În această săptămână medicii veterinari oficiali, din cadrul D.S.V.S.A. Serviciului Control Oficial Sănătate și Bunăstare Animală au efectuat un număr de 98 de controale în exploataţii profesionale şi non profesionale din județul Satu Mare.
Influenţă Aviară, evoluează în Uniunea Europeană cu focare primare sau secundare la pasări din exploatații profesionale şi non profesionale, precum şi la păsările sălbatice în Bulgaria, Austria, Cehia, Ungaria, Croația, Germania, Italia, Franţa, Slovenia, Islanda, Irlanda, România, Norvegia, Spania, Olanda şi Polonia.
Datorită multitudinii cazurilor de Influență Aviară pe teritoriul European, apariției unor focare de boală în judeţele Timiş şi Bihor, precum şi pentru a preîntâmpina apariția, Influenţei Aviare, în exploatațiile profesionale și non profesionale, din județul nostru, rugăm toți crescătorii de galinacee și palmipede (gâște, rate) să respecte următoare:
separarea în cadrul exploatațiilor, în măsura posibilităților, a rațelor și gâştelor de alte păsări domestice;
interzicerea creşterii păsărilor în aer liber, acestea fiind izolate obligatoriu în adăposturi închise şi izolate, iar atunci când acest lucru nu este posibil, se va asigura hrănirea și adăparea păsărilor în zone acoperite la care nu au acces păsările sălbatice;
Conducerea la zi a registrului exploatațiilor comerciale, respectiv a registrelor agricole de la nivelul primăriilor pentru păsările din gospodăriile populaţiei;
realizarea de către personal calificat sanitar veterinar a inspecţiilor periodice în toate exploatațiile de păsări, cu efectuarea de examene clinice, și dacă este cazul de necropsii și recoltări de probe, în vederea realizării supravegherii active a bolii;
interzicerea funcţionării târgurilor, expozițiilor sau altor aglomerări a păsărilor, iar mişcarea păsărilor în cadrul sau în afara județului se va realiza doar după examinarea clinică de către un medic veterinar şi a certificării sanitare veterinare;
se recomandă evitarea introducerii sau scoaterii de păsări din cadrul gospodăriilor particulare, în special din alte localități, mişcarea păsărilor realizându-se doar sub supraveghere sanitară veterinară şi în limita localităţii de origine a exploatației. Toate aglomerările şi expozițiile de animale, din localitățile județului Satu Mare, rămân închise până la noi dispoziții. Se vor respecta toate măsurile de biosecuritate în exploatațiile comerciale cât și în cele non profesionale.
Şi în această săptămână, conform programului de activitate stabilit, au fost verificate exploatații profesionale şi non profesionale de animale, depozite de cereale şi furaje, cabinete sanitare veterinare, farmacii veterinare, urmărindu-se condiţiile de bio securitate, zoo igienă şi de bunăstare a animalelor, în direcția depistării timpurii a, P.P. Africane., Influenței Aviare, Pesta Micilor Rumegătoare., monitorizarea şi eliminarea subproduselor improprii consumului uman, existența echipamentelor de protecție, asigurarea unor stocuri de substanţe dezinfectante, dezinsectante şi raticide.
În urma acestor controale, a fost aplicată 1 sancțiune contravențională, respectiv 1 amendă contravenţională, în valoare de 3.200 lei pentru 1 exploatație non profesională din localitatea Nadișul Hododului pentru neanunțarea imediată a medicului veterinar despre suspiciunea sau apariția unei boli transmisibile la animale, precum şi pentru înstrăinarea animalelor bolnave.
În această perioadă, evoluează în Uniunea Europeană, Pestă Porcină Africană în : Germania, Lituania, Letonia, Estonia, Polonia, România, Ungaria, Italia, Slovacia, Serbia şi Bulgaria.
În judeţul Satu Mare, mai evoluează un focar de Pestă Porcină Africană, într-o exploatație non profesional, din localitatea Nadișu Hododului, cu o zonă de protecție de 3 Km şi o zonă de supraveghere pe o rază de 10 Km în jurul localității afectate.
Gestionarea câinilor fără stăpân ținând cont de riscul epidemiologic ridicat legat de această boală gravă atât la animale cât şi la om.
S-a stabilit o zonă de supraveghere/zonă de mare risc în fondurile cinegete: FV 1 Camarzana, FV 2 Bixad, FV 3 Huta, FV 5 Racşa, FV 6 Vama, FV 8 Botiz, FV 9 lojib, FV 11 Gherta Mica, FV 12 Batarci, FV 13 Babesti, FV 14 Halmeu, FV 16 Noroieni, FV 17 Lazuri, FV 18 Satu Mare, FV 28 Vetis, FV 29 Dacia, FV 35 Berveni, FV 36 Foieni, FV 37 Sanislau şi FV 38 Pişcolt.
Direcția Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Satu Mare, face apel la toți proprietarii de câini şi pisici, să îşi vaccineze antirabic animalele de companie.
În luna decembrie 2024, Direcția Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Satu Mare, continua derularea campaniei de vaccinare antirabică la carnasierele domestice.
Având în vedere riscul transmiterii acestei boli foarte grave, de la carnasiere la om sau la alte animale domestice, DSVSA Satu Mare le reaminteşte cetățenilor că au obligația de a-şi identifica și vaccina antirabic carnasierele deținute şi totodată de a-i sprijini pe medicii veterinari de liberă practică împuterniciți, în activitatea de vaccinare antirabică a câinilor şi pisicilor.
Vă mai informăm că în această lună D.S.V.S.A. Satu Mare, a demarat acțiunea de vaccinarea antirabică orală, a vulpilor şi şacalilor, prin distribuție manuală pe întreaga raza a județul nostru. În timpul acțiunii vor fi distribuite 30.675 momeli vaccinale.
Acțiunea va fi finalizată până la data de 31.12.2024. Acțiunea se va desfăşura în paralel cu o campanie de informare şi conştientizare a populaţiei, prin postarea a 2.153 de afişe şi materiale informative, diseminate în teritoriu de către medicii veterinari oficiali sau reprezentanții ai autorităților competente locale.
Atragem atenția cititorilor şi localnicilor, că dacă găsesc accidental astfel de momeli vaccinale să nu le atingă, să nu le colecteze pentru a le administra animalelor domestice din gospodăria proprie, deoarece acestea sunt calibrate într-un dozaj specific animalelor sălbatice.
Evitați atingerea, contactul sau consumul acestor momeli vaccinale.