TikTok-ul lui Marcel CIOLACU, studiu de caz pentru specialiști: „Premierul vrea să transmită că este alături de oamenii obișnuiți”

TikTok-ul lui Marcel CIOLACU, studiu de caz pentru specialiști: „Premierul vrea să transmită că este alături de oamenii
📅 2025-01-22

Într-o eră digitală unde social media joacă un rol tot mai important în formarea opiniei publice, utilizarea aplicațiilor ca TikTok de către politicieni devine o practică tot mai frecventă. După ce Călin Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale în 2024 bazându-se în mare parte pe expunerea sa în social media, mai mulți lideri politici din România, inclusiv premierul Marcel Ciolacu, au început să îmbrățișeze această metodă de comunicare pentru a ajunge la electoratul tânăr din România.

În ciuda faptului că unii politicieni au fost reticenți față de platformele de socializare, astăzi, TikTok este văzut ca un canal esențial pentru a ajunge la tineretul din România. În acest context, comportamentul lui Marcel Ciolacu pe TikTok a stârnit atenția specialiștilor în comunicare și psihologie.

Premierul a început să posteze clipuri în care își prezintă viața personală, cum ar fi ținutele, mâncărurile preferate sau chiar imagini din casa sa, un comportament care contrastează cu stilul clasic al unui lider politic dintr-un partid tradițional.

Psiholog: „Comportamentul jovial, plin de umor, atestă direcția relaxată, atât a partidului, cât și a premierului României”

Psihologul Radu Leca consideră că această abordare poate avea un impact pozitiv asupra tinerelor generații, ajutând la crearea unui electorat pro-PSD.

„Excelența sa, premierul României, domnul Marcel Ciolacu, favorizează apariția de votanți tineri, pro-PSD. Comportamentul jovial, plin de umor, atestă direcția relaxată, atât a partidului, cât și a premierului României, în mediul online. După despărțirea a doua oară de domnul Ponta, PSD-ul o să se relaxeze și mai mult”, spune Radu Leca pentru Ziare.com.

Totuși, Leca avertizează că stilul de comunicare adoptat de Ciolacu nu se potrivește cu poziția sa de premier.

„Nu putem vorbi despre cinism, în ceea ce îl privește pe domnul Ciolacu, fiindcă dânsul răspunde pozitiv la ceea ce consilierii îl sfătuiesc. Din punctul meu de vedere, chiar dacă umorul face ‘casa bună’ cu omul politic, locul dânsului este la conducerea guvernului, nu pe TikTok. De ținut minte că poziția politică actuală a dânsului nu este compatibilă cu expunerea publică din mediul virtual. Oamenii sunt răi și îl vor judeca aspru”, mai spune psihologul.

Specialist în comunicare: „Premierul vrea să transmită că este alături de oamenii obișnuiți”

De cealaltă parte, Dan Petre, specialist în comunicare, consideră că decizia lui Ciolacu de a se prezenta într-un mod atipic, diferit de ceilalți politicieni tradiționali, este o mișcare pozitivă.

„În primul rând, mi se pare că este singurul politician din zona partidelor vechi, care încearcă să implementeze principala lecție pe care a transmis-o electoratul, la alegerile precedente și anume, faptul că există un nivel foarte mare de deconectare între clasa politică și restul cetățenilor. A fost un soi de strigăt din partea cetățenilor. Astfel, premierul vrea să transmită că este alături de oamenii obișnuiți. Este un efort onest, care din acest punct de vedere, trebuie apreciat. În ce măsură reușește să facă acest lucru? Este un întreg proces, iar rezultatele sunt evaluate după o anumită perioadă”, spune Dan Petre.

TikTok devine tot mai popular și în rândul altor politicieni, iar Petre subliniază importanța acestei rețele pentru orice lider politic.

„În al doilea rând, TikTok este rețeaua socială cea mai potrivită, apropiată de ‘ADN-ul’ nostru cultural. Este rețeaua imperfecțiunii zi de zi, în opoziție cu Instagram, unde arăți evenimentele cele mai frumoase și intense.În al treilea rând, TikTok este la modă, o rețea foarte puternic asociată cu mai puțină reglementare și control ‘la firul ierbii’. Oamenii au mai multă încredere că se pot exprima liber. Asta place foarte mult românilor. Iar ca om politic este obligatoriu să fii prezent pe TikTok”, punctează specialistul în comunicare, cadru didactic universitar la SNSPA.

Un alt punct relevant este că postările lui Marcel Ciolacu pe TikTok ar putea atrage chiar și votanți din mișcările „anti-sistem”, o zonă electorală care se suprapune parțial cu electoratul PSD.

„În al patrulea rând, bazinele electorale ale PSD și ale mișcărilor ‘anti-sistem’ se suprapun într-o mai mare măsură decât în cazul altor partide, de tip ‘sistem’. Dacă acele partide ‘anti-sistem’ au avut atât de mult succes prin intermediul TikTok, e posibil și în cazul unui politician de la PSD, în sensul de a-și spori succesul, față de situația în care ar folosi Instagram”, mai spune Petre.

Dan Petre: „Este important să păstrezi canalele de comunicare deschise, decât să nu fi prezent deloc, atunci când fenomenul este de amploare”

Totuși, postările lui Ciolacu nu au fost lipsite de critici. În social media, acestea au fost etichetate drept „cinice” sau „superficiale”, având în vedere gravitatea problemelor cu care se confruntă România, de la instabilitatea politică la protestele sociale.

Cu toate acestea, Dan Petre consideră că, deși stilul său de comunicare ar putea fi imperfect, este mai bine ca premierul să fie prezent pe TikTok decât să evite complet această platformă.

„Este și bine, și rău. Bine, pentru că întotdeauna e bine să ai canalele deschise în relația cu oamenii, chiar dacă nu comunici neapărat foarte potrivit. E mai bine să o faci așa, decât deloc. Primești feedback, îi vezi pe ceilalți ce fac, iar prin felul în care te comporți poți transmite că ești aproape de oameni. Cel mai riscant lucru dintre toate este această ruptură puternică între cei care sunt conduși și cei care conduc, baza oricărui contract social – primul semnal de alarmă pe care orice clasă politică trebuie să-l aibă în vedere, pentru că pe măsură ce distanța crește, contractul se poate rupe în mod legal sau brutal, printr-o revoluție.

În cazul premierului, avantajele depășesc dezavantajele, pentru că este important să păstrezi canalele de comunicare deschise, decât să nu fi prezent deloc, atunci când fenomenul este de amploare. Există o axiomă în gestionarea crizelor, potrivit căreia ‘primul lucru pe care trebuie să-l faci este să continui să comunici’. Tendința organizațiilor este ca în cazul unor crize, să se retragă. Însă, acest principiu spune că trebuie să vorbești în continuare și totodată, să continui că ai greșit, că ai ceva de schimbat. Din punctul de vedere al comunicării publice, premierul le-a făcut pe amândouă. Că se poate face mai bine, mai mult, cu certitudine”, concluzionează Dan Petre.

Sursa colaj foto: TikTok – Marcel Ciolacu

Rareș Mereuță este reporter specializat în domeniul politic, cu o carieră începută în 2022 ca editor de știri la un post de televiziune central. Absolvent de licență și master în Științe ... vezi toate articolele
Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri gandul

Cum știi că îți este urmărită activitatea de pe iPhone și ce poți face pentru a-ți PROTEJA intimitatea

Confidențialitatea și securitatea datelor au devenit unele dintre cele mai mari provocări ale secolului 21. În lumea digitală de astăzi, protejarea confidențialității pe smartphone-ul tău, prin setări adecvate de confidențialitate pe iPhone, este mai importantă ca niciodată. Având în vedere că at...

Cu ce poți ACRI ciorba de perișoare. Unele gospodine de la țară adaugă la final un ingredient minune pentru un gust uimitor

Ciorba de perișoare este foarte iubită de români, mai ales servită cu smântână și pâine de casă. Iar când vine vorba de acrit acest produs, dar și pentru a obține un gust minunat… trebuie să știi că răspunsul nu este doar unul. Există câteva secrete. În primul rând, perișoarele trebuie făcu...

RUSIA vede o „fereastră de oportunitate” în negocierile cu SUA/ Pregătiri pentru viitoarele discuții Putin-Trump

Rusia vede o ”fereastră de oportunitate” în negocierile cu noul președinte al SUA, în contextul în care Moscova face pregătiri pentru viitoarele discuții ale președinților Vladimir Putin și Donald  Trump, conform unui diplomat rus. Președintele SUA Donald Trump a afirmat, în cadrul ceremoniei de ...

Fondatorul Diverta a ajuns la audieri la DNA în cazul primarului din SINAIA. Octavian Radu: „N-am dat niciodată șpagă în viața mea”

Omul de afaceri Octavian Radu, fondatorul Diverta și cel care a deținut un hotel boutique în Sinaia, a ajuns miercuri la sediul principal al Direcției Naționale Anticorupție pentru a vorbi cu procurorii despre cazul primarului din localitate. Vlad Oprea, primarul din Sinaia este pus sub urmărire ...

Nicușor Dan: „Ne pregătim pentru lucrările de CONSOLIDARE la un imobil din sectorul 1 al Capitalei”

Primarul general al Bucureștiului, Nicușor Dan, a anunțat pe pagina sa de Facebook o metodă inovativă prin care va consolida un bloc de 523 de apartamente.  Consolidarea va costa 50.000 euro per apartament, într-un proiect finanțat cu 130 milioane lei prin Programul național de consolidare a clăd...

Dosarul primarului din Sinaia/Anchetatorii francezi ar fi furnizat procurorilor DNA informații despre castelul și afacerile lui Vlad Oprea/ Castelul ar putea fi pus sub sechestru

Anchetatorii francezi ar fi furnizat procurorilor DNA informații privind castelul pe care primarul din Sinaia, Vlad Oprea, l-ar fi cumpărat în Franța, prin interpuși, potrivit unor surse judiciare. Mai precis, arată sursele Gândul, anchetatorii DNA ar fi transmis, pe linia cooperării internaționa...

Mihai FIFOR vrea demisia lui Klaus Iohannis/ „Cea mai responsabilă decizie pe care ar trebui să o ia ar fi să demisioneze pe 4 februarie”

Un deputat social-democrat face apel la spiritul de responsabilitate al președintelui Klaus Iohannis, sugerându-i că demisia din funcție ar fi „datoria de a pleca”. Ba mai mult, un astfel de gest ar alinia calendarul constituțional cu cel al Guvernului în privința noilor alegeri, este...

MAE. Românul ÎNJUNGHIAT la Sharm El-Sheikh, Egipt, a fost externat și repatriat

Cetăţeanul român care a fost înjunghiat în timpul unei vizite turistice la Sharm El-Sheikh, Egipt, a fost repatriat, miercuri, anunţă Ministerul Afacerilor Externe (MAE). Românul rezident în Marea Britanie a fost spitalizat în Egipt, după ce a fost înjunghiat în urmă cu cinci zile, în timp ce viz...

Cseke Attila nu crede în demiterea președintelui Klaus IOHANNIS: Nu vom susține un astfel de demers

Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, a declarat, miercuri, într-un interviu acordat Digi24, că nu crede în demiterea președintelui Klaus Iohannis. El a amintit că, în ultimii 35 de ani, niciun președinte nu a fost demis, deși au existat situații tensionate, cum a fost suspendarea temporară a fost...

Președintele Camerei Deputaților anunță CONCEDIERI. „Vorbim de aproximativ 200 de posturi. Facem o analiză”

Ciprian Șerban, președintele Camerei Deputaților, anunță că vor urma reduceri de personal de aproximativ 200 de posturi,  în rândul angajaților de la Cameră, după ce și șeful Senatului, Ilie Bolojan, a anunțat că se vor face aproximativ 200 de concedieri la Senat. Structurile aparatului bugetar i...

Good News

Only good and positive news.