Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri că nu intenționează să majoreze TVA-ul, subliniind că „depășim zona de tatuaje” în ceea ce privește posibile creșteri fiscale în 2025.
Marcel Ciolacu a explicat că o astfel de măsură ar afecta toți românii, indiferent de venituri, ceea ce ar duce la o scădere a puterii de cumpărare: „Eu acest lucru nu-l fac”, a spus primul-ministru.
„Depășim zona de tatuaje și nu mărim TVA-ul. Noi avem o reformă fiscală de implementat pe care și-a asumat-o România. Nici Ciolacu, nici Tánczos Barna, nu avem (…). Ea a fost asumată în PNRR, în cererea de plată numărul 4”.
De asemenea, premierul a menționat că o majorare a TVA-ului ar conduce la o inflație suplimentară de 0,5 puncte procentuale, o măsură „exclusă” din planurile guvernamentale.
„De ce nu mărim TVA-ul? Reprezint un partid social-democrat. În primul rând, efortul ar fi mutat în mod egal la toți românii, indiferent de venituri. Efort însemnând o scădere a puterii de cumpărare. Eu acest lucru nu-l fac și mă bucur mult că și domnul ministru (n.r. Tánczos Barna) spune același lucru (…) M-au păcălit cu tatuajul că mi s-a șters”.
Ciolacu a subliniat că guvernul nu va impune creșteri de taxe și impozite în acest an, cu excepția celor stabilite prin ordonanța „trenuleț”. Reforma fiscală va intra în vigoare în următoarele luni, dar măsurile vor fi aplicate cel mai devreme în 2026.
„Construcția bugetului pe care am făcut-o domnul ministru, cu întreaga echipă a domniei sale și am discutat-o acum, a fost făcută fără a avea creșteri de taxe și impozite anul acesta, decât cu acele excepții referitoare la celebra ordonanță trenuleț. În rest, tot cu ce vom veni și cu reforma fiscală va fi o perioadă predictivă, deci minimum șase luni. Deci am avea un termen de până la 1 iulie cu ce va însemna viitorul. Știți foarte bine că orice măsură fiscală are un delay de un an de zile, fiindcă se raportează la anul fiscal anterior. Deci, dacă vor fi modificări, vom vorbi ca și aplicare prin anul 2026”, a mai precizat premierul.
Întrebat, miercuri, dacă are de gând să-și dea demisia în cazul în care taxele și impozitele vor crește în 2025, ministrul Tánczos Barna a spus că ar vrea să evite această abordare, „sincer, pentru că nu-mi place nici întrebarea cu dacă răspund cu funcția, nici, dacă nu vă supărați domnul de prim-ministru, nici cu tatuajul”.
Deci nu sunt abordări care să fie, cum să zic, să mă caracterizeze când eu spun că atâta timp când sunt eu, ministrul al Finanțelor, nu cresc taxele, acest lucru înseamnă exact ceea ce spun. Atâta timp când sunt eu, nu cresc taxele”, a precizat și ministrul Finanțelor.
Foto: Alexandra Pandrea (Gândul)