Călin Georgescu, candidatul independent la alegerile prezidențiale din 2024, a contestat la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) decizia Curții Constituționale a României (CCR) de anulare a alegerilor prezidențiale.
Potrivit unor surse judiciare citate de Q Magazine, acțiunea a fost depusă pe 16 decembrie 2024 și a primit numărul de dosar 37327/24. CEDO anunță că analizează în ianuarie cererea depusă de Călin Georgescu.
Acțiunea depusă la CEDO subliniază îngrijorările candidatului independent cu privire la respectarea drepturilor fundamentale ale cetățenilor, în special la transparența și corectitudinea procesului electoral.
Georgescu consideră că decizia CCR poate avea un impact negativ asupra încrederii publicului în integritatea alegerilor din România și, prin urmare, pune în discuție validitatea alegerilor și a democrației în ansamblu.
„Prejudiciu ireparabil:
Suspendarea procesului electoral și invalidarea voturilor afectează iremediabil drepturile reclamantului și ale cetățenilor români, garantate de Art. 3, Protocolul nr. 1 al Convenției.
Criză politică și socială:
Vidul electoral creat prin decizia CCR subminează stabilitatea politică și încrederea publicului în statul de drept, provocând proteste sociale și riscuri de instabilitate internă.
Urgența situației:
Turul doi al alegerilor prezidențiale trebuia să aibă loc la 8 decembrie 2024. Amânarea pe termen nedefinit a procesului electoral afectează drepturile democratice ale cetățenilor și generează riscul perpetuării unor practici nedemocratice.
Imposibilitatea de a exercita căi de atac interne:
Deciziile CCR sunt definitive și general obligatorii, iar legislația română nu oferă un mecanism intern de contestare a acestora, încălcând Articolul 13 al Convenției (dreptul la un recurs efectiv)”.
De asemenea, în documentul depus la Curtea Europeană sunt evocate și argumentele în baza cărora se impune judecarea rapidă a cazului:
„Impactul direct asupra drepturilor fundamentale:
Decizia CCR a anulat procesul electoral în desfășurare, încălcând drepturile fundamentale ale alegătorilor și candidaților, inclusiv dreptul reclamantului de a candida.
Criza constituțională:
Lipsa unui președinte ales democratic creează un vid de legitimitate, punând în pericol stabilitatea instituțională și principiile statului de drept.
Reacții sociale:
Gesturile de protest, precum distrugerea documentelor de identitate, reflectă o pierdere profundă a încrederii cetățenilor în procesul democratic.
Risc de precedent nedemocratic:
Întârzierea soluționării cauzei ar putea perpetua practici similare, afectând standardele democratice în alte state membre.”, se arată în cererea către CEDO citată de Q Magazine.
În paralel, Călin Georgescu și Coaliția pentru Apărarea Statului de Drept, un ONG condus de avocata Elena Radu, s-au adresat instanțelor naționale pentru anularea hotărârii Biroului Electoral Central, care, în baza deciziei CCR, a întrerupt procesul electoral, hotărârea BEC fiind un act administrativ, singurul care putea fi atacat în justiția internă.
Despre avocata Elena Radu, Gândul a relatat în exclusivitate AICI.
Respinsă inițial de Înalta Curte de Casație și Justiție, care și-a declinat competența, acțiunea a fost judecată de Curtea de Apel București, la un complet din care a făcut parte judecătoarea Cristina Ardeleanu.
Atunci, un individ care a postat pe Facebook amenințări la adresa judecătorului care se ocupă de dosarul lui Călin Georgescu, privind anularea alegerilor, s-a ales cu dosar penal pentru ultraj judiciar. (citește mai multe AICI)
După un termen prealabil din motive procedurale, luni, 30 decembrie, s-a dat decizia finală, care însă nu este definitivă și poate fi atacată cu recurs la ÎCCJ, în termen de 5 zile.
Luni, 30 decembrie, susținătorii lui Călin Georgescu s-au adunat în fața Curții de Apel București în speranța unei decizii favorabile. La fel au făcut și de Anul Nou.
În seara de Revelion, Călin Georgescu a transmis românilor un mesaj în care a criticat decizia luată de judecătoarea Curții de Apel, afirmând că aceasta „a dovedit că nu are același curaj ca poporul român”.
Foto: Mediafax – Alexandru Dobre
Politico comentează ALEGERILE DUBIOASE din România. Occidentul, îngrijorat că victoria lui Georgescu ar aduce țara pe orbita Kremlinului