Olaf Scholz, cancelarul în exercițiu al Germaniei, a insistat, vineri, că Ucraina și Uniunea Europeană trebuie să participe la negocierile Statelor Unite și Rusiei, liderul de la Berlin afirmând că este necesară o ”pace corectă”.
”Ucraina trebuie invitată la masa negocierilor pentru pace. Noi vom susține Ucraina până când va fi obținută o pace corectă”, a declarat cancelarul Olaf Scholz într-un mesaj postat pe platforma X.
”Toate problemele asociate securității Europei trebuie să fie discutate cu europenii”, a subliniat Olaf Scholz.
Bei Verhandlungen zu einem Frieden in der Ukraine muss die Ukraine mit am Tisch sitzen. Fragen zur Sicherheit Europas müssen mit den Europäern erörtert werden. Wir unterstützen die Ukraine, bis ein gerechter Frieden erreicht ist. Das habe ich @ZelenskyyUa erneut zugesichert.
— Bundeskanzler Olaf Scholz (@Bundeskanzler) February 21, 2025
Uniunea Europeană și Ucraina sunt preocupate de negocierile Administrației Donald Trump cu președintele rus, Vladimir Putin. Președintele Franței, Emmanuel Macron, a cerut evitarea unei ”erori strategice” și urmează să se deplaseze la Washington.
”Donald Trump vrea acorduri. Situația este îngrijorătoare, dar nu pentru că președintele Trump vrea să negocieze. Dar trebuie să îl fac să înțeleagă faptul că interesul lui este același cu interesul nostru. Îi voi spune că nu trebuie să fie slab în fața președintelui Putin, întrucât va trebui să facă față și Chinei, care se află în spatele liderului rus. Ar fi o eroare strategică enormă. Cum va putea să explice Chinei că nu are dreptul să atace Taiwanul dacă Rusia a făcut același lucru în Ucraina?”, a declarat Emmanuel Macron joi seară.
Pe fondul disensiunilor cu Statele Unite, președintele Franței a cerut avansarea integrării comunitare și consolidarea autonomiei strategice a Uniunii Europene.
”Când observăm puteri precum Statele Unite și China, dar și India, Europa trebuie să acționeze într-un mod mai unit. Europa trebuie să conteze pe plan mondial, nu să fie divizată. Europa trebuie să se apere mai bine și să fie mai independentă”, a subliniat Emmanuel Macron.
Președintele SUA, Donald Trump, l-a criticat de mai multe ori pe omologul său din Ucraina, Volodimir Zelenski, afirmând că evită alegerile prezidențiale și că ar fi putut merge la reuniunea americano-rusă din Arabia Saudită dacă ar fi vrut.
”Acest război este mult mai important pentru Europa decât pentru noi. Există un ocean între noi. Noi ajutăm Europa, încercăm să o ajutăm. În plus, Zelenski recunoaște că jumătate din banii furnizați lipsesc. Nu știe nimeni unde sunt banii. A spus el. Este minunat! El refuză alegerile și este lent. Nu a fost invitat, este foarte supărat că nu a fost invitat. Ar fi putut veni dacă voia, dar problema lui este că nu a fost invitat în Arabia Saudită. Dar au trecut trei ani, nu au fost reuniuni sau conversații telefonice”, a subliniat Trump.
Anterior, Donald Trump a părut să atribuie Ucrainei, liderilor europeni și fostei Administrații Joe Biden responsabilitatea pentru circumstanțele care au condus la invazia militară rusă, respingând nemulțumirile privind absența de la negocierile actuale. În replică, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a afirmat că Donald Trump trăiește într-un ”spațiu al dezinformării creat de Rusia”.
Foto: Profimedia
Citește și:
Reforma PENSIILOR în Franța: Ministrul Economiei vrea „să reechilibreze nivelul de trai între salariați și pensionari”
VIDEO Macron respinge criticile lui Vance privind anularea alegerilor în ROMÂNIA și libertatea de exprimare în Europa /„Există un fel de discurs fals”