TikTok a demontat recent mai multe rețele de conturi care au încercat să interfereze cu alegerile din România, au declarat marți directorii, unele fiind eliminate până vineri, scrie Politico.
Compania de social media s-a prezentat marți în fața Parlamentului European pentru a contracara acuzațiile potrivit cărora nu a gestionat în mod corespunzător conținutul politic legat de alegerile prezidențiale în desfășurare în România.
Votul din primul tur al alegerilor prezidențiale l-a propulsat pe Călin Georgescu, un candidat naționalist și pro-rus, către o victorie care a șocat populația, în parte datorită popularității sale subite pe TikTok, potrivit Politico.
Vorbind în faţa Comisiei pentru Piaţa Internă şi Protecţia Consumatorului din Parlamentul European, reprezentanţii companiei au declarat că au înlăturat deja conturile false și că se „străduiesc neîncetat să prevină dezinformarea”.
De asemenea, au subliniat că „toţi candidaţii au fost luaţi în considerare în sistem fără diferenţiere între independenţi şi cei care făceau parte dintr-un partid”, prin urmare s-au confruntat cu „aceleaşi restricţii”.
Reuniunea a fost organizată în contextul presupusei influențe a platformei în alegerile prezidențiale din România. Caroline Greer, principalul lobbyist al companiei la Bruxelles, și Brie Pegum, directorul global pentru producție, autenticitate și transparență, au fost nevoite să explice modul în care compania respectă DSA (Actul legislativ privind serviciile digitale), conform sursei citate.
Două încercări au fost lansate chiar din România, au spus reprezentanții TikTok. O rețea de 78 de conturi cu 1.781 de urmăritori a încercat să-l promoveze pe ultranaționalistul și extrema-dreapta Călin Georgescu, iar o altă rețea de 12 conturi a încercat să-l impulsioneze pe candidatul independent Mircea Geoană.
Rețelele au fost „rețele foarte, foarte mici” lansate din afara României, care vizează un public românesc, a declarat Brie Pegum, șeful global de produs TikTok pentru autenticitate și transparență.
Pe platforma noastră asigurăm experiența autentică. Utilizatorii știu cu cine interacționează. Luăm lucrurile foarte seriose. Între septembrie și ieri am înlăturat 66.000 de conturi false și mulți urmărători falși. Sunt, de asemenea, și canale de false care se dau drept personaje politice. Am blocat 260.000 de spam-uri și ne străduim neîncetat să prevenim dezinformarea, a spus Brie Pegum.
Brie Pegum a adăugat că în septembrie a găsit o rețea de 22 de conturi care țintea publicul român, cu dezinformare și „promovarea narațiunilor critice la adresa actualului guvern român”, pe care a destructurat-o.
Și o altă platformă cu 12 conturi, respectiv 78 de conturi săptămâna trecută care încerca să țintească publicul român. Rezultatul acțiunii de vinări a venit după o anchetă pe care noi am făcut-o. Am verificat și un alt candidat. Singura rețea, de fapt, care îl promova pe Călin Georgescu era o rețea mică, cu 17.000 de urmăritori, a adăugat Pegum.
România a cerut Comisiei Europene după primul tur al alegerilor prezidenţiale să lanseze o investigaţie oficială asupra platformei TikTok, în baza regulilor comunitare privind social media.
Într-o scrisoare consultată de Politico.eu joia trecută, reţeaua de socializare TikTok – deţinută de compania chineză ByteDance – a respins acuzaţiile conform cărora şi-ar fi folosit influenţa în alegerile din România.
„Până în prezent, nu am găsit nicio dovadă a unei Operaţiuni Acoperite de Influenţă pe platforma noastră în ultimele câteva săptămâni pentru alegerile prezidenţiale aflate în desfăşurare în România, precum şi nicio dovadă a unei influenţe străine”, afirmă platforma TikTok, potrivit publicaţiei citate, într-o scrisoare adresată autorităţilor române.