Luni, 20 ianuarie, Inspectoratul de Poliție al Județului Satu Mare, împreună cu Serviciul Teritorial al Poliției de Frontieră și Inspectoratul Județean de Jandarmi, au răspuns invitației venite din partea Liceului Tehnologic „Constantin Brâncuși” din Satu Mare și a Liceului Tehnologic „Iuliu Maniu” din Carei, pentru a organiza o serie de evenimente dedicate prevenirii consumului și traficului de substanțe interzise.
Sub sloganul „CERE AJUTOR! SPUNE NU DROGURILOR”, acțiunile au combinate sesiuni educative cu experiențe practice menite să sensibilizeze elevii asupra pericolelor asociate consumului de substanțe interzise. Activități-au desfășurat într-un cadru nonformal, tinerii având ocazia să testeze ochelari speciali care să simuleze efectele consumului de alcool și droguri asupra percepției.
Efecte simulate pentru o înțelegere profundă
După o serie de sesiuni informative organizate în sălile de clasă, participanții au putut experimenta, cu ajutorul ochelarilor speciali, impactul real pe care substanța interzise asupra corpului și minții. Aceștia au constatat cât de grav este afectată percepția realității, de la erori în estimarea distanțelor și formei obiectelor, până la dificultăți de coordonare, mobilitate și orientare spațială. Simulările au avut un rol esențial în conștientizarea consecințelor pe termen lung pe care le pot avea aceste substanțe asupra vieții lor.
Un semnal de alarmă și un mesaj de solidaritate
Evenimentele, organizate sub egida mesajului ,, CERE AJUTOR! SPUNE NU DROGURILOR”, ca o cooperare interinstituțională a tras un semnal de alarmă, a transmis mesaje preventive, a informat și conștientizat tinerii, vizând și sensibilizarea participării față de o realitate care atrage după sine suferință și infracționalitate – consumul de substanțe interzise.
„Doar împreună, în echipă, vom putea distruge zidul indiferenței și vom preveni sau interveni pentru stoparea consumului și traficului de substanțe interzise”, a fost mesajul transmis de organizator al finalului evenimentului.
Prin astfel de inițiative, autorități și cadre didactice speră să creeze o generație mai bine informată și capabilă să ia decizii responsabile, consolidând astfel eforturile de combatere a acestui fenomen.