-a trecut prin minte. Cum să se închidă pe vecie ochii lui cari pătrundeau sufletul şi străluceau de departe ca două suliţi de argint? Ce să facă pămîntul cu ei ?… Cum să se împace cu repaosul de veci creierul lui pururi frămîntat, acest complicat şi sensitiv seismograf intelectual, care nu avea clipe de odihnă?…

       Rămâi înfrînt, prostit, ţi se moaie braţele.. Te cuprinde în mreaja lui gîndul zădărniciei tuturor celor omeneşti, te supune un desgust de materia urîtă, de carnea care ne ţine în stăpînirea ei.. Îţi vine parcă să frângi în două condeiul şi să-l arunci ca pe-o unealtă netrebnică.. La ce e toată goana asta chinuitoare, cînd ursita nu acordă nici un privilegiu celor aleşi, cînd domnesc pe de-a-ntregul aceleaşi legi, cînd şi Caragiale a putut să moară.. L-au îngropat şi i se va topi ţărîna.. vremea va trece.. vor veni oameni învăţaţi să-i cîntărească scrisul, profesori cu ochelari să-i descifreze cărţile, să scrie studii cu adnotaţii despre Conul Leonida sau Caţavencu… Au să-l claseze, să-i deie locul cuvenit în istoria literaturii, să-i facă un monument la Belu… Noi însă, cari am avut norocul să-l vedem şi să-l auzim, vom rămînea toată viaţa stăpîniţi de senzaţia că prin moartea lui Caragiale s-a deschis o prăpastie, s-a făcut un gol în natură, ca de-o perturbaţie cosmică.

       Cu cît va trece vremea, va creşte tot mai mult silueta lui şi vom rămînea totdeauna vrăjiţi de farmecul celui mai luminos creier românesc. Îi vom spune poveştile, îi vom repeta glumele. Se vor crea legende şi personalitatea lui va lua proporţii mitice. Generaţiile viitoare nici nu vor putea înţelege dacă din strălucirea unei minţi s-au întrupat vreodată astfel de raze orbitoare… Peste un sfert de veac trecînd cutare bătrîn de-a lungul străzii oamenii îşi vor scoate pălăria înaintea lui şi-i vor deschide drumul cu respect…

       „Cine-i moşul ăsta de-i faceţi atîta cinste”?, va întreba cutare băieţandru…

       „A cunoscut pe Caragiale”, vor răspunde cu toţii.

[după Octavian Goga, Două morminte, Bucureşti, 1916, p. 9-16.]

Ionică Moldovan

OAMENI FEREASTRĂ

       Cu o ușoară formă de astenie, își savura depresivă cafeaua. Se gândea la multe, uneori și la ea. Nu se excludea total din ecuația existențială. Chiar exista. Nu căuta nimic.
Nu era o vorbăreață, nici genul care te prinde de mânecă să-ți inunde sufletul cu poveștile ei triste. Doar stătea ghemuită în dosul fortificațiilor construite de ea însăși.           De ce? Se adăpostea de vremuri. Era atât de frig în lume!
Uneori ieșea de acolo doar pentru a veghea asupra zorilor. Deschidea fereastra. Pentru a întregi cu zâmbetul ei, pentru a mângâia cu vorbele ei, pentru a menține sufletul cald. Fără acea conștiință de raft, aia cu care ieși mereu în față rostind sloganuri. Să fii văzut. Nu! Conștiința aia autentică, care toarce în tine precum greierii vara. Care nu te lasă să dormi, care nu te lasă să taci.
Nimic nu e întâmplător, își spunea de fiecare dată când întâlnea oameni buni, calzi precum zorii în zile de vară. Oameni fereastră.
Oamenii-fereastră, acei oameni prin care însuși Dumnezeu pune un deget pe umerii greu încercați.

Dana ZEN

Ion Pribeagu
(poezie scrisă în anul 1947, în timpul guvernului Petru Groza)

Pâinea albă

Pâine albă cu cartelă,
Jimblă cu obraz prăjit,
Sau simpatică franzelă,
Eu îţi zic: “Bine-ai venit”.
După despărţirea dură
Te vedem din nou în piaţă,
Iarăş albă la făptură,
Iarăş rumenă la faţă.
Cu emoţii toată strada
Îţi admiră iar aspectul,
Pâine albă ca zăpada,
Te salut cu tot respectul.
Nu constat nici o schimbare
Ai aceleaşi forme pline,
Numai preţul e cam mare
Dar altminterea, eşti “bine”…
După lipsa ta severă
Revederea e frumoasà.
Toată lumea îţi oferă
Locul cel dintâi la masă.
Musafiră scumpă, rară,
Te-am dorit ca pe-o iubită,
Sper că n-ai venit în ţară
Într-o vizită grăbită.
Cu dorinţa mea constantă,
Să rămâi mai mult aici,
Te plătesc ca pe-o amantă:
Patru mii de lei pe zi.
Şi fiindcă, pâine dragă,
Te iubesc atât de adânc
Te „ciupesc” o zi întreagă,
Şi te muşc… şi te mănânc!
Totuşi ai o supărare,
Gelozia, draga mea,
Pâinea neagră nu dispare
Şi mai cochetăm cu ea.
Multă lume te înşeală
Cu tovarăşa mezină,
Pâinea neagră ţi-e rivală,
Însă nimeni nu-i de vină.
Asta-i viaţa cotidiană
Şi oricine o să-ţi spună
Că pe lângă o bălană
Ne mai place şi-una brună

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri gazeta nord-vest

Dan Andrei Ardelean a obținut premiul I la Olimpiada Națională de Istorie

În perioada 14-18 aprilie 2025, municipiul Piatra Neamț a fost ,,capitala istoriei” din România, găzduind cea de -a 48-a ediție a Olimpiadei Naționale de Istorie. Competiția a reunit 350 de elevi din toate județele țării. Colegiul Național ,,Mihai Eminescu” Satu Mare a fost reprezenta...

Polițiștii sătmăreni, la datorie de Sfintele Sărbători de Paști

Peste 350 de poliţişti vor fi în stradă și vor avea ca prioritate prevenirea evenimentelor neplăcute și protejarea drepturilor și libertăților cetățenilor. Pentru ca toţi credincioşii să sărbătorească cum se cuvine, în perioada 18 – 21 aprilie a.c., peste 350 de poliţişti sătămăreni de la o...

Meditaţii (28). Răstignirea

  “Căci Dumnezeu aşa a iubit lumea, încât pe Fiul Său Cel Unul-Născut L-a dat, ca oricine crede în El să nu piară, ci să aibă viaţă veşnică. Căci n-a trimis Dumnezeu pe Fiul Său în lume ca să judece lumea, ci ca să se mântuiască, prin El, lumea” (Ioan III; 16-17). Pentru a preţui […]

Trei zile. 1.017 magazine. Peste 704 tone de alimente donate în cadrul Colectei Naționale de Alimente – o masă de Paște plină de speranță pentru peste 121.000 de oameni în nevoie.

Trei zile. 1.017 magazine. Peste 704 tone de alimente donate în cadrul Colectei Naționale de Alimente – o masă de Paște plină de speranță pentru peste 121.000 de oameni în nevoie. Cea de-a XII-a ediție a Colectei Naționale de Alimente, desfășurată între 4–6 aprilie în peste 1.000 de magazine din ...

 Rezultatele controalelor inspectorilor DSVSA Satu Mare, în perioada  11.04.2025 –   17.04.2025, în domeniul controlului oficial al siguranței alimentare

 Rezultatele controalelor inspectorilor DSVSA Satu Mare, în perioada  11.04.2025 –   17.04.2025, în domeniul controlului oficial al siguranței alimentare   Inspectorii  Direcției  Sanitare  Veterinare  și  pentru  Siguranța  Alimentelor (DSVSA)  Satu-Mare au realizat, în perioada menționată...

Un egal anesteziant

     Etapa ce urmează încheie prima parte a play-off-ului pe de-o parte și trece în cea de-a doua jumătate a play-out-ului de cealaltă parte. La prima vedere s-ar părea că topul primelor șase clasate a încremenit, ordinea fiind aceeași de la sfârșitul perioadei regulate. Nu e chiar așa. S-a cam l...

Delegaţia PSD, cea mai numeroasă la ceremonia de comemorare a 106 ani de la intrarea Armatei Române în Satu Mare

Joi, în Piața Libertății din municipiul Satu Mare, echipa PSD Satu Mare a participat la ceremonia de comemorare a 106 ani de la un moment cu o semnificație istorică profundă: intrarea Armatei Române în municipiu și instaurarea administrației românești, un simbol al Marii Uniri și al apartenenței ...

Videoconferință cu prefecții și subprefecții

Prefecții și subprefecții din întreaga țară participă azi, 17.04.2025, începând cu ora 9,00 – în sistem videoconferință, la ședința convocată de Statul Major al Apărării privind pregătirea pentru apărare. Temele abordate în cadrul întâlnirii privesc atribuții ale prefecților în domeniul rec...

Drumul care leagă comunele Pișcolt și Andrid va fi modernizat

Consiliul Județean Satu Mare a semnat astăzi contractul pentru proiectarea și execuția lucrărilor de modernizare a drumului județean DJ 196C, pe tronsonul Pișcolt (DN 19) – Andrid (intersecția cu DJ 108M). Lucrările vor fi realizate de firma Prodeximp SRL. Proiectul vizează reabilitarea completă ...

STRATEGIE Întâlnire politică de anvergură la Satu Mare. Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu

PSD, UDMR și reprezentanții minorităților s-au reunit pentru a contura direcțiile de dezvoltare ale județului și a susține candidatura lui Crin Antonescu la Președinție Joi, 17 aprilie 2025, liderii PSD și UDMR Satu Mare, împreună cu reprezentanți ai minorităților și ai administrațiilor locale, a...

Good News

Only good and positive news.