Într-o ediție transmisă live de Gândul, Adrian Severin, fost ministru al Afacerilor Externe, a analizat contextul strategic al Statelor Unite în raport cu influența sa globală și schimbările geopolitice actuale. El a evidențiat cum izolarea geografică, anterior un avantaj strategic major, nu mai oferă aceleași garanții de securitate.Urmăriți aici, integral, emisiunea lui Marius Tucă.
Statele Unite au beneficiat mult timp de protecția naturală oferită de oceane, care le-a ferit de atacuri directe pe propriul teritoriu. Totuși, Severin explică faptul că această protecție s-a diminuat odată cu avansul tehnologic, ce permite lansarea de proiectile sau rachete la distanțe mari. America a folosit în trecut puterea sa economică și militară pentru a domina lumea, prin amplasarea unui număr impresionant de baze militare, legate strategic prin flota sa navală.
„Sigur, America s-a simțit în siguranță, pentru că se învecina cu două oceane peste care nu putea trece până nu demult nicio rachetă, nu putea trece niciun proiectil, nu putea să fie atacată de nicăieri. (…) Aceste oceane nu mai asigură astăzi liniștea statului.”, afirmă acesta.
Costurile uriașe ale menținerii securității americane sunt un alt aspect important abordat de Severin. El a subliniat că flota și bazele militare implică cheltuieli colosale, în timp ce economia americană întâmpină dificultăți. Pentru a-și susține influența și securitatea, SUA a creat alianțe precum NATO și parteneriate mai recente, cum ar fi AUKUS, care include Australia, Marea Britanie și SUA. Această alianță are drept scop contracararea Chinei în regiunea Pacificului și a Oceanului Indian.
„Deci flota costă, bazele militare costă, economia merge tot mai prost și în același timp apărarea în acest fel nu mai este asigurată. (…) Australia, Marea Britanie și Statele Unite formează o alianță, să spunem a albilor creștini, anglosaxsoni, care încearcă să se plaseze în zona Oceanului Indian, în zona Oceanului Pacific, pentru a încercui cumva China.”, explică el.
Severin a criticat strategia actuală a administrației Biden, comparând-o cu cea a fostului președinte Donald Trump. Spre deosebire de Biden, Trump a susținut că alianțele SUA nu mai oferă protecție reală și doar sporesc cheltuielile. Această viziune reflectă o schimbare de abordare în politica externă americană, determinată de nevoia de a reevalua costurile și beneficiile.
„Trump zice asta nu ne mai asigură deloc apărarea, nu ne face decât să continuăm să punem, să băgăm bani în aliații noștri, care sigur erau buni o vreme, dar acuma se constată că mai mult cheltuim cu ei decât primim.”, conchide acesta.
Emisiunea o puteți urmări pe canalul de YouTube Gandul și pe mariustuca.ro. ”Tineți aproape!”