Românii care deţin centrale termice de apartament trebuie să respecte anumite reglementări stricte pentru a evita sancțiuni financiare, mai ales în cazul în care locuința este dotată cu geamuri termopane, mai ales la bucătărie.
Amenzi de până la 4.000 de lei pentru românii care au centrale termice de apartament. Conform Ordinului nr. 5/2009 emis de ANRE, detectoarele de gaz sunt obligatorii în locuințele dotate cu centrale termice și ferestre termopan: „Este esențial ca încăperile care găzduiesc instalații de gaze să aibă un volum minim de aer și să beneficieze de o ventilare adecvată pentru a preveni acumularea de gaze nocive, care pot pune în pericol locatarii. În acest context, instalarea detectoarelor de gaz devine o măsură esențială pentru asigurarea siguranței locuinței”. Asta deoarece ferestrele termopan limitează ventilarea naturală, ceea ce poate duce la acumulări periculoase de gaz în caz de scurgeri, scrie bugetul.ro.
În spațiile unde sunt amplasate instalații pe bază de gaz, trebuie să existe o suprafață minimă de 0,03 mp pentru fiecare metru cub de volum în clădiri din beton armat, și de 0,05 mp în clădiri din zidărie. Aceste măsuri sunt menite să prevină acumularea de gaze periculoase și să asigure o aerisire corespunzătoare a încăperilor. Feroneria adecvată este, de asemenea, esențială pentru a preveni accidentele legate de utilizarea instalațiilor de gaz.
Un alt detaliu important de ştiut de către românii care au instalate centrale termice în apartamente este legat de tipul de detectoare de gaz care trebuie montate în locuinţă. Acestea trebuie să fie echipate cu senzori de metan capabili să detecteze concentrații de cel puțin 2% în aer și să acționeze automat asupra robinetului de închidere al conductei de gaz.
Detectoarele de gaz trebuie să fie verificate periodic și înlocuite înainte de expirarea duratei de viață specificate de producător. Asigurarea funcționării optime previne scurgerile necontrolate de gaz și posibilele accidente. În cazul în care nu se respectă legea, românii pot primi amenzi cuprinse între 2.000 şi 4.000 de lei, se mai arată în lege. Mai mult chiar, furnizorii de gaz pot, de asemenea, întrerupe alimentarea până la remedierea problemelor.