În cadrul Forumului Economic Mondial de la Davos (20-24 ianuarie 2025), fenomenele meteo extreme au fost plasate în topul celor mai mari preocupări ale lumii (locul 2), alături de confruntarea armată (locul 1). Fenomenele meteorologice extreme, cum ar fi inundațiile din România (2024), Spania (2024) sau incendiile din Los Angeles (2025), sunt din ce în ce mai frecvente și mai devastatoare, iar comunitatea internațională se confruntă cu un fenomen care amenință viitorul planetei.
Potrivit raportului din 2025 al Forumului Economic Mondial, fenomenele meteo extreme, schimbările climatice și poluarea reprezintă o amenințare directă la stabilitatea globală.
„Utilizarea din ce în ce mai mare a combustibililor fosili intensifică frecvența și severitatea inundațiilor, incendiilor și furtunilor. Experții atribuie 143 de miliarde de dolari din cele 451 de miliarde de dolari în daune legate de vreme în 2023 direct schimbărilor climatice”, se arată în raport.
În acest context, Gândul a discutat în exclusivitate cu Cosmin Corendea, fost expert ONU în schimbări climatice și profesor de drept în domeniul mediului, care a explicat soluțiile posibile și provocările globale.
Cosmin Corendea a subliniat faptul că deja există soluții la nivel global pentru combaterea schimbărilor climatice și a poluării: energia verde.
„Știința și tehnologia ne ajută să găsim noi metode alternative de energie verde, din ce în ce mai prezentă și dezvoltată. Accesul către această energie prin tehnologie a devenit din ce în ce mai ieftin, mai permisibil tuturor celor care doresc să treacă de la combustibilii fosili la energia verde”, a afirmat expertul consultat de Gândul.
Cu toate acestea, Corendea a subliniat că implementarea soluțiilor nu poate fi uniformă la nivel global: „Implementarea trebuie să se facă nu uniform, nu la nivel global, pentru că presupune niște contribuții economice pe care nu toate țările din lume sunt capabile să le facă. (…) Fiecare țară trebuie să răspundă în ritmul propriu”.
O altă provocare majoră este legată de diferențele economice dintre statele care contribuie cel mai mult la schimbările climatice și cele mai afectate de acestea. Astfel, soluțiile trebuie adaptate la realitățile economice ale fiecărei țări, pentru a evita destabilizarea economiilor locale, susține Cosmin Corendea.
„Nu putem să avem pretenția ca o țară care este afectată grav de schimbările climatice, de exemplu, din Insulele Pacificului, să aibă aceeași capacitate economică ca o țară din Uniunea Europeană sau Statele Unite”.
Acesta subliniază importanța unui transfer de tehnologie din partea țărilor dezvoltate către cele vulnerabile.
„Marii poluatori din lume, care sunt și mari contribuabili la schimbările climatice, trebuie să ajute țările afectate, care au o contribuție mică, să minimizeze impactul economic și să adopte măsuri de adaptare (…) Țările cu economii puternice pot ajuta prin transfer de tehnologie, transparență și prin dezvoltarea de soluții care să fie acceptabile și accesibile pentru toți”, mai spune Corendea pentru Gândul.
Foto colaj: Shutterstock