A fost dezvelit și sfinţit şi bustul Preotului Romul Marchiş, Protopop şi Vicar Foraneu al Careiului în prezența PS Virgil Bercea, Episcop greco-catolic de Oradea
O lecție de istorie, o lecție de prețuire a valorilor pe care județul Satu Mare şi mai precis zona Careiului le-a dat țării, aşa putem începe povestea evenimentului de suflet de la Biserica Sfântul Apostol Andrei din Carei.
Sâmbătă, 05 aprilie 2025 a avut loc un simpozion dedicat Preotul Romul Marchiş, Protopop şi Vicar Foraneu al Careiului, şi senator, de la al cărui mutare în Casa Tatălui s-au implinit 100 de ani. Iar evenimentul organizat de Protopopiatul Greco Catolic Carei în colaborare cu Direcția de Cultură a Municipiului Carei s-a bucurat de prezența Preasfințitului Episcop Virgil Bercea, Episcop greco-catolic de Oradea precum şi a zeci de credincioşi.
Totul a început, cum era şi firesc, în Biserică, unde după cuvântul de bun venit al părintelui protopop Lucian Constantin Cociorva, și a prezentării unei scurte biografii a părintelui Romul Marchiş, a vorbit Preasfinţitul Virgil Bercea, Episcop de Oradea.
Preasfinția Sa, pornind de la cuvintele Sfântului apostol Pavel “cinstiți-vă înaintașii” a subliniat personalitatea lui Romul Marchiş şi activitatea acestuia din punct de vedere preoțesc, bisericesc subliniind importanța de a ne lua modele fiecare dintre noi, asemenea părintelui Romul Marchiş, prin credință, curaj, corectitudine și patriotism.
A urmat apoi, o scurtă prezentare din partea lui Bogdan Georgescu, directorul Direcției de Cultură a Municipiului Carei, care a vorbit despre zestrea culturală lăsată de familia Marchiş în cultura careiană,, despre publicațiile publicate descrise de acesta și membrii familiei lui, ca mai apoi, domnul doctor Viorel Câmpianu de la Biblioteca Județeană Satu Mare să prezinte activitatea politică, și importanța luptei duse de părintele Romul Marchiş pentru identitatea religioasă şi naţională în perioada 1918-1919.
A urmat cu un scurt și emoționant moment de rugăciune prin cânt interpretat de către corul Scola Canthorum al Facultății de Teologie Greco Catolică din Oradea, ca mai apoi să se săvârșească un parastas în memoria părintelui Romul Marchiş
Într-un final, la ieşirea din biserică, toi cei prezenți au putut studia înscrieri, publicații care au legătură cu viața și activitatea părintelui Romul Marchiş.
Dezvelirea bustului. Scurtă biografie a acestui mare om al bisericii şi al neamului nostru
A urmat apoi, în curte bisericii de dezvelirea bustului şi sfințirea acestuia, după care au luat cuvântul oficialități judeţene şi locale. Cei prezenţi au remarcat şi munca excelentă a sculptorului Deak Arpad, cel care a realizat bustul părintelui Romul Marchiş.
Romul George Marchiş s-a născut La 18 decembrie 1865 la Homorodu de Mijloc, în familia preotului George Marchiş şi al Iuliei Vultur. Şcoala primară şi gimnaziul le-a urmat la Carei, iar studiile liceale la Oradea, Braşov şi Sibiu. Teologia o urmează la Seminarul romano-catolic din Satu Mare, pe care l-a absolvit în anul 1888. S-a căsătorit cu Elisabeta Sarkadi, fiind hirotonit apoi preot în 18 aprilie 1889. Prima parohie pe care a deservit-o a fost la Virtiş (actuala Ungarie), ca mai apoi să treacă în parohia Tămaia, satul natal al tatălui său, unde a terminat construcția bisericii care dăiunie și azi (fiind în posesia bisericii ortodoxe). În anul 1908 este numit paroh şi protopop la Carei, iar în anul 1909 este numit în funcția de arhidiacon al părților sătmărene, urmând în această funcție tatălui său. La 18 noiembrie 1918 este ales preşedinte al C.N.R Cercul Carei, şi Vicar Foraneu al nou formatului Vicariat Naţional din Carei. Faptele sale de patriotism vor fi încununate cu alegerea sa între membrii Marelui Sfat Național de la 1 decembrie 1918. După unire ajunge senator în parlamentul României. La 30 decembrie 1918 1-a întâmpinat în gara din Carei pe Generalul Berthelot, expunându-i în limba franceză durerile românilor din zonă. La 20 februarie 1919 este arestat, fiind eliberat la 27 aprilie al aceluiaş an, odată cu sosirea la Carei a delegației conduse de Iuliu Maniu. Ancorat în activitatea culturală, a fost o vreme casier al Despărțământului Sătmar-Ugocea al Astrei, şi preşedinte al Reuniunii Învăţătorilor greco catolici din Arhidiaconatul Sătmar, organizație înființată chiar de către tatăl său. La 25 septembrie 1923, Fericitul Episcop Valeriu Traian Frențiu îl numeşte Vicar Foraneu pentru Arhidiaconatul Sătmarului. La data de 4 aprilie 1925, trece în Casa Tatălui ceresc, fiind înmormântat la Carei alături de ceilalți membrii ai familiei sale printre care şi tatăl său Pr. George Marchiş, însă mormântul lor a ajuns să fie distrus de către vechea orânduire și administrație.
Resunoştinţă veşnică Părintelui Romnul Marchiş. Dumnezeu să-l odihească în pace! Veşnică pomenire.