11 decembrie este Ziua Internațională a Muntelui, iar pentru alpiniști, este un prilej ideal pentru a redescoperi comorile naturale ale României. O treime din suprafața României este acoperită de munți și sute de kilometri de trasee spectaculoase, în special Munții Carpații care se întind pe aproximativ 1.500 de kilometri.
Munții Carpați sunt împărțiți în Carpații Orientali, Carpații Meridionali și Carpații Occidentali. Subdiviziunile carpatice cuprind 10.000 de kilometri de trasee montane marcate, poteci și drumuri. Sunt adevărate atracții pentru drumeții, alpinism și alte activități montane, unde aerul este curat, iar peisajele impresionante.
Carpații României găzduiesc peste 1.350 de specii de plante și animale, dintre care 116 sunt pe cale de dispariție, notează Adevărul.
Bucegii sunt faimoși pentru formațiuni stranii precum Sfinxul și Babele, iar Sinaia și Bușteni oferă excelente oportunități pentru schi și snowboarding. Făgărașii, cu vârful Moldoveanu, cel mai înalt din țară, și Transfăgărășanul, cu peisaje spectaculoase, sunt un adevărat magnet pentru turiștii străini.
Munții Apuseni cuprind peșterile și formațiuni carstice unice pentru explorări speologice, iar Retezatul, un parc național cu o biodiversitate rară și 80 de lacuri glaciare, este perfect pentru drumeții. Mai sunt și Munții Rodnei, cu vârful Pietrosul Rodnei, unde turiștii pot explora natură sălbatică. Munții Ciucaș sunt renumiți pentru rezervațiile naturale, iar Munții Cindrel au trasee de iarnă și stațiuni montane ca Păltiniș.
Sursa Foto: Envato
Citește și: Unde se află prima CABANĂ montană din România, o „bijuterie” a munților Carpați ridicată acum 143 de ani. Turiștii sunt fascinați