Omul de afaceri americano-libanez Massad Boulos, recent numit de președintele-ales Donald Trump în funcția de consilier pentru Orientul Mijlociu, a acordat un interviu publicației franceze Le Point.
Vorbind despre numirea sa, Boulos a declarat „a fost o mare onoare” și o „mare responsabilitate”.
„Viziunea este de a obține o pace durabilă în Orientul Mijlociu. Avem patru ani să lucrăm la asta și sperăm să realizăm ceva care să fie durabil pentru viitor și pentru generațiile viitoare”, a adăugat Bassad.
Massad Boulos, în vârstă de 53 de ani, se numără printre veteranii Partidului Republican. El și-a construit averea vânzând mașini în Nigeria, și a intrat în cercul apropiat al lui Donald Trump după ce fiul său Michael Boulos s-a căsătorit cu Tiffany Trump, una dintre fiicele președintelui-ales, în 2022, scrie Le Point.
Prima prioritate pentru Administrația Trump va fi eliberarea ostaticilor din Gaza imediat, fără întârziere, a declarat Massad Boulos.
Boulos a adăugat că, în timp ce eliberarea ostaticilor ar trebui să fie separată de problemele legate de viitorul Fâșiei Gaza, un acord privind ostaticii ar trebui să vină în cadrul unei încetări temporare a focului:
„Președintele crede că ostaticii trebuie eliberați imediat și că nu trebuie să mai existe nicio întârziere. Potrivit lui, soarta lor nu ar trebui să fie legată de alte probleme legate de ziua următoare în Gaza. Mai multe țări ajută în prezent la atingerea acestui obiectiv, fie că este vorba de Egipt, Iordania, Qatar sau chiar Turcia”.
Boulos a subliniat că Turcia nu ar trebui să înlocuiască rolul de mediator al Qatarului, dar Turcia are influență asupra procesului decizional al Hamas, având în vedere că acum găzduiește oficialii cheie ai grupului terorist.
Când a fost întrebat dacă noua Administrație ar putea sprijini planul ministrului israelian de Finanțe Bezalel Smotrich de a anexa Cisiordania, Boulos a spus că Trump nu a abordat încă public această problemă, iar Administrația nu a implementat încă o politică.
Cu toate acestea, Boulos a spus că „începând cu 20 ianuarie, va exista o politică foarte clară și foarte specifică pe acest subiect, care va trebui respectată”.
Boulos a fost de acord că discuțiile despre o „foaie de parcurs care să ducă la un stat palestinian” ar fi o parte cheie a discuțiilor dintre SUA și Israel. Cu toate acestea, el a spus că până acum, părțile saudite nu cer înființarea unui stat palestinian.
El a făcut referire la planul lui Trump din 2020, care vorbea despre un stat palestinian propus, ale cărui detalii „au fost respinse de ambele părți”.
Massad Boulos și Donald Trump. Foto: ProfimediaBoulos a mai spus că prioritatea președintelui-ales este „reluarea discuțiilor privind Acordurile Abraham, mai întâi cu Arabia Saudită. Pentru că știm foarte bine, și președintele a spus acest lucru, că odată ce vom ajunge la un acord cu Arabia Saudită cu privire la Israel, vor exista cel puțin douăsprezece țări arabe care vor fi imediat gata să urmeze exemplul”.
Vorbind despre Iran, Boulos a spus că Trump este ferm în ceea ce privește împiedicarea regimului să aibă un program nuclear. El a subliniat că Trump va pune din nou „presiune maximă” asupra Iranului și a adăugat că simte că Iranul și-a schimbat abordarea de când fostul președinte a fost reales.
Cu toate acestea, Boulos a spus că Trump se concentrează în principal pe acordul nuclear și nu pe regimul în sine, cu care este pregătit să negocieze:
„Există trei puncte foarte importante pentru el: Iranul nu trebuie să aibă absolut nicio putere nucleară; rachetele balistice ale Iranului reprezintă un risc nu numai pentru Israel, ci și pentru țările din Golf; și, în sfârșit, problema reprezentată de reprezentanții iranieni din regiune, fie că este vorba de Gaza, Liban, Irak sau Yemen. În afară de aceste trei axe, președintele Trump nu a vorbit despre schimbarea regimului”.
Foto: Profimedia
CITIȚI ȘI: