De Ziua Culturii Naționale, Biblioteca Județeană Satu Mare deschide agenda evenimentelor din anul 2025 cu lansarea volumului „Despre cărți și destine”

De Ziua Culturii Naționale, Biblioteca Județeană Satu Mare deschide agenda evenimentelor din anul 2025 cu lansarea volum
📅 2025-01-09

Biblioteca Județeană Satu Mare deschide agenda culturală a anului 2025 cu evenimentul de lansare a volumului antologic de studii și articole „Despre cărți și destine”, semnat de autoarea Marta Cordea. Evenimentul este programat să se desfășoare la data de 15 ianuarie, cu începere de la ora 15:00, pentru a marca Ziua Culturii Naționale.

Ziua Culturii Naționale reprezintă pentru Biblioteca Județeană Satu Mare cel mai potrivit prilej pentru organizarea evenimentului de lansare a volumului antologic de studii și articole intitulat „Despre cărți și destine”, apărut sub semnătura cercetătoarei Marta Cordea, doctor în istorie, expert în carte veche românească, carte veche străină, bibliofilie și cu o bogată experiență profesională în cadrul instituției bibliotecare. Evenimentul editorial este programat să se desfășoare miercuri, 15 ianuarie, cu începere de la ora 15:00, în găzduirea Sălii de lectură „Gheorghe Bulgăr”.

Volumul „Despre cărți și destine” a văzut lumina tiparului la finele lui 2024, sub egida Editurii Bibliotecii Județene „Petre Dulfu” din Baia Mare, în cadrul Programului Cultural „Interferențe culturale”, coordonat de dr. Teodor Ardelean, managerul instituției cărții maramureșene, cel care, de altfel, semnează și postfața lucrării.

Despre cartea Martei Cordea vor aduce vorbire nume importante din spectrul cultural, științific și educațional, amintindu-i aici pe dr. Daniela Elena Bălu, dr. Teodor Ardelean, prof. dr. Claudiu Porumbăcean, prof. dr. Radu David și dr. Viorel Câmpean, colegul de breaslă și statornicul prieten al autoarei. Bogata activitate profesională și cea publicistică a bibliotecarului și cercetătorului Marta Cordea va fi expusă de către Paula Horotan.

Având în vedere contextul creat de celebrarea Zilei Culturii Naționale și de împlinirea a 175 de ani de la nașterea poetului național Mihai Eminescu, despre însemnătatea acestei zile va vorbi Danciu Zamfir, directorul executiv al Direcției Județene pentru Cultură Satu Mare. Rolul de moderator îi revine Darianei Săsărman–Țou, managerul instituției gazdă.

În „Cuvântul de întâmpinare” ce deschide volumul antologic „Despre cărți și destine”, autoarea Marta Cordea se confesează cu sinceritate cititorilor și mărturisește că „a sosit momentul unei noi cărți” care să reunească „numărul considerabil de articole publicate în diferite publicații periodice din țară și din Satu Mare” de-a lungul celor șapte ani care s-au scurs de la apariția precedentului volum de autor „Priviri retrospective”, în 2017. Prezentul volum vine să reconfirme aria de preocupări ale autoarei „subliniind poate mai sugestiv cuprinsul, care înglobează vieți și destine ale unor personalități, precum și soarta dar și descrierea unor cărți”, după cum însăși Marta Cordea mărturisește.

În postfața volumului intitulată „Cu vocație și pasiune despre… cărți și destine”, Teodor Ardelean enumeră și subliniază suita virtuților ce însoțesc scriitura și anume: „Virtutea emancipării și cea a filantropiei; virtutea reprezentării celorlalți în forumuri publice și cea a persuasiunii; virtutea mărturisirii adevărurilor și cea a recunoștinței exprimate tranșant; virtutea angajării manifeste în bătăliile pentru dreptate și libertate și cea a solidarizării cu bunele cauze ș.a.m.d.”. În finalul postfeței, Teodor Ardelean concluzionează și îi mulțumește autoarei pentru cartea scrisă cu vocație și pasiune și care „oferă noi modele de viață, pentru toți cei care doresc să obțină, prin destinul lor, ˂˂izbânzi netrecătoare˃˃, spre a-și încrusta numele pe răbojul ˂˂stâlpilor de referință˃˃”.

La eveniment sunt invitați să participe reprezentanții autorităților administrative locale și județene, managerii și directorii instituțiilor publice locale și ai unităților de învățământ, colegii din instituțiile publice de cultură, dascăli, jurnaliști, întreaga comunitate culturală și scriitoricească a Sătmarului.

Despre Marta Cordea:   

Marta Cordea, doctor în istorie la Institutul de Istorie „George Bariţiu” al Academiei Române, Filiala Cluj-Napoca (coord. dr. Gelu Neamţu și dr. Dumitru Suciu), cu teza Deputaţii români în Dieta de la Pesta 1848-1849, 1861; expert în carte veche românească, carte veche străină şi bibliofilie; absolventă a Facultăţii de Litere şi Filosofie din Timişoara, Profilul Filologie, Specializarea Limba şi literatura română – Limba şi literatura latină şi a cursului postuniversitar Biblioteconomie şi ştiinţa informării, Profilul Bibliologie din cadrul Universităţii din Bucureşti, Facultatea de Litere Bucureşti, bibliotecară la Biblioteca Judeţeană Satu Mare, Compartimentul Fond de patrimoniu, Carte rară, Cercetare, Atelier memorial „Nae Antonescu”.

Volume de autor: Priviri retrospective. Bibliofilie, personalităţi din Sătmar, Dieta de la Pesta (1848-1849, 1861), Satu Mare, Citadela, 2017; Incunabulele Colecţiilor speciale sătmărene, Satu Mare, Editura Citadela, 2012.

Volume în colaborare: Cartea veche străină în Biblioteca Judeţeană Satu Mare: sec. XV-XVI: catalog, Satu Mare, Biblioteca Judeţeană Satu Mare, 1998 (cu Paula Vasil-Marinescu); Carte veche străină: sec. XVII: catalog, Vol. 1-2, Satu Mare, Biblioteca Judeţeană Satu Mare, 2005 (cu Paula Vasil-Marinescu); Francisc Groza, un intelectual dedicat învăţământului şi culturii sătmărene, Satu Mare, Editura Citadela, 2012 (cu Viorel Câmpean şi Ovidiu T. Pop);

A făcut parte din colectivele de redacţie ale volumelor Oașul și Marea Unire, Cluj-Napoca, Editura Risoprint, 2018; Consiliul Național Român Satu Mare. Satu Mare și Marea Unire. Documente (1918-1919), vol. I-II, Sibiu, Editura Armanis, 2018.

A îngrijit volumul Nae Antonescu, Din presa sătmăreană de altădată, Satu Mare, Editura Citadela, 2013 şi a redactat albumul Aurel Cordea, semne din umbră, Satu Mare, Editura Citadela, 2012 (ambele în colaborare cu Viorel Câmpean).

A publicat numeroase studii şi articole publicate în reviste naţionale şi locale: „Acta Mvsaei Porolissensis” (Zalău), Anuarul Institutului de Istorie „George Bariţiu” de pe lângă Academia Română, filiala Cluj, Anuarul Muzeului din Maramureş „Marmatia” (Baia Mare), „Apulum” (Alba Iulia), „Bibliotheca Septentrionalis” (Baia Mare), „Biblioteca” (Bucureşti), „Citadela” (Satu Mare), „Confluenţe” (Satu Mare), „Crisia” (Oradea), „Cronograf” (Satu Mare), „Eroii Neamului” (Satu Mare),  „Études bibliologiques/Library research studies” (Cluj-Napoca), „Gazeta de Nord Vest” (Satu Mare), „Informaţia zilei” (Satu Mare), „Libraria” (Târgu-Mureş), „Luceafărul de dimineaţă” (Bucureşti), „Lumină lină” (New York), „Mărturii culturale” (Satu Mare), „Poesis” (Satu Mare), „Satu Mare. Studii şi comunicări” (Satu Mare), „Sargetia” (Deva), „Transilvania” (Sibiu), „Várad” (Oradea) etc.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri gazeta nord-vest

Aglomerație record la Unitatea de Primire Urgențe Satu Mare la început de an

La începutul anului 2025, Unitatea de Primire Urgențe (UPU) Satu Mare a înregistrat un număr impresionant de pacienți, depășind 2.000 de persoane care s-au prezentat pentru consultații sau tratament. Perioada dintre 30 decembrie 2024 și 8 ianuarie 2025, ora 7.00, a fost marcată de un flux continu...

FOTO. Razii in sistem integrat în zona Punctelor de Trecere a Frontierei din județul Satu Mare

În cursul zilei de 8 ianuarie a.c., polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Satu Mare au desfășurat o acțiune în sistem integrat pe Drumul Național 19A, în localitatea Petea, împreună cu polițiștii de frontieră din cadrul Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră Satu Mare...

INCIDENT ȘOCANT. Copil de clasa a II-a, amenințat cu CUȚITUL de un coleg

Un eveniment de o gravitate extremă a avut loc joi dimineața, la Școala Gimnazială din Terebești, unde un copil de clasa a II-a a fost amenințat cu un cuțit de către un coleg de aceeași vârstă. Incidentul sa petrecut în pauză de la ora 9:00 și a fost raportat de directorul unității de învățământ ...

FOTO. ACCIDENT. La un pas de moarte. Șofer încarcerat, salvat de pompieri

În urmă cu puțin timp, Detașamentul de Pompieri Carei a intervenit cu o autospecială de stingere, o autospecială cu modul de descarcerare și un echipaj de prim ajutor pentru extragerea unei persoane rămasă încarcerată, după ce aceasta s-a răsturnat cu camionul pe care îl conducea. Ajunse la locul...

Colectarea deșeurilor textile, obligatorie de la 1 ianuarie 2025

Agenția pentru Protecția Mediului Satu Mare, vă informează cu privire la apariției Legii nr. 17 din 6 ianuarie 2023 pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 92/2021 privind regimul deşeurilor, ca “Începând cu data de 1 ianuarie 2025, producătorii de deşeuri şi deţinătorii de deşeur...

FOTO. DEFLAGRAȚIE în județ. O casă a sărit în aer, o persoană rănită!

În această noapte, 09.01.2025, în jurul orei 00.30, Inspectoratul pentru Situații de Urgență SOMEȘ al județului Satu Mare a fost alertat să intervină pentru lichidarea unui incendiu izbucnit la o casă de locuit în urma unei explozii de la o butelie de gaz, în localitatea Pomi. Pentru gestionarea ...

Căuaș – O localitate cu peste opt secole de existență, locul unde s-a născut marele pictor Aurel Popp

Prima atestare documentară a Căuaşului datează din anul 1215, din Registrul de la Oradea. Sunt consemnate în acest an două procese de judecată în care locuitori ai Căuaşului (în documentul menţionat în forma Cayhas, Kahas, Rahas) sunt acuzaţi de furt. Învinuiţii au fost trimişi la judecata divină...

Meditaţii (16). Încercările – mijloace de apropiere de Dumnezeu

Preot dr. Cristian Boloş Întreaga viață vremelnică este o luptă neîncetată cu noi înșine, cu firea noastră înclinată spre păcat, cu diavolul care ne ispitește la fiecare pas, cu neajunsurile acestei lumi, cu stresul generator de boli, care caracterizează societatea contemporană. Existența umană e...

Județele Satu Mare și Bihor vor fi conectate prin piste de biciclete și diguri reabilitate

Guvernul României a aprobat recent o investiție semnificativă de 114 milioane lei (aproximativ 23 de milioane de euro) destinată reabilitării digurilor pe mai multe râuri din județele Bihor și Satu Mare, în cadrul unui proiect amplu ce include și amenajarea a aproape 200 de kilometri de piste de ...

Alegerile prezidenţiale s-ar putea derula pe 4/18 mai 2025

Liderii coaliţiei de guvernare s-au reunit, miercuri, de la ora 17.00, în prima şedinţă din 2025, pe agendă fiind discuţii privind stabilirea datei alegerilor prezidenţiale, dar şi despre candidatul comun al alianţei, în urma anunţului lui Crin Antonescu privind suspendarea candidaturii sale şi c...

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.