Primii hominizi ar fi pătruns în Europa cu 1,95 milioane de ani în urmă, potrivit unui studiu publicat de revista Nature Communications. Situl Grăunceanu din România oferă dovezi clare ale prezenței homininilor în Eurasia acum cel puțin 1,95 milioane de ani, ceea ce extinde cronologia răspândirii umane în Europa.
Decoperirea subliniază capacitatea homininilor timpurii de a se adapta la medii variate și temperate, demonstrând o prezență umană extinsă în Eurasia în Pleistocenul Timpuriu, scrie Nature.
Studierea siturilor de hominizi timpurii din Eurasia și Africa de Nord (datate de 1 milion de ani) relevă cel puțin 49 de localități în aceste regiuni, 16 dintre ele fiind mai vechi decât fosilele umane găsite în Dmanisi, Georgia, datate de 1,85 milioane de ani. Cele mai timpurii situri (de acum 2 milioane de ani) din afara Africii sunt concentrate în Orientul Mijlociu, vestul Rusiei, Asia Centrală și China.
La Grăunceanu, analizele detaliate relevă dovezi clare ale prezenței hominizilor în spațiul României de azi, în ciuda absenței fosilelor și a uneltelor de piatră. Această analiză adaugă dovezi pentru prezența hominizilor în Europa Centrală-Estică cu circa 1,95 milioane de ani.
Grăunceanu indică un mediu deschis și arid, cu ierni relativ blânde, fiind un habitat ideal pentru hominizi. Prezența oamenilor adaptați la climat cald sugerează că au experimentat perioade interglaciare. Această flexibilitate ecologică este o trăsătură distinctivă a hominizilor, iar dovezile extinse ale prezenței lor în Eurasia de circa 2 milioane ani susțin că se adaptau ușor la medii noi și variate.
O teză a fost publicată în anii 1960 de către Constantin S. Nicolăescu-Plopșor. El a scris că primii hominizi care au pătruns în Europa, acum circa 2 milioane de ani, au locuit pe pe teritoriul României. Specialiști de la centre de cercetare din România, SUA, Marea Britanie, Australia, Suedia și Republica Moldova au reanalizat dovezile descoperite cu ocazia săpăturilor arheologice care au avut loc la începutul anilor 1960 în situl de la Valea lui Grăunceanu – Bugiulești, jud. Vâlcea.
Prin metodele de datare radiometrică, au descoperit urme de intervenție antropică. Nu mai puțin de 4.524 de elemente fosilizate (oase de animale) din 4.983, au fost analizate cu ajutorul unor microscoape de înaltă rezoluție pentru a putea identifica eventualele modificări artificiale survenite.
Rezultatele au indicat faptul că 20 dintre acestea prezintă incizii create în mod artificial. Adrian Doboș, arheolog în cadrul Institutului de Arheologie „Vasile Pârvan”, specialist în perioada paleoliticului inferior și unul dintre autorii studiului publicat în revista Nature, a subliniat:
„Inciziile nu au fost observate până acum, deși elementele faunistice au fost descoperite de aproape 60 de ani, pentru simplul fapt că specialiștii din acei ani de început ai arheologiei preistorice din România fie nu au acordat atenție acestui aspect, fie nu le-au observat.Accentul s-a pus atunci pe prezența unor posibile unelte create din os, ipoteză care a fost demontată ulterior, pe baza analizei detaliate a elementelor în cauză. De altfel, atunci, la începutul anilor ’90, a început să cadă în desuetudine ipoteza prezenței hominine la Valea lui Grăunceanu”,
El a precizat că nu este încă cunoscută specia hominizilor care au locuit pe teritoriul României acum circa 2 milioane de ani, dar sugerează că ar putea fi Homo erectus. Nici uneltele în sine nu s-au găsit.
„Nu știm ce specie hominină trăia atunci pe teritoriul României. Dat fiind faptul că registrul fosil din acea perioadă este unul extrem de sărac în Eurasia, este dificil să ne pronunțăm asupra speciei de hominini care a lăsat astfel de urme pe teritoriul României. Cel mai probabil, vorbim de indivizi din specia Homo erectus sau precursori ai acestora. Însă, în lipsa unor resturi fosile care să ne ofere indicii despre aceștia, totul rămâne la nivel de supoziție. Este frustrant să găsești doar urmele lăsate de unelte, nu și uneltele în sine, însă astfel de cazuri nu sunt singulare în lumea arheologiei preistorice. Însă este fără echivoc faptul că avem o specie evoluată, capabilă să creeze unelte de piatră acum circa 2 milioane de ani pe teritoriului României, și să le și folosească pentru a tranșa animale”.
Homo erectus a apărut ca specie în Africa, în urmă cu 2 milioane de ani. A fost prima specie hominidă care a migrat în Asia și care s-a stabilit chiar pe insula indoneziană Java. Homo erectus mai este cunoscutg și drept „omul vertical”, fiind prima specie umană care a avut un mers biped în poziție verticală deplină.
A avut proporții anatomice similare cu cele ale lui Homo sapiens, având brațe mai scurte și picioare mai lungi. A fost prima specie umană care avea o față plată, un nas proeminent și păr mai puțin pe corp, având în schimb podoaba capilară mai proeminentă. Transpirația ar fi jucat un rol în pierderea părului corporal.
Masculii și femelele ar fi putut avea aproximativ aceeași dimensiune, înălțimea lor variind între 146–185 cm, iar greutatea între 40–68 kg.
Sursa Foto: Shutterstock
Citește și:
HOMO ERECTUS, specia umană care a existat 2 milioane de ani, ar fi dispărut din cauza schimbărilor climatice, dar și pentru că era prea „leneșă”