Medicul gastroenterolog, Cristian Costea a fost invitatul serii de joi de la Actualitatea sătmăreană. Acesta a vorbit deschisla Nord Vest TV despre pericolul pe care-l reprezintă consumul excesiv de medicamente și ce înseamă de fapt ”provocarea paracetamol” apărută pe tik tok.
Reporter: Domnul doctor, bine v-am găsit acasă! Sunt foarte multe lucruri de discutat și, într-adevăr, multe sunt legate în sfera asta digestivă de comportamentul nostru de stilul de viață, de cum mâncăm, când mâncăm, la ce oră mâncăm, și ce mâncăm?
Subiectul principal pentru care am venit, pentru că numai nu se termină povestea asta cu Paracetamolul. Și mai ales cu apariția acestor provocări în online.
Cred că știți de toată aventura asta de pe internet și toate provocările, mai mult sau mai puțin, de bun simț pe care tinerile au în ultima perioadă. Cât de periculos e Paracetamolul?
Costea Cristian: Dacă vorbim direct de cât e de periculos, poate fi chiar letal. Adică poate să ducă la moarte dacă este luat în doze care nu sunt prescrise de către medic, că nu sunt luate la indicația medicului și cu atât mai mult dacă este o combinație cu alte medicamente sau chiar cu alcool, atunci poate să fie letal. Avem cazuri destul de numeroase de intoxicații acute cu Paracetamol, însă cu siguranță sunt și alte, pe lângă reacțiile alergice ale Paracetamolului, dacă sunt doze crescute, dar și combinațiile cu alte medicamente, alte anti-inflamatoare care pot să determină ulcere hemoradigestive pentru că acestea practic rămân în stomac și alcoolul sau celelalte medicamente au și ele efect gastrotoxic pe partea de stomac.
Dacă în schimb discutăm despre intoxicația acută cu Paracetamol, putem să spunem că intoxicația acută cu Paracetamol este o indicație pentru transplantul hepatic, a cincea indicație din lume pentru transplantul hepatic. Deci asta înseamnă că sunt foarte multe intoxicații acute cu Paracetamol.
R.: Acum să nu înțeleagă farmaciile că avem ceva cu medicamentul respectiv, nu, dar trebuie să tragem un semnal de alarmă că trebuie să respecte în primul rând ce spune medicul. Deci, doza indicată. Există o doză indicată?
C.C.: Nu avem nimic cu Paracetamol, este un medicament care se poate elibera fără prescripție medicală, este un medicament cu efect antialgic, adică împotriva durerii ușoare și moderate, se poate administra de la durere de cap, cefaleie, la durere articulare, durere de dinți, deci de la dureri ușoare la moderate. Dacă, în schimb, este asociat unui medicament opioid, cum este tramadolul, care nu se elibrează decât cu prescriție medicală de câteva luni de zile, de un an de zile, atunci el potențiază efectul acestui medicament opioid și chiar se poate da în dureri moderate spre severe, iar ca și efect antipiretic, cred că îl cunoaștem cu toții, în sensul că el practic se dă de la febră, iarăși de la febră moderate spre severe.
R.: Ați avut cazuri cazuri de intoxicație cu paracetamol? A fost și o chestie cu Superman, bun, aia am înțeles-o, cu Superman, dar cu medicamentele?
C.C.: Probabil că combinația acestui antiinflamator cu alcool, de exemplu, este un drog, practic, efectul este asemenea unui drog pe sistem nervos central, dă somnolență, întunecări de gândire, stare de euforie, și atunci, probabil că sunt, și sigur că, vedeți, din păcate, social media, grupurile acestea nu ne învață numai lucruri bune. Și acolo nu sunt urmăriți doar medicii, sau medicii mai puțini au timp să ajungă în social media. Trebuie să vorbim într-adevăr, trebuie să încercăm și noi să vorbim, să ieșim mai des și să le explicăm nu doar tinerilor, ci tuturor de fapt ce se întâmplă. Pentru că educația asta în social media din păcate sau din fericire este din ce în ce mai serioasă. Trebuie să ne aplecăm și asupra acestor rețele noi, ca și medici și pentru probleme de sănătate în principal. Trebuie să avem mare atenție la mesajele pe care le găsim acolo și doi la mână, deja doctor Google a devenit mult mai frecventat decât orice medic specialist. Asta e o altă problemă.
Ce trebuie știut este că pacienții nu trebuie să depășească o anumită doză, de exemplu doza maximă admisă pentru adult este de 4 grame. E foarte mult 4 grame, mai ales că la noi se găsesc comprimate de 500 miligrame. Sunt comprimate și de 1 gram, nu cred că se găsesc la noi comprimate de 1 gram, dar care sunt cu o eliberare prelungită și sunt cu o anumită protecție gastrică. Fie sunt efervescente, fie au un strat gastroprotector și atunci se iau la 8 ore sau la perioada mai lungă. Dar 500 miligrame înseamnă că să iei 3-4 pe zi ajungi la 2 grame. Oamenii care exagerază și depășesc 4 grame, într-un decurs de 2-3 zile, incidența de creștere a infectiei cu paracemol este foarte mare.
Zilnic văd intoxicații cu paracetamol, deci nu ajung în situația de a fi internați oamenii, nu ajung în situația de a necesita dializă hepatică sau transplant hepatic. Sunt rare aceste cazuri, dar în situația de hepatită reactivă, vin tineri, și nu doar tineri, cu probleme, cred că zilnic sunt și primul lucru care îl fac când văd tinerii, nu le zic că ați luat prea mult paracetamol, ci îi întreb, ați fost răcit? Da, și-ați luat paracetamol. Și asta cred că e o întrebare frecventă, zilnic, o pun în cabinetul acesta.
R.: Dar, care ar fi sfatul pentru ei?
C.C.: În primul rând să fie mai atenți la ce provocări primesc. Medicamentele nu sunt o joacă. Nici suplimentele alimentare nu sunt o joacă. Nu ne jucăm cu medicamente, nici cu suplimentele alimentare, că vedem că sunt fel de fel de suplimente care au ciuperci și care sunt periculase. Adică avem și cazuri de pacienți cu suplimente alimentare, pe bază de nu știu ce ciuperci, care tot așa au ajuns cu insuficiență hepatică. Un supliment alimentar, care ar fi inofensiv. De fapt, nu sunt chiar inofensive. Să se informeze înainte să ia aceste medicamente. Și cu siguranță niciun medicament nu trebuie luat în joacă și niciun medicament nu trebuie luat în urma unei provocări.
Medicamentele nu sunt pentru a fi luate pentru o provocare. Medicamentele sunt să le luăm atunci când avem nevoie de ele. Și așa cum am și lăudat paracetamolul, că se dă pentru febră, pentru durere, de orice fel, putem și să condamnăm, de fapt, abuzul de această substanță. Ideal ar fi o viață fără medicamente. Și în principal, la copii practic doza maximă admisă este de 2,6 grame.
R.: Apropo de tineri, alcoolul, nu e o provocare, a devenit așa o sperietoare, ca să nu zicem că la mijloc e și vina părinților, când ne facem majorate și se consumă alcool, nu doar de cei care au împlinit deja 18 ani. De la ce vârstă ideal ar fi să consumăm alcool?
C.C.: Ideal ar fi să nu consumăm sau să consumi oricum cu moderație indiferent de vârstă. Că atât mai mult la copii, de-asta sunt copii și de-asta n-au anumite drepturi până la vârsta de 18 ani, este pentru că sistemul lor nervos nu este pe deplin dezvoltat în așa fel încât să ia o decizie în cunoștință de cauză, o decizie informată. Și la fel este și cu alcoolul, de fapt. De-asta este interzis să consume alcool.
Consumul de alcool, de fapt, întârzie dezvoltarea lor mentală și psihoemoțională. Deci, abuzul nu este bun la adulți, dar la copii este interzis, exact cum zice legea. Tocmai pentru că ei trebuie să se dezvolte armonios și frumos în așa fel încât după aceea să poată lua deciziile lor în viață. Acum, da, și eu am mâncat, cum se zice, de pe vișinată, vișinele, știți, am gustat și tot alcoolul a fost, dar este important de amintit tinerilor noștri, tuturor, că, de fapt, care e problema în consumarea alcoolului la această vârstă.
R.: Pentru un sistem de viață sănătos! ce le dăm să mănânce tinerilor?
C.C.: Foarte mulți tineri, am văzut și adolescenți cu colon iritat. Da, e o problemă generală legată în principal de faptul că alimentația nu este regulată, n-avem ore ale meselor, de obicei mesele sunt unde apucă sau unde le prindem și din păcate mâncarea aceasta procesată de tip fast food, care vedem că a invadat și orașul nostru în ultimele ani, este din ce în ce la mai mare căutare. Dacă ne ducem seara, prin oraș vedem că sunt cozi cu mașini și acolo sunt numai tineri. Pentru ei este practic deja un lucru banal, însă noi o să vedem lucrurile astea în corpul lor, nu acum, ci peste câțiva ani, peste 10 ani, peste 15 ani.