Aflată la doar câțiva kilometri de Satu Mare, Grădina Botanică „Vasile Fati” din Jibou este una dintre cele mai spectaculoase și valoroase grădini botanice din România, atrăgând anual numeroși vizitatori pasionați de natură, știință și relaxare. Situată în orașul Jibou, județul Sălaj, această grădină reprezintă un punct de referință în domeniul botanicii și al conservării biodiversității.
Istoric și fondare
Grădina Botanică din Jibou a fost înființată în anul 1968 de către profesorul Vasile Fati, un biolog pasionat care a dorit să creeze un spațiu dedicat studiului plantelor și educației ecologice. Inițial, aceasta a funcționat ca parte a Liceului Teoretic din Jibou, însă de-a lungul anilor s-a extins și a devenit un adevărat centru de cercetare și turism ecologic. Amplasată la altitudinea de 272 m, înconjurată de dealuri destul de înalte, care o protejează împotriva curenților reci, se bucură de un climat foarte favorabil, care permite cele mai variate experimentări.
Colecțiile Grădinii Botanice cuprind peste 5.000 de specii de plante provenite din variate zone geografice ale lumii.
În cadrul activităților ce se desfășoară în cadrul Grădinii Botanice, se produce un bogat și variat sortiment de plante ornamentale, care sunt distribuite în scopul folosirii acestora ca material demonstrativ și pentru ornamentarea parcurilor și localurilor școlilor. Personalul de specialitate din cadrul unității, organizează manifestări științifice, seminarii, simpozioane, participă la congrese naționale și internaționale, colaborează la elaborarea unor publicații în țară și străinătate. Anual, Grădina Botanică editează catalogul de semințe și mostre de plante, prin intermediul căruia unitatea întreține un schimb activ cu peste 450 de grădini botanice și alte instituții de profil din întreaga lume.
Grădina Botanică acoperă o suprafață de aproximativ 25 de hectare și include mai multe secțiuni impresionante:
Seră tropicală și subtropicală – Aici pot fi admirate numeroase specii exotice de plante, inclusiv palmieri, orhidee și plante carnivore.
Sectorul dendrologic – Un spațiu dedicat arborilor și arbuștilor din diferite zone climatice ale lumii.
Grădina japoneză – Un loc special amenajat în stil asiatic, cu alei pietruite, lacuri și specii vegetale specifice.
Colecția de cactuși și suculente – O atracție deosebită pentru iubitorii de plante neobișnuite, cu exemplare din zonele aride ale lumii.
Grădina zoologică – Un sector aparte care găzduiește diverse specii de păsări și mamifere.
Grădina Botanică din Jibou nu este doar un loc de relaxare, ci și un centru de educație și cercetare. Aici se organizează numeroase ateliere, conferințe și activități educative pentru elevi și studenți. De asemenea, specialiștii grădinii se implică activ în proiecte de conservare a plantelor rare și a habitatelor naturale. Datorită peisajelor spectaculoase și a varietății de specii botanice, Grădina Botanică din Jibou atrage turiști din întreaga țară, dar și din străinătate. Vizitatorii au ocazia să descopere frumusețea naturii, să se relaxeze în zonele amenajate și să învețe despre diversitatea lumii vegetale.
Grădina Botanică „Vasile Fati” din Jibou este un loc deosebit, unde natura și știința se îmbină armonios, oferind o experiență inedită tuturor celor care o vizitează. Fie că ești pasionat de botanică, dornic de relaxare sau pur și simplu curios să explorezi un colț de paradis verde, această grădină merită cu siguranță să fie descoperită.
Nicolae Ghisan