Agenția pentru Protecția Mediului Satu Mare, vă informează cu privire la apariției Legii nr. 17 din 6 ianuarie 2023 pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 92/2021 privind regimul deşeurilor, ca “Începând cu data de 1 ianuarie 2025, producătorii de deşeuri şi deţinătorii de deşeuri au obligația să introducă colectarea separată şi pentru textile. Pentru asigurarea unui grad înalt de valorificare și a facilita / îmbunătății pregătirea pentru reutilizare, reciclare și a altor operațiuni de valorificare toți cetățenii au obligaţia să colecteze deşeurile separat şi să nu le amestece cu alte deşeuri sau materiale cu proprietăţi diferite, începând cu această dată.
Industria textilă este recunoscută drept unul dintre cei mai mari poluatori la nivel mondial, iar deșeurile textile (îmbrăcăminte, lenjerie de pat, covoare, etc.) contribuie la poluarea mediului în același mod ca și plasticul.
De la 1 ianuarie 2025, autorităţile administraţiei publice locale sau, după caz, subdiviziunile administrativ-teritoriale ale municipiilor, respectiv asociaţiile de dezvoltare intercomunitară ale acestora, trebuie să implementeze sistemul de colectare separată și pentru deşeurile textile din deșeurile municipale. Să asigure spaţiile necesare pentru colectarea separată a deşeurilor, dotarea acestora cu containere specifice fiecărui tip de deşeu pentru a oferi populaţiei posibilitatea de a se debarasa, de deşeuri de hârtie şi carton, sticlă, metal, materiale plastice, lemn, textile, ambalaje, deşeuri de echipamente electrice şi electronice, deşeuri de baterii şi acumulatori, ulei vegetal uzat şi deşeuri voluminoase, inclusiv saltele şi mobile.
Persoanele fizice şi juridice care generează deşeuri au obligaţia să le depună în spaţiile indicate sau să le predea operatorilor autorizaţi pentru colectarea lor.
Potrivit Asociației Române pentru Reutilizare și Reciclare Textile, în România se aruncă, anual, circa 160.000 tone de deșeuri textile. Din aceste deșeuri textile generate, reciclabile ar fi în jur de 6-10%, în condițiile legislative și de piață existente, iar procentul ar putea să crească la 25%, cu o colectare separată dezvoltată, respectiv o industrie de reutilizare și reciclare cu capacități mari de sortare pe compoziție și calitate, sprijinită de o structură de Responsabilitate Extinsă a Producătorului și în industria de textile. Măsura UE plasează responsabilitatea financiară către producători, care trebuie să se asigure că produsele textile noi scoase pe piață nu vor avea un impact negativ asupra mediului atunci când ies din uz.