16. FC Buzău – 21 4 4 13 18-33 16
Începem cu ultima clasată. Obligată să-și schimbe numele, echipa din Buzău, nou promovată, nu a făcut față asprimii unei competiții prea solide pentru un lot foarte puțin îmbunătățit față de anul trecut. La un moment dat aducerea lui Budescu părea să fie o soluție. N-a fost. Acum a venit Albu lefter din Arabia Saudită. Nici aducerea lui Neagoe pe post de A1 în locul lui Prepeliță nu a avut mai mulți sorți de biruință;
15. FC Botoșani – 21 4 6 11 17-29 18
Anul trecut s-a salvat. Reușise Andone dar n-a apucat să renunțe la șlipi că a și fost izgonit. Acu, cu Ciobotariu la cârmă n-au dat în clocot așa că l-au trimis acasă din Antalya. Urmează Leo Grozavu. Adevărul e că jocul nu a fost chiar așa rău. Mă tot gândesc, oare nu victoria împotriva FCSB-ului să-i fi adus lui Ciobi dandanaua?
14. Poli Iași – 21 6 4 11 20-32 22
Mai bine au jucat acasă. De pe alte meleaguri n-au adus decât 5 puncte. Toanele lui Tony s-au încheiat după doar câteva etape. A venit olteanul Săndoi pe banca moldovenilor. Ceva, ceva parcă s-a văzut, dar nu suficient. Ca și la Botoșani s-a făcut curățenie prin vestiar.
13. Unirea Slobozia – 21 6 4 11 18-33 22
Una din cele trei echipe cu un bilanț superior în deplasare (13 puncte). De fapt la ialomițeni toate jocurile se dispută afară pentru că n-au acasă stadion omologat. Din punctul meu de vedere au obținut mai multe puncte decât m-aș fi așteptat. Mihalcea s-a dovedit un bun strateg.
12. Farul Constanța – 21 5 9 7 20-27 24
O altă formație care nu-și joacă meciurile de acasă în localitatea de domiciliu. Mușii lui Hagi sunt deziluzia acestei toamne fotbalistice. Cu sau fără Alibec Farul pâlpâie doar. Sperăm să nu se stingă pentru că are o academie puternică la bază.
11. Oțelul Galați – 21 5 9 7 17-21 24
Altă echipă care nu se simte confortabil pe teren propriu. De fapt oțelarii nu se simt bine pe nicăieri. Nici în vestiar cu zbirul Dorinel Munteanu. Acu au scăpat de el. Cu Burcă le-o fi mai lesne. Să vedem dacă apar și rezultate…
10. UTA – 21 6 7 8 22-24 25
Am ezitat să spun UTA Arad pentru că A-ul din acronim înseamnă Arad, așa că aș fi făcut o iterație literară. Echipa din vestul țării este la fel de capricioasă ca și antrenorul ei. Rednic și-a pus amprenta de nonconformist atât asupra echipei cât și asupra relațiilor cu conducerea și suporterii.
9. Hermannstadt – 21 7 5 9 24-32 26
Cea mai bună echipă din a doua jumătate a clasamentului. Și aici au fost momente de cumpănă. Până la urmă Măldărășanu a împăcat și capra (schimbând conducerea) și varza (armonizând lotul).
8. Rapid București – 21 6 11 4 24-19 29
Cea mai slabă echipă din prima jumătate a clasamentului. Cel puțin așa zic cifrele. Campioană la meciuri egale, giuleștenii nu prea și-au bucurat suporterii având cu puțin peste un gol marcat pe meci. Barele nu se pun. Cred că are cele mai multe din Europa. Zic și eu așa, în ciudă. Pe bancă Lennon ș-apoi Șumudică.
7. Sepsi Sf. Gheorghe – 21 8 6 7 28-23 30
N-a pornit bine cu Storck la timonă pe valurile Oltului, dar s-a mai redresat cu Suciu. Așezat ca interimar l-au înscăunat rezultatele. Vacanța asta numai de Ciobotariu s-a vorbit. De plecat pleacă, dar nu se știe când. Nepoțelul meu, brașovean fiind, a început să țină cu Sepsi deoarece prin Brașov nu prea sunt echipe.
6. Petrolul Ploiești 21 7 10 4 23-21 31
Una din surprizele pozitive ale campionatului. Nu are lot, nu are conducere și acum nu mai are nici antrenor. Ba are. A venit Mutu. Dar a plecat magicianul Alagic (parc-așa l-o chemat). Nu prea îi vad bine în cele 9 jocuri rămase din sezonul regulat.
5. CFR Cluj 21 9 8 4 36-26 35
După un debut de campionat dezastruos frânarii din Cluj au revenit încet, încet pe linia de plutire. Mai au de muncit însă până ajung pe podiumul campionatului. Cică pleacă unii și vin alții. Doar Dan Petrescu (era să zic Gică Petrescu) e veșnic. Ce spuneți? Rămâne Bursucul până la sfârșitul campionatului?
4. Universitatea Craiova 21 9 8 4 33-21 35
Gâlcă se pare că tace și face. Mai înghite în sec, mai înfulecă de la bogați… Se menține. Capriciile lui Mitriță se răsfrâng și asupra echipei, dar pe undeva acestea sunt atenuate de strategiile lui Gâlcă. Acu se cată atacant căci Ivan s-a turcit.
3. Dinamo București 21 9 9 3 30-19 36
O altă surpriză a campionatului. Dau toată vina pe Kopic. El a redresat această echipă care nu prea avea hățuri. Acum are și hățuri și căpăstru. Doar Cârjan e cârlan. Așa ca să ne mai jucăm cu cuvintele. Vă place metagrama? În acest caz cred că surpriza poate fi mai mare. De remarcat că în pofida faptului că nu are un teren propriu a obținut cele mai multe puncte în jocurile considerate acasă, 22.
2. FCSB 21 10 7 4 32-21 37
Cine se aștepta ca FCSB-ul să obțină mai multe puncte afară decât acasă? Nici ei nu au teren propriu. Spre deosebire de Dinamo sau Rapid, ei nici nu-și propun să aibă. Negociază (citește cerșesc) pe la federație cu tot felul de interlopi pentru Arena Națională. De aplaudat la echipa din Berceni că după un început în glod au reușit să se ridice la nivelul pretențiilor în campionat și mult peste așteptări în Liga Europa. Felicitări! Atât lui Becali, cât și lui Charalambous.
1. Universitatea Cluj 21 10 7 4 32-18 37
„U”, cum îmi place mie să o alint, este de departe cea mai mare surpriză a campionatului. Nu știu ce-a moșmondit Moțul prin vestiar dar, cu câteva sincope, a reușit până la urmă să se mențină în fruntea clasamentului. Știe Sabou.
Opriți războiul!