Ministrul Energiei a evitat să comenteze ipoteza unei eventuale comasări a Ministerului Energiei cu cel al Economiei, așa cum s-a vehiculat în ultimele zile, opinând totuși, că, din experiența statului român, astfel de măsuri duc la întârzieri și blocaje ale activității aparatului bugetar.
„Sigur, sunt decizii politice și decizii tehnice. Decizia politică este de a avea mai puține ministere, mai puține agenții și o cheltuială mai mică din banii românilor. Am văzut și reacțiile din piață. Sunt multe voci care au pus în lumină faptul că Ministerul Energiei are foarte multe investiții în derulare, are jaloane în PNRR în negociere cu Comisia Europeană și din experiența pe care cred că o am deja și din ceea ce am mai discutat, un proces de comasare de instituții tinde să vină cu anumite întârzieri”, a declarat Sebastian Burduja, într-o conferință de presă, la întrebarea jurnaliștilor.
„Nu am participat la ședințele coaliției, decât la o discuție legată de sectorul energetic, iar în ceea ce privește comasarea, nu mi se pare corect ca eu, ca ministru în funcție, să-mi dau cu părerea despre ce ar trebui să se întâmple cu ministerul, să se comaseze, să nu se comaseze, pentru că se va interpreta că am o agendă personală. Am spus doar că din experiența statului român, până la urmă, de câte ori se întâmplă astfel de mișcări, sunt și blocaje. De ce? Pentru că directorul de la resurse umane nu știe dacă va mai fi director – nu am nimic cu dânsul – doar dau un exemplu, da?, sau directorul de la piețe. Deci se întâmplă tot felul, urmează reorganizări, concursuri și atunci, sigur, funcționarii, colegii din minister sunt preocupați de ce se întâmplă cu cariera lor și probabil că au mai puțin timp să se concentreze și pe a livra rezultate pentru români”, a detaliat demnitarul.
Potrivit lui Sebastian Burduja, avantajul proiectelor din sectorul energetic în eventualitatea unor măssuri de austeritate este că sunt finanțate, în cea mai mare parte, din alte surse decât alocările bugetare, respetiv Fondul pentru modernizare și PNRR.
Informația din spațiul public despre comasarea Ministerului Energiei cu Ministerul Economiei a stârnit îngrijorare în Consiliul Onorific pentru Energie, numit prin Ordin al Ministrului Energiei, care au transmis o scrisoare deschisă semnată de 25 de membri.
Potrivit Ministerului Energiei, Consiliul este un organism independent, onorific și consultativ, care „sprijină elaborarea strategiilor, politicilor publice și programelor guvernamentale care pot transforma România într-un pilon al inovației și al securității energetice regionale”. Membrii sunt numiți prin ordin al Ministrului Energiei, fiind unii dintre cei mai performanți români din energie, din țară și din diaspora, cu rezultate recunoscute la nivel național și global.
În scrisoarea transmisă presei, membrii semnatari enumeră motivele pentru care consideră că propunerea este nepotrivită:
Potrivit semnatarilor, în loc de a fi comasat, acest minister trebuie, dimpotrivă, să fie consolidat prin dobândirea de atribuții de tranziție energetică și atenuarea schimbărilor climatice.
„Practica europeană arată că majoritatea Statelor Membre are ministere naționale ale energiei și schimbărilor climatice. Un guvern cu agendă pro-europeană trebuie să țină cont de această practică”, au conchis semnatarii.
Citiți și:
Care sunt proiectele eoliene și fotovoltaice CÂȘTIGĂTOARE la prima licitație a Contractelor pentru Diferență (CFD). Lista Ministerului Energiei
Zeci de INVESTITORI din toată lumea interesați de schema CfD lansată de Ministerul Energiei. Sebastian Burduja: „Este un angajament al României”